Kaarsvetvlek op het tapijt: ontdek wat je kunt doen om de vlek te verwijderen

door Natasja

13 Januari 2024

Kaarsvetvlek op het tapijt: ontdek wat je kunt doen om de vlek te verwijderen
Advertisement

Je zet de kaars op het tafeltje in de woonkamer, of misschien op het nachtkastje naast het bed, en er ligt een mooi vloerkleed op de vloer: een warme en gezellige sfeer verzekerd. Maar wat te doen als er onverhoopt wat gesmolten kaarsvet op het tapijt terechtkomt? Zelfs als je er heel snel iets aandoet, blijven er meestal resten achter tussen de vezels van het tapijt zelf, en als je het niet snel in de gaten hebt, gaat het kaarsvet aan de vloer kleven en zul je een manier moeten vinden om het te verwijderen.

Het is echter niet onmogelijk: het vergt een beetje geduld, maar je kunt de het kaarsvet dat op de tapijten is gekomen verwijderen. Laten we eens kijken hoe.

Advertisement

Kaarsvetvlek uit het tapijt verwijderen met de koude methode

Kaarsvetvlek uit het tapijt verwijderen met de koude methode

Freepik

Het kaarsvet dat op een stof is terechtgekomen kan meestal worden verwijderd als het helemaal koud is, of door het opnieuw te verwarmen om het te laten smelten. Wat betreft het eerste geval: het is misschien de iets minder effectieve methode, maar als de vlek niet erg groot is, of als het kaarsvet alleen op de punten van een dik en harig tapijt zit, is het de moeite waard om eerst deze methode te proberen en dan de andere te gebruiken voor het geval er nog iets te verwijderen valt.

Zorg voor het volgende: ijsblokjes in een plastic zak, of gewoon ijskompressen voor medisch gebruik of zakjes om voedsel in te bewaren. Je hebt ook een mes met een ronde punt nodig en een borstel of beter nog een stofzuiger.

Ga als volgt te werk:

1. Leg het ijs op het kaarsvet en laat het in contact totdat het stolt.
2. Als het hard is, probeer dan voorzichtig het hele stuk kaarsvet was op te tillen, en schraap dan pas de stukjes eraf die er nog niet af zijn.
3. Borstel met de borstel en verzamel het kaarsvet of zuig alles op.

Deze methode kan al voldoende zijn. Zo niet, probeer dan de warme methode.

 

Advertisement

Kaarsvetvlek uit het tapijt verwijderen met de warme methode

Kaarsvetvlek uit het tapijt verwijderen met de warme methode

Freepik

Om het kaarsvet te verwijderen door het te smelten met warmte, kun je twee verschillende methoden gebruiken:

  • Met de föhn: neem wat keukenpapier en nadat je de föhn aan hebt gezet, hou hem 15-20 cm van de vlek, maar ernaar toe gericht, begin onmiddellijk te deppen om het kaarsvet te verwijderen, zonder te wrijven. Ga door tot het kaarsvet volledig is verwijderd.
  • Met het strijkijzer: in dit geval heb je naast keukenpapier ook bakpapier nodig. Bedek het kaarsvet met het bakpapier en leg het al hete strijkijzer er 5 seconden op. Til het bakpapier op en dep met het keukenpapier. Blijf deze stappen herhalen totdat alle resten zijn verwijderd.

Op een vergelijkbare manier kun je ook een verticaal stoomstrijkijzer gebruiken, waarbij je eventueel keukenpapier of microvezeldoeken rond de vlek legt. Het kan zijn dat de hete luchtstraal wat was er omheen spuit.

Je hoeft niet langer bang te zijn voor kaarsvetvlekken!

 

Advertisement