Wat kun je gebruiken om de stenen van de open haard schoon te maken en ze weer zo goed als nieuw te maken?

door Natasja

10 Januari 2024

Wat kun je gebruiken om de stenen van de open haard schoon te maken en ze weer zo goed als nieuw te maken?
Advertisement

Een ding is duidelijk: het is normaal dat stenen van de open haard zwart worden en ze blijven bijna altijd vuil. Maar dat wil niet zeggen dat er niet iets aan gedaan kan worden om ze regelmatig schoon te maken en ze weer zo goed als nieuw te maken. Het is een manier van schoonmaken die vooral zinvol is voor de hele buitenste omlijsting van de stenen, maar ook voor die dichter bij de opening van de open haard zelf, die wat meer in het zicht liggen en minder constant worden omspoeld door vlammen of worden aangetast door de donkere laag die de hele bodem van de verbrandingskamer zwart maakt.

Hoe maak je die stenen schoon? Je hebt eigenlijk alles wat je nodig hebt in huis!

Advertisement

Middelen voor het schoonmaken van de open haard die je zelf kunt bereiden

Middelen voor het schoonmaken van de open haard die je zelf kunt bereiden

pvproductions/Freepik

Er bestaan speciale schoonmaakmiddelen om de verschillende soorten stenen bekleding van open haarden schoon te maken zonder het materiaal te beschadigen. Je kunt thuis ook schoonmaakmiddelen bereiden, en in elk geval kun je ze testen op een klein deel om te zien of het resultaat je bevalt.

  • Met afwasmiddel: het eerste wat je moet proberen is een mild afwasmiddel. Probeer 60 ml afwasmiddel, bij voorkeur niet gekleurd of met verschillende toevoegingen. Verdun het in een liter water en je zou geen problemen moeten hebben met welke steen dan ook.
  • Met alcoholazijn: dit is zuurder en daarom aan te raden op stenen die niet te oud zijn. Als de haard meer dan 20 jaar oud is, kun je het beter vermijden. Meng azijn en water in gelijke delen en je kunt ook een druppel afwasmiddel toevoegen.

Voor hardnekkige vlekken kun je ook agressievere middelen gebruiken, maar deze kunnen meer kwetsbare of oude stenen beschadigen:

  • Een eetlepel borax en 500 ml water, met een theelepel afwasmiddel.
  • 120 ml ammonia verdund in een liter water en 3 eetlepels afwasmiddel.

 

Advertisement

De werkwijze

De werkwijze

Tom Fisk/Pexels

Uiteraard moet het schoonmaken van de open haard, al is het maar aan de buitenkant, gebeuren als hij uit en koud is. Als aan de binnenkant moet worden schoongemaakt, moet eerst alle as worden verwijderd, met behulp van een schop en borstel, en als laatste moet het fijnste stof dat overblijft worden opgezogen. Ga dan als volgt te werk:

1. Neem een grote spons of borstel om het mengsel dat je hebt gekozen voor het schoonmaken te verspreiden.
2. Bedek een paar stenen en schrob met een borstel met harde plastic haren.
3. Voordat je hetzelfde doet op de volgende plek, spoel met een andere spons en een aparte emmer of kom met water.
4. Ga verder met kleine oppervlakken en blijf schrobben als de vlekken er niet meteen uit gaan.

Als er moeilijkere, geïsoleerde plekken zijn, meng dan, voordat je agressievere oplossingen gebruikt, een beetje baking soda met genoeg water om een crème te vormen en wrijf dit in met een spons of de borstel zelf. Spoel na 10 minuten en de vlekken zouden verdwenen moeten zijn.

Dit soort reiniging kun je een paar keer doen tijdens het winterseizoen, en vooral als je de open haard niet meer aansteekt, om hem goed schoon te maken en voor te bereiden op het volgende seizoen.

Klaar om de open haard weer als nieuw te maken?

 

Advertisement