Bergchalets: fantastische huizen om te ontsnappen aan het alledaagse leven

door Natasja

12 Januari 2024

Bergchalets: fantastische huizen om te ontsnappen aan het alledaagse leven
Advertisement

Wat zou het heerlijk zijn om de stad te ontvluchten en de alledaagse problemen te vergeten door je te verschuilen in een bergchalet! Er zijn bestemmingen over de hele wereld die werkelijk adembenemend zijn, genesteld op de hellingen van een berg, misschien zelfs in de buurt van rivieren of meren, en niet altijd zo ver van de bewoonde wereld als je zou denken.

Naast deze prachtige chalets, die kunnen worden gehuurd voor een onvergetelijke vakantie, kan je ook dromen bij het bekijken van bepaalde moderne architecturale ontwerpen die stijlvol opgaan in de schoonheid van het omringende landschap. Laten we eens kijken naar enkele fantastische locaties.

Advertisement

Het chalet in de sneeuw

Het chalet in de sneeuw

paradiseridgeretreat/Instagram

We zijn in het westen van Maine, VS, op slechts enkele minuten van de Sunday River. Een nieuw huis, maar precies gebouwd om de bewoners (het is te huur!) onder te dompelen in de magie van berglandschappen, vooral als alles bedekt is met sneeuw.

Gebouwd op een helling, heeft het een klassieke vorm met schuine daken, een houten structuur en zelfs een fantastisch terras om nog meer van de natuur te genieten, alsof de grote ramen nog niet genoeg waren. Ziet het er niet uit als een scène uit een film?

 

Advertisement

Magische nachten in het bos

Magische nachten in het bos

the.everwoods/Instagram

De 'ideale plek om naar de sterrenhemel te kijken, het hele jaar door'. Verscholen in de bossen van de Hocking Hills, Ohio (VS) ligt een hut die eruitziet als één van een ansichtkaart, zowel in de herfst als de hut wordt omringd door gedenkwaardige bladeren als in de winter. De structuur is eenvoudig en ontworpen om altijd het omringende landschap te kunnen observeren vanuit de grote ramen. Als een enorme tent, met die schuine daken die tot op de grond reiken!

Een tiny house: je eigen hoekje in de bergen

Een tiny house: je eigen hoekje in de bergen

akaydiadesigns.com

Een onopvallend huisje dat verscholen is en helemaal is opgenomen in de stille en schijnbaar onbeweeglijke sfeer van een besneeuwde berg. Vanaf de kleine veranda die langs de hele gevel van het gebouw loopt kunnen de slanke boomstammen rondom worden bewonderd: dit is een ontwerp dat tot in het kleinste detail kan worden nagemaakt, ontworpen door akaydiadesigns. Het is compact maar ontworpen om de beschikbare oppervlakte te maximaliseren (ongeveer 46m² binnen en 55m² buiten), waardoor een luchtige ruimte ontstaat die in harmonie is met de omringende natuur.

Op twee uur afstand van New York, zou dat geen droom zijn?

Op twee uur afstand van New York, zou dat geen droom zijn?

@zenhouseny/Instagram

Dit gebouw dat een filmset waardig is, ligt in Livingston Manor, in de staat New York en op slechts twee uur van de Big Apple. Het omringende bos is Willowemoc, midden in de Catskill Mountains. Het is een uitgesproken luxe accommodatie, met een vuurpot in de open lucht en een bubbelbad waarin je je zelfs in de winter kunt ontspannen. En heb je de hangmat gezien, bedacht om in te liggen en naar de sterren te kijken?

Het boomchalet

Het boomchalet

@mttreehouse/Instagram

Een beetje meer avontuur, maar zonder comfort op te geven. Dit unieke huis ligt buiten Whitefish in Montana (VS) en is gebouwd met behulp van het populaire tv-programma The Treehouse Guys (in de VS uitgezonden op het DIY Network). Vervolgens is het door de eigenaren zelf, met hulp van vrienden, ontwikkeld en verrijkt met alle benodigde details. Het is een luxe vakantiebestemming geworden, ondanks dat het eigenlijk een boomhut is!

Advertisement

Een romantisch toevluchtsoord in de Dolomieten

Een romantisch toevluchtsoord in de Dolomieten

Mi chalet

Een voorbeeld van minder traditionele architectuur als het gaat om bergchalets: geen schuin dak, en in plaats van de klassieke driehoek zijn er de ronde vormen van een zachte, parabolische boog. Er zijn echter genoeg grote ramen om de schoonheid van de Dolomieten te bewonderen. Wie zou zich daar niet even willen verstoppen?

De adembenemende ontwerpen van Olson Kundig - Maxon Studio

De adembenemende ontwerpen van Olson Kundig - Maxon Studio

olsonkundig.com

Een van de meest gerenommeerde architectenbureaus in de designwereld is Olson Kundig, en met goede reden. Zijn klanten kunnen verzekerd zijn van unieke creaties, ontworpen om op te gaan in het omringende landschap met een moderne en onweerstaanbare smaak.

Kijk naar de foto: het werk van Tom Kundig is dat gebouw in het midden, de 'MAxon Studio'. Dat met die hoge, smalle vorm en... beweegt op een rail! Het is een kunstatelier waarin de eigenaar van het (bestaande) huis kan schuilen. Dus als het koud is, wordt de studio aan het hoofdgebouw vastgemaakt, en als het geen probleem is om buiten te lopen, of als men op zoek is naar meer privacy, dan wordt het verplaatst!

 

Advertisement

Analog House

Dit is in plaats daarvan een huis dat samen met de eigenaar, een andere architect, is ontworpen. Het staat in een "hooggelegen woestijn, met ruw terrein en bevolkt door Pinus ponderosa, manzanita planten en basaltplaten die naar de oppervlakte stijgen". Het huis bevindt zich tussen al deze elementen, met een vorm die precies ontworpen is om de bestaande boomsoorten te behouden en een beschermde binnenplaats te creëren.

Vermont Cabin

Vermont Cabin

olsonkundig.com

Een kleiner bouwwerk, de Vermont Cabin van dezelfde studio, maar zeker niet minder interessant. Compact en gelegen in een landelijk gebied, is de woning in kwestie uitgesproken modern. De essentiële en eenvoudige vorm is ontworpen om het gezin dat er woont in staat te stellen er op uit te gaan in het dichtbeboste landschap dat hen omringt. Een basispalet van staal, hout en beton, waar de inspiratie gehaald is uit de ongerepte wildernis die overal om hen heen leeft.

Zou het geen droom zijn om af en toe een plek als deze te hebben om naar toe te vluchten?

 

Advertisement