Is het huis koud ondanks dat de radiatoren aan staan? De mogelijke oorzaken en manieren om ze op te lossen

door Natasja

12 Januari 2024

Is het huis koud ondanks dat de radiatoren aan staan? De mogelijke oorzaken en manieren om ze op te lossen
Advertisement

In de winter is ieders enige wens bij thuiskomst warm worden ontvangen. Het gebeurt echter wel eens dat je rilt van de kou, ook al staan de radiatoren al een tijdje aan. Er zijn verschillende redenen waarom dit gebeurt, en die zijn niet altijd afhankelijk van hoe je het verwarmingssysteem gebruikt.

Soms zijn de oorzaken van het gebrek aan verwarming in de woning te wijten aan structurele gebreken in het huis, maar zelfs in deze gevallen kun je actie ondernemen om de gebreken te verhelpen en de situatie te verbeteren, als je de radiatoren niet de hele dag op volle kracht wilt laten branden.

Het onderzoeken en corrigeren van de oorzaken van het niet-verwarmen is essentieel om brandstof te besparen en dus de kosten van de rekening te verlagen, maar ook om de vervuilende impact op het milieu te verminderen.

Dus wat zijn de mogelijke oorzaken van het niet verwarmen van je huis ondanks dat de radiatoren aan staan en hoe kun je dit probleem oplossen? We leggen het je hieronder uit.

Structurele oorzaken van het niet-verwarmen van het huis

Structurele oorzaken van het niet-verwarmen van het huis

Pexels

Als het verwarmingssysteem werkt, zijn er twee hoofdoorzaken waardoor het huis niet warm wordt:

  • Isolatie is een belangrijke factor bij het handhaven van voldoende thermisch comfort in huis. Controleer deuren en ramen en zorg ervoor dat ramen en deuren geen tocht doorlaten; zo niet, vervang dan gewoon de afdichtingen. Controleer ook stopcontacten, schoorsteen- en kachelkappen, leidingen en rolluikkasten. Zorg er ten slotte voor dat er geen warmte verloren gaat via muren, plafonds en vloeren, vooral als het huis oud is of niet goed onderhouden werd; thermische isolatie mag dan wel duur zijn, maar het zal een comfortabeler gevoel geven in huis en op lange termijn grote besparingen garanderen.
  • Vochtigheid is ook een bepalende factor voor de verwarming van het huis: deze parameter moet tussen 40 en 60 procent liggen, en hiervoor is het nodig om de kamers regelmatig te ventileren en, indien nodig, ontvochtigingssystemen te gebruiken. Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan namelijk de kamers afkoelen en de verwarming vertragen, maar ook de luchtkwaliteit verslechteren en de verspreiding van schimmel bevorderen.

 

Advertisement

Problemen met het verwarmingssysteem

Problemen met het verwarmingssysteem

Sascha Kohlman/Flickr

Als het huis perfect geïsoleerd is en het vochtigheidspercentage binnen het juiste bereik ligt, dan moet de oorzaak gezocht worden in het verwarmingssysteem:

  • controleer de thermostaat en zorg ervoor dat deze correct is gekalibreerd, zodat het de juiste kamertemperatuur detecteert en de verwarming dienovereenkomstig in- en uitschakelt;
  • controleer de radiatoren: als ze niet opwarmen, kan het zijn dat ze luchtbellen bevatten, zodat ze ontlucht moeten worden met het juiste ventiel;
  • de plek van de radiatoren is ook belangrijk: als ze zich onder een raam of op een vochtige buitenmuur bevinden, kunnen ze moeite hebben met verwarmen door warmteverlies; in dit geval kun je het probleem verminderen door een reflecterend paneel op de achterwand te installeren
  • een slecht werkende cv-ketel kan ervoor zorgen dat de radiatoren en dus het hele huis onvolledig of helemaal niet worden verwarmd; controleer de druk van de ketel, die tussen 1 en 2 bar moet zijn; neem indien nodig contact op met een technicus voor een controle.

Als je huis zelfs met deze oplossingen niet warm wordt, is het misschien tijd om na te denken over een alternatieve methode.

 

Advertisement