Als het strijkijzer kleding vuil maakt, kan de oorzaak het waterreservoir zijn die schoongemaakt moet worden

door Natasja

11 Januari 2024

Als het strijkijzer kleding vuil maakt, kan de oorzaak het waterreservoir zijn die schoongemaakt moet worden
Advertisement

Strijken is een van de meest vervelende en vermoeiende huishoudelijke klusjes en daarom strijken tegenwoordig sommige mensen niet meer, mede dankzij de nieuwe wastechnologieën en de nieuwe stoffen die beschikbaar zijn, waardoor er steeds minder kreuken in kleding komen. Er zijn echter nog steeds veel mensen die regelmatig al hun wasgoed strijken na het wassen en drogen, en het komt wel eens voor dat na het strijken de kleding vlekken heeft.

In deze gevallen ligt de oorzaak in het strijkijzer en wordt het meestal toegeschreven aan achtergebleven vuil op de strijkzool, maar soms ligt het niet aan dit onderdeel van het strijkijzer. In feite is ook het waterreservoir onderhevig aan de afzetting van vuil en in het bijzonder kalk, vooral als je leidingwater gebruikt in een gebied waar het erg hard is.

De nieuwste generatie strijkijzers zijn uitgerust met speciale anti kalksystemen, maar het is een goed idee om dit onderdeel van het strijkijzer regelmatig schoon te maken, om te voorkomen dat kalkaanslag op de lange termijn vlekken maakt op de kleding, maar vooral om het apparaat zo efficiënt mogelijk te houden.

Hoe maak je  het waterreservoir van het strijkijzer goed schoon? Laten we het hieronder bekijken.

Advertisement

Het waterreservoir van het strijkijzer op de juiste manier schoonmaken

Het waterreservoir van het strijkijzer op de juiste manier schoonmaken

Marco Verch/Flickr

Om  het waterreservoir van het strijkijzer goed schoon te maken, hoef je alleen maar de voorraadkast te openen. Daar vind je de twee beste producten om kalkaanslag te verwijderen: azijn en citroenzuur.

  • Als je ervoor kiest om witte azijn te gebruiken, meng dit dan met gelijke delen water en vul het reservoir van het strijkijzer met de resulterende oplossing. Zet het apparaat aan en laat het opwarmen, laat dan de stoom ontsnappen en wacht tot er geen kalkresten meer uitkomen. Op dit punt kun je het strijkijzer uitzetten en wachten tot het volledig is afgekoeld voordat je  het waterreservoir leegt van de resterende oplossing, zodat alle kalkresten die erin zitten ook worden verwijderd.
  • Als je liever citroenzuur gebruikt, maak dan een oplossing van 200 g citroenzuur in 1 liter water en doe dit in  het reservoir van het strijkijzer.

Dankzij deze eenvoudige procedure zullen alle interne onderdelen van het strijkijzer volledig vrij zijn van vuil en korsten en zal het strijkijzer de kleding niet meer vies maken.

 

Advertisement

En als er toch vlekken op de kleding komen?

En als er toch vlekken op de kleding komen?

Rawpixel

Als er toch vlekken op de kleding blijven komen ondanks een grondige reiniging van  het waterreservoir en de interne onderdelen, dan moet ook de strijkzool worden schoongemaakt.

Hier zijn verschillende oplossingen voor:

  • aluminiumfolie: verfrommel een vel en wrijf het stevig over het oppervlak van de strijkzool;
  • pasta van baking soda, water en citroenzuur: maak de pasta door de ingrediënten goed te mengen en breng het aan op de strijkzool, laat het een nacht inwerken en verwijder het daarna door te wrijven met een spons;
  • azijn: verwarm een beetje azijn in een kleine pan en gebruik een schuurspons om de ijzeren strijkzool krachtig te schrobben; voor een nog beter effect voeg grof zout toe.

Pas al deze middeltjes toe als het strijkijzer uit staat en de stekker uit het stopcontact is en veel succes met het strijken!

 

Advertisement