Waarom zou je één kleur kiezen voor keukenmeubels als je er ook twee kunt gebruiken?

door Natasja

12 Januari 2024

Waarom zou je één kleur kiezen voor keukenmeubels als je er ook twee kunt gebruiken?
Advertisement

Dit gaat over het beste van twee werelden: tweekleurige keukens halen moeilijke keuzes weg, op andere momenten stellen ze je in staat om ruimte te geven aan die kleuren die misschien riskant leken, of ze kunnen je echt naar nieuwe horizonten brengen die bestaan uit onconventionele maar absoluut fascinerende beslissingen.

Het draait allemaal om de keuze voor meubels in twee verschillende kleuren, die contrasterend kunnen zijn - en meestal is de ene kleur wit - of ook de volgende schakering van de andere kunnen zijn. Er zijn heel veel opties en verdubbelen in feite de mogelijkheden die je had overwogen voor de inrichting van de keuken!

Advertisement

Tweekleurige keukens: de populairste combinaties zijn met blauw

Tweekleurige keukens: de populairste combinaties zijn met blauw

raykonconstruction.com

De beste combinatie van blauw is wit, en hier is een voorbeeld van hoe een tweekleurige keuken met deze twee kleuren geweldig werkt. Over het algemeen wordt dan in het contrast tussen de twee kleuren de achterwand geplaatst, die een neutrale, 'overgangs'-tint heeft tussen de ene en de andere.

Zoals we al zeiden, in tweekleurige keukens zit de donkere kleur altijd op de onderkasten, terwijl de lichtere op de bovenkasten komt, ongeacht de combinatie.

 

Advertisement
thenordroom.com

thenordroom.com

En als je het palet een beetje omdraait? In dit geval is de neutrale, natuurlijke kleur het lichte hout van de bovenkasten, terwijl de keuken (we bedoelen de muren, dus ook de achterwand) wit is. En onderaan weer donker petrolblauw.

De toon-op-toon van tweekleurige keukens

De toon-op-toon van tweekleurige keukens

womensays.com

Dit is een voorbeeld van een keuken die wit niet combineert met een andere kleur, maar het contrast verzacht door te kiezen voor een toon-op-toon benadering. Het blauw van de kasten aan de onderkant wordt - naar boven toe - gevolgd door een heel lichtblauw, bijna mintblauw, op het aanrecht en de achterwand, en bovenaan bekroond door de blauwgrijze bovenkasten.

Stel je voor dat je hetzelfde doet met andere kleurschakeringen, misschien van zwart naar grijs, of van bosgroen naar saliegroen, en je bedenkt meteen op duizend mogelijke combinaties voor je eigen keuken!

 

Een bijna 'verborgen' tweekleurige keuken

Een bijna 'verborgen' tweekleurige keuken

nichemodern.com

Bij keukens met een kookeiland kan het tweekleurenschema ook minder uitgebreid zijn. Hier vind je daar een voorbeeld van: de donkere contrasterende tint is slechts een deel van het eiland zelf, een verticale wand die ook is verzonken en omlijst door hetzelfde wit als het aanrecht. Wit dat vervolgens terugkeert in de bovenkasten en de rest van het keukenmeubilair.

Kortom, een bijna losstaande penseelstreek, maar wel een die erin slaagt om wat anders een verblindende - en saaie - witte vlakte zou zijn geweest, wat levendiger te maken!

 

Een tweekleurige keuken kan met alle kleuren

Een tweekleurige keuken kan met alle kleuren

elizabethlawsondesign.com

Zoals al gezegd kun je in plaats van blauw in combinatie met wit (of andere zeer lichte tinten) ook andere kleuren kiezen. Zwart of antracietgrijs is een andere zeer populaire optie, die goed past bij gouden of messing kranen en handgrepen.

Advertisement
jennasuedesign.com

jennasuedesign.com

Hetzelfde geldt voor donkergroen, in al zijn ontelbare tinten die vandaag de dag veelvuldig voorkomen in de projecten van interieurontwerpers, en met een reden. Ze zijn elegant en ontspannend en passen ook perfect bij wit, warm of koud naargelang het geval.

En zoals je op deze foto kunt zien, kun je ook een beetje spelen met de verdeling van kleurvlakken: in plaats van een denkbeeldige lijn te trekken die de twee helften van de keuken horizontaal scheidt en over de achterwand loopt, is het misschien een idee om wat meer ruimte te geven aan de donkere kleur, die je in de begeleidende ruimte laat opkomen door een verticale kast te bedekken.

Welke kleurencombinatie zou jij willen voor jouw tweekleurige keuken?

 

Advertisement