Pluisjes en pilling op kleding: een snelle en eenvoudige methode om het te verwijderen

door Natasja

14 Januari 2024

Pluisjes en pilling op kleding: een snelle en eenvoudige methode om het te verwijderen
Advertisement

De favoriete trui die je elke winter draagt, of sweatshirts en joggingbroeken, en andere kleding: vroeg of laat raken veel kledingstukken door het wassen vol pluisjes en bolletjes (het pilling-fenomeen) en krijgen ze een armoedig uiterlijk en lijken ze veel ouder en lelijker dan ze in werkelijkheid zijn. Sommige kledingstukken van slechte kwaliteit zitten zelfs na een paar wasbeurten al vol pluisjes. De kleuren en vorm zijn echter nog intact, dus het is zonde om ze niet meer te dragen. Wat kun je dan doen in zulke gevallen?

Je kunt een snelle en gemakkelijke thuismethode toepassen, of je kunt ook hulpmiddelen gebruiken die je speciaal voor dit doel kunt kopen. Ontdek waar we het over hebben.

Puimsteen gebruiken om pluisjes te verwijderen

Puimsteen gebruiken om pluisjes te verwijderen

Creativo

Iedereen kent puimsteen wel: hij is heel licht, poreus, meestal lichtgrijs als hij helemaal droog is en donkerder als hij met water geïmpregneerd is. Het meest bekende gebruik is voor de pedicure, vooral voor het verwijderen van de dode huid en het afschrapen van eelt. In dat geval wordt de puimsteen gebruikt als hij nat is, om wat zachter te zijn voor de huid, omdat hij anders erg schurend is.

De schurende werking komt ook van pas als [echt waar!] noodhulpmiddel bij kalkafzettingen die met niets anders te verwijderen zijn van sanitair, vooral het toilet. En ook dan moet de puimsteen eerst nat worden gemaakt en als een gum op het oppervlak worden gewreven - ermee rekening houdende dat het een vrij agressief middel is op het oppervlak van keramiek of porselein.

Puimsteen kan ook helpen tegen pluisjes. De methode is heel eenvoudig: neem de puimsteen, goed gedroogd, en ga er voorzichtig mee over het oppervlak van het kledingstuk. De steen vangt vanzelf de pluisjes en aan het oppervlak en verwijdert ze.

Het vereist kalmte en zachtheid, maar het werkt heel gemakkelijk!

Advertisement

Niet alleen puimsteen: andere hulpmiddelen die je kunt gebruiken tegen pilling en pluisjes

Niet alleen puimsteen: andere hulpmiddelen die je kunt gebruiken tegen pilling en pluisjes

celsious.com

Het is niet onmogelijk om in winkels producten te vinden die gemaakt zijn van puimsteen, of andere met vergelijkbare kenmerken (ze worden swester stones genoemd). Soms hebben ze ook een handig handvat en een vorm die dit soort gebruik bevordert.

Er zijn ook andere apparaten, mechanische of elektrische, die je kunt gebruiken om pluisjes van je kleding te verwijderen.

Bijvoorbeeld scheerapparaten of pluizen kammen: ze worden 'pluisverwijderaars' genoemd, maar pas op, ze zijn behoorlijk agressief op delicate stoffen. Veel van deze apparaten zijn meer ontworpen voor het verwijderen van haren van huisdieren (of andere pluisjes) van bekleding - en zelfs daar kunnen ze soms stoffen beschadigen. Op sweatshirts en truien kunnen ze echter wel werken, zolang je het maar voorzichtig en zonder haast doet.

Elektrische pluizenverwijderaars daarentegen zijn absoluut betrouwbaarder - hoewel je altijd alle instructies van de fabrikant moet lezen over hoe en wanneer je ze moet gebruiken. Ze zien eruit als elektrische scheerapparaten, ze zijn vrij goedkoop en je hoeft ze alleen maar over het oppervlak van de kleding te halen, al niet echt met  contact, om alle bolletjes en pluisjes te verwijderen.

In ieder geval kunnen deze handelingen niet vaak worden gedaan: ze tasten op een of andere manier de stoffen aan en slijten ze op de lange termijn.

Iets veiliger, maar alleen effectief op pluisjes - en dierenharen - zijn kledingrollers.

Welke methode heeft jouw voorkeur?

Advertisement