Verveelt de keuken je? Verander de look zonder een fortuin uit te geven

door Natasja

13 Januari 2024

Verveelt de keuken je? Verander de look zonder een fortuin uit te geven
Advertisement

Hoe langer je in een huis woont, hoe meer je er natuurlijk van houdt, maar bepaalde kamers kunnen je na een tijdje gaan vervelen. Als een kamer zoals de keuken je altijd hetzelfde lijkt, maar in feite nog steeds volledig functioneel en mooi is, wat moet je dan doen? Het is echt mogelijk om de vonk weer over te laten slaan en weer verliefd te worden op de keuken, zelfs als er niets groots te vervangen valt.

Je kunt namelijk met een paar gerichte ingrepen de hele ruimte een nieuwe look geven. Dat zijn kleine aanpassingen die geen rib uit je lijf kosten, zoals het geval zou zijn bij het vernieuwen van de hele inrichting, maar die de sfeer wel opfrissen. Zo kan je nog lang van de keuken genieten.

Advertisement

Een laagje verf: verander de kleur van de keukenkasten

Een laagje verf: verander de kleur van de keukenkasten

urbanologydesigns.com

Het duurt niet lang om er achter te komen: kleuren zijn het eerste wat de sfeer in een kamer compleet verandert. Net zoals je er anders uitziet in een rode trui of in een zwarte, gebeurt er iets soortgelijks met de inrichting in huis. En waarschijnlijk zijn het de meubels die het keukenkleurenpalet bepalen.

Dus waarom zou je niet alle andere kleuren in de ruimte in overweging nemen en een nieuwe kleur kiezen, die aanvullend is met die kleurendie complementair is met die kleuren, waarmee je alle kastdeurtjes en muren opnieuw kunt schilderen? Je kunt zelfs besluiten om de mode voor tweekleurige keukens te volgen, wit voor de bovenkasten en een contrasterende - zelfs donkere - kleur voor de onderkasten.

 

Advertisement

Heb je al open planken in de keuken overwogen?

Heb je al open planken in de keuken overwogen?

mollyrosephoto.co

De kwestie van open planken in de keuken is verdeeld: ze zijn mooi, ze vermijden het idee van visuele rommel, maar ze zijn ook veeleisend als het gaat om constant schoonmaken. Bedenk echter eens of je een keukenkast hebt die nuttig kan worden vervangen door zwevende planken of open planken, misschien zoals deze die van bovenaf naar beneden lijken te zakken. Het kan dè verandering zijn die geen opbergruimte wegneemt, maar de look van de hele kamer verandert.

En als je de muren opnieuw schildert?

En als je de muren opnieuw schildert?

interiorbee.wordpress.com

Het is natuurlijk een grote klus, maar het is niet moeilijk om het zelf te doen en zo veel geld te besparen. Wat je waarschijnlijk verveelt in de keuken is de achtergrond, dat wil zeggen de kleur van de muren. Als je nog steeds uitgaat van de kleuren die al in de kamer aanwezig zijn, kun je advies van een expert inwinnen over het vinden van een nieuwe muurkleur die anders is, maar die alles er mooi uit laat springen. Je kunt ook ispiratie halen uit de kleuren van het jaar volgens de huidige trends!

Werkbladen of achterwand, of allebei?

Werkbladen of achterwand, of allebei?

primestones.com

Als al het andere hetzelfde blijft, kan het zijn dat het punt van de keuken waaraan veranderingen aangebracht moeten worden de werkbladen (tops) of de achterwand (backsplash) zijn. Er zijn altijd duizend opties, afhankelijk van de materialen die je wilt gebruiken en dus ook van de esthetische weergave en het kleureffect dat je wilt bereiken.

Bepaalde steensoorten zoals marmer zijn prachtig, maar kosten veel geld en zijn eigenlijk gevoeliger voor dof worden en vlekken. Je kunt echter ook andere stenen overwegen, of zelfs gres porcellanato of - voor de spatwand - zelfklevende bedekkingen die elke look nabootsen.

 

Heb je er wel eens aan gedacht om de voegen tussen de tegels te vervangen?

Heb je er wel eens aan gedacht om de voegen tussen de tegels te vervangen?

stylecurator.com.au

De regel is dat de voeg tussen vloer- en wandtegels een neutrale kleur moet hebben die de voeg praktisch onzichtbaar maakt. Maar bij keukenachterwanden (eigenlijk ook in badkamers) besluiten veel mensen om alles een beetje op te fleuren door een felle kleur te kiezen die past bij een andere kleur in de kamer en contrasteert met de tegels zelf.

Advertisement

Misschien is het tijd om te investeren in een nieuw huishoudelijk apparaat

Misschien is het tijd om te investeren in een nieuw huishoudelijk apparaat

samsung.com

Als de prestaties van een oven al een tijdje te wensen overlaten, of als je andere kleinere apparaten al een tijdje wilt vervangen, kun je ze misschien gebruiken als een kans om de inrichting te vernieuwen. Sommige zijn prachtig ontworpen - strak en modern in roestvrij staal of met een vintage look in pastel email, of ook eigentijds en opvallend met matte afwerkingen. Je moet gewoon een beetje onderzoek doen en geen genoegen nemen met de standaard keuze.

Oog voor de verlichting

Oog voor de verlichting

industville.co.uk

Een ander element dat de perceptie van kamers totaal verandert, is verlichting. Verander niet alleen het model van de betreffende lamp of kroonluchter, maar kies ook een licht van geschikte intensiteit en temperatuur, of installeer spots of diffusiesystemen die niet zichtbaar zijn... Er zijn genoeg opties. En de keuken zal nooit meer hetzelfde zijn!

Op welke manier zou jij de keuken transformeren?

 

Advertisement