De 8-stappen zondag reset helpt je voor te bereiden op de week die eraan komt

door Natasja

11 Januari 2024

De 8-stappen zondag reset helpt je voor te bereiden op de week die eraan komt
Advertisement

Het weekend is altijd al de tijd geweest die iedereen besteedt aan ontspanning na de inspanningen van een werkweek. Vandaag de dag zijn er veel sectoren waar waarin dat niet meer bestaat, en in veel gevallen wordt de werkdruk juist op weekenddagen zwaarder. Maar we zijn echter nog steeds gewend om zaterdag en zondag te beschouwen als de dagen waarop we onze energie terugwinnen door ons voor te bereiden op de nieuwe dagen, en daarom maken we op die dagen momenten vrij om ons aan onszelf te wijden, maar ook om werk in het huis te doen, de klusjes van de lopende week in te halen of vooruit te lopen op die van de volgende week.

Deze praktijk staat bekend als Sunday reset en bestaat het uit het opstellen van een echte zondagsroutine, die je helpt bij het organiseren of vervroegen van huishoudelijke taken, zodat je de komende week er vol overtuiging tegenaan kunt gaan, vooral zonder je overweldigd te voelen.

Waaruit bestaat de Sunday Reset precies? Laten we samen de 8 stappen ontdekken die je kunt nemen voor een goede routine.

1. Lakens en handdoeken verschonen

1. Lakens en handdoeken verschonen

@theoccasionalhincher/Instagram

Zondag is de ideale dag om al het huishoudlinnen te vervangen, van lakens tot badhanddoeken en niet te vergeten tafelkleden, servetten en theedoeken. Er is niets beter dan het begin van de week tegemoet zien met de wetenschap dat alles op zijn schoonst is, en het vervangen van de handdoeken en lakens is een goede manier om je schoner te voelen.

Advertisement

2. De was doen

2. De was doen

@besseranner/Instagram

Zondag is de perfecte dag om de was te doen, in te halen wat er doordeweeks is blijven liggen of vooruit te lopen op het werk voor de volgende week: was al de kleren zodat ze meteen klaar zijn voor gebruik, terwijl je bezig bent kun je ook je outfits voor de komende dagen plannen; ook heb je net je het huishoudlinnen verschoond, dit is het juiste moment om het te wassen en op te bergen. Berg alles netjes op in de kasten zodra het droog is, zodat alles in orde blijft.

En vergeet niet dat het minder kost om de was op zondag te doen.

 

3. Het huis schoonmaken

3. Het huis schoonmaken

@andersedstrom/Instagram

Stof af en maak alle oppervlakken schoon, ontsmet badkamers en keukens, stofzuig, maak ramen en spiegels schoon, zet het vuilnis buiten: als je de nieuwe week begint met een volledig schoon en glanzend huis, voel je je energieker en heb je de komende dagen veel meer tijd voor belangrijkere dingen.

4. Planten water geven

4. Planten water geven

@seedor.store/Instagram

Verzorg de planten door ze water te geven, de bladeren af te stoffen en droge of rotte delen te verwijderen. Doordeweeks is het gemakkelijk om er niet aan te denken om je aan al je andere verplichtingen te wijden, maar maak op zondag een paar minuten vrij om uitsluitend een beetje tijd aan de planten te besteden.

5. Planning

5. Planning

Jeremy Levine/Flickr

Neem de tijd om de week te plannen: stel prioriteiten, organiseer al je verplichtingen, schrijf je menu voor de week op en, indien mogelijk, anticipeer op het bereiden van maaltijden zodat ze klaar zijn wanneer je wilt gaan eten, organiseer het bureau als je thuis werkt. Als je je verplichtingen onder ogen ziet wetende wat je te wachten staat en in de wetenschap dat je alles al hebt georganiseerd, voel je je minder gestrest en overweldigd.

Advertisement

6. Administratie

6. Administratie

Diari La Veu/Flickr

Er zijn veel administratieve taken die je gewoonlijk uitstelt door gebrek aan tijd of zin: zorg voor al deze taken die je gewoonlijk verwaarloost tijdens de andere werkdagen: belasting en rekeningen betalen, post verwerken, documenten opruimen. Maak de telefoon en e-mail leeg, schrijf je uit voor mailinglijsten die je niet interesseren. Zo kun je de komende week luchtiger tegemoet zien.

7. Zorgen voor jezelf en ontspanning

7. Zorgen voor jezelf en ontspanning

PxHere

Vergeet tot slot niet dat zondag de dag is om uit te rusten en energie op te doen. Slaap uit, eet de 3 hoofdmaaltijden rustig op, geniet van elk moment en zorg goed voor jezelf. Je kunt sporten, gaan wandelen, jezelf trakteren op een thuis-wellnessmoment met schoonheidsbehandelingen en een herstellend bad, maar ook lezen, ontspannen op de bank met een film of tv-serie, yoga doen, mediteren, een vriendin of vriend bellen. In één woord: verwen jezelf.

Advertisement

8. Digitale ontkoppeling

8. Digitale ontkoppeling

PickPik

We leven in het tijdperk van connectiviteit, altijd verbonden en toch steeds meer geïsoleerd. Wijd jezelf een dag lang aan je echte leven en blijf weg van sociale media en het web. Zet je telefoon uit of, als je jezelf niet onbereikbaar kunt maken, verbreek de verbinding met internet en demp de meldingen. Doe een digitale detox, je zal er alleen maar beter van worden.

Hoe heb jij je Sunday Reset georganiseerd?

 

 

Advertisement