Schaduwbomen in de tuin: welke zijn het beste? 4 soorten die beter zijn en 4 die je moet vermijden

door Natasja

11 Januari 2024

Schaduwbomen in de tuin: welke zijn het beste? 4 soorten die beter zijn en 4 die je moet vermijden
Advertisement

Hoge bomen bieden een aantal voordelen voor de tuin: ze kunnen wat privacy geven en hun koele, verkwikkende schaduw, maar ze zijn in feite ook prachtige decoraties en verbeteren de kwaliteit van de lucht die we inademen, waardoor ze heel erg nuttig zijn, vooral in sterk verstedelijkte omgevingen waar de verontreinigingsniveaus hoog kunnen zijn.

Niet alle soorten zijn echter geschikt om in de tuin naast het huis te laten groeien. Zeer snelgroeiende soorten kunnen bijvoorbeeld te brede wortels hebben of de tuin overschaduwen, waardoor er ook minder licht in de kamers komt. Andere soorten kunnen vruchten hebben die de grond vies maken of ongedierte aantrekken, terwijl weer andere misschien te veel zorg nodig hebben.

Dus wat zijn de beste bomen voor je tuin? Hieronder stellen we de 4 soorten voor die de voorkeur verdienen en de 4 die je moet vermijden.

Advertisement

1. Granaatappel

1. Granaatappel

JadedType/Reddit

De granaatappel is een mediterrane plant die de laatste jaren steeds populairder is geworden door zijn vruchten met belangrijke voedingseigenschappen, maar het is ook een plant met een hoge decoratieve waarde. Zijn oranjerode bloemen bloeien lange tijd, vanaf het late voorjaar tot de hele zomer, en zijn vruchten, die in de herfst verschijnen, zijn ook zeer decoratief. Hij kan als boom of struik worden gekweekt en wordt 2 tot 3 meter hoog.

Zijn wortelstokken nemen weinig ruimte in beslag en daarom kan hij ook dicht bij huizen worden geplant en gekweekt.

 

Advertisement

2. Mexicaanse palm

2. Mexicaanse palm

Sundavar_Dreki/Reddit

De Washingtonia robusta, een plant die oorspronkelijk uit Mexico komt en wijdverspreid is in het zuidelijke deel van de Verenigde Staten, wordt gekenmerkt door zijn lange, soepele stam en weelderige, waaiervormige, diepgroene bladeren. Hij groeit zeer snel en kan een belangrijk element worden in de tuin, die hij bovendien kan verfraaien met zijn mooie crèmekleurige bloemen.

Deze plant geeft de voorkeur aan gematigde klimaten met warme zomers en milde winters en hoewel hij aanzienlijke hoogtes bereikt, is hij perfect geschikt voor de teelt in potten.

 

3. Ceder

3. Ceder

sm4llcur10/Reddit

De ceder is een majestueuze boom die perfect is voor wie veel ruimte in de tuin heeft en deze wil verfraaien met een groenblijvende boom, de ceder zal de tuin niet alleen verfraaien met zijn imposante gebladerte, maar zal hem ook parfumeren met de aangename geur van zijn hout. De ceder, die al duizenden jaren wordt gekweekt voor zijn vruchten, kan zonder problemen de tuin versieren als je in een gematigd klimaat woont, omdat hij geen temperaturen boven de 25 graden en onder de 2 graden verdraagt.

4. Magnolia

4. Magnolia

Nkdly/Reddit

Als je eigenlijk liever een prachtige voorjaarsexplosie van kleurrijke bloemen hebt dan het hele jaar door groene bladeren, dan is de magnolia de perfecte boom. De bladeren vormen een glinsterend bladerdak in de zomer, dat zelfs in de winter aanhoudt als het weer zacht is. Sommige soorten zijn beter bestand tegen de kou dan andere, maar magnolia's zijn over het algemeen snelgroeiende bomen en zullen daarom in een mum van tijd de tuin prachtig versieren.

5. Kaki

5. Kaki

angie75014/Reddit

Zijn sappige oranje vruchten kleuren de herfst en zijn met hun zoete smaak heerlijk om te eten, maar de kaki wordt niet aanbevolen voor de teelt naast huizen, omdat zijn vruchten vaak vallen, zowel in de zomer, wanneer ze nog onrijp zijn en schade kunnen veroorzaken aan mensen, dieren of eigendommen onder het gebladerte, als in de herfst, wanneer ze vallen nadat ze rijp zijn en het risico lopen de grond te bevuilen.

Advertisement

6. Treurwilg

6. Treurwilg

strawhat068/Reddit

Hoewel het een populaire plant is vanwege zijn hoge decoratieve waarde, is het niet aan te raden om de treurwilg in de buurt van gebouwen te laten groeien, omdat zijn wortels zeer hard groeien en gemakkelijk schade kunnen toebrengen aan de structuur en funderingen.

7. Mimosa pudica

7. Mimosa pudica

Sinnamon Buttons/Reddit

Om een vergelijkbare reden moet de mimosa pudica ook vermeden worden in de buurt van huizen, tenzij je tijd en zin hebt om hem continu te verzorgen. Deze plant groeit in feite niet veel, niet hoger dan 40-50 cm, maar als de klimatologische en bodemomstandigheden gunstig zijn, kan hij gemakkelijk onkruid worden.

Advertisement

8. Zwarte populier

8. Zwarte populier

strangehitman22/Reddit

Tenslotte, pas ook op voor populieren, vooral de zwarte populier, waarvan het wortelstelsel zich zeer snel en agressief verspreidt, waardoor de fundering van naburige gebouwen beschadigd kan raken.

Heb je al gekozen welke bomen je in jouw tuin wilt planten?

 

Advertisement