Maak je eigen schoonmaakmiddel op basis van azijn in een paar minuten

door Natasja

11 Januari 2024

Maak je eigen schoonmaakmiddel op basis van azijn in een paar minuten
Advertisement

Het is altijd handig om een multifunctioneel middel in huis te hebben om bijna elk oppervlak schoon te maken, en het is eenvoudig om er een te maken, ook te personaliseren, op basis van azijn. In feite hebben we een enorme keuze in de winkels aan ontvetters, reinigers en andere sprays voor elk oppervlak. Met bleekmiddel, met alcohol, met actieve zuurstof enz. Je doet er goed aan om er een voorraad van aan te leggen wanneer dat mogelijk is, zodat je ze in alle situaties kunt toepassen, maar wat als je één enkel product wilt gebruiken voor de meeste schoonmaakwerkzaamheden in huis?

Het antwoord ligt in alcoholazijn, dat ook helpt bij het desinfecteren van oppervlakken (hoewel het niet als een echt medisch hulpmiddel kan worden beschouwd!), maar ook effectief ontvet en kalkvlekken verwijdert. Zoals elk middel op basis van azijn is het niet geschikt voor bepaalde delicate materialen, maar die terzijde, kan het bijna overal gebruikt worden.

Advertisement

Wat je nodig hebt om een allesreiniger op azijnbasis te maken

Wat je nodig hebt om een allesreiniger op azijnbasis te maken

whatwolf/Freepik

Het duurt maar een paar minuten en je bent al klaar om je zelfgemaakte middel te gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is voor de volgende dingen te zorgen:

 • een fles alcoholazijn
 • een maatbeker en lepels om de nodige hoeveelheden te doseren
 • water (bij voorkeur gedestilleerd)
 • een of meer essentiële oliën (gebruik niet meer dan drie verschillende samen)
 • een spuitfles van 300 of 500 ml

Gebruik vervolgens microvezeldoeken of sponzen om schoon te maken, afhankelijk van het oppervlak.

 

Advertisement

Hoe maak je een allesreiniger op basis van alcohol?

Hoe maak je een allesreiniger op basis van alcohol?

Mateus Andre/Freepik

Zodra je de ingrediënten klaar hebt, hoef je ze alleen nog maar samen te mengen in de sprayflacon. We geven je enkele referentiehoeveelheden, maar denk eraan dat het al voldoende is om te vullen met gelijke delen water en azijn en ongeveer 20 druppels essentiële oliën toe te voegen.

Als je echter een iets mildere maar nog steeds effectieve reiniger wilt die je zonder problemen kunt gebruiken bij de dagelijkse schoonmaak van elk oppervlak, kun je het volgende gebruiken:

 • 300 ml water
 • 100 ml azijn
 • 20-25 druppels essentiële oliën

Voor het huis schoonmaken worden wat betreft de volgende essentiële oliën het meest aanbevolen:

 • Voor een bloemige geur, lavendel
 • Voor een fruitig aroma, meestal citrus. Dus citroen, zoete sinaasappel, grapefruit
 • Voor een frisse en balsamische geur, pepermunt, eucalyptus, grove den, mirte
 • Voor een frisse geur en een antibacteriële of schimmelwerende werking, respectievelijk wortelzaadolie of tea tree

Je kunt ze op verschillende manieren combineren, maar sommige (mirte, tea tree, bijvoorbeeld), hebben een specifieke geur die misschien wordt verdoezeld door ze met andere te mengen. Je kunt elke keer experimenteren met andere combinaties, of gebruik er een voor elke kamer in huis!

 

Waar kun je het beste geen middelen op basis van azijn gebruiken?

Azijn, ook verdund, is zuur en agressief op bepaalde delicate oppervlakken. Het wordt daarom afgeraden voor gebruik op hout (vooral als het gelakt is), marmer en graniet (natuurstenen, vooral met een gepolijste afwerking, kunnen hun glans verliezen), volledig synthetische of delicate stoffen (zoals zijde bijvoorbeeld).

Daarentegen vormen metaal, keramiek, vloeren (geen hout of marmer), glas en katoenen gordijnen geen probleem. Een middel zoals het aangegeven middel, zonder te overdrijven gebruikt, kan ook dienen om onaangename geuren in huis te verdrijven!

 

Advertisement