Kruipen er muizen rond de compost? Ontdek hoe je ze weghoudt

door Natasja

09 Januari 2024

Kruipen er muizen rond de compost? Ontdek hoe je ze weghoudt
Advertisement

De composthoop is een van de beste bronnen die je in de tuin hebt om de planten te bemesten, en het is een belangrijke en waardevolle manier om het afval te beheren, heel handig om de keukenresten (bijna alles wat als organisch afval bij het vuilnis belandt, vooral fruit- en groenteresten) te gebruiken, evenals veel materiaal dat voortkomt uit normale tuinklusjes, van verzamelde droge bladeren tot dunne takken en maaisel van het snoeien van planten en het maaien van het gazon.

Met alles wat erin gaat, kan de composthoop echter ook gemakkelijk elementen bevatten die bijzonder aantrekkelijk zijn voor een reeks dieren. Naast veel insecten kan het voorkomen dat in de buurt van - of middenin! - de composthoop er muizen te zien zijn. Als het veldmuizen zijn, is de schade relatief, maar als er ratten uit het riool komen, bestaat ook het risico dat ziektes worden overgedragen op de compost zelf.

Muizen worden aangetrokken door keukenresten

Muizen worden aangetrokken door keukenresten

Freepik

We zeiden al dat composteren ook heel nuttig is voor het recyclen van keukenafval: fruitschillen, de resultaten van het schillen van groenten en zelfs koffiedik of theerestjes (composteren is de beste manier om ze te gebruiken voor landschapsarchitectuur!) kunnen allemaal zonder problemen op de composthoop belanden.

Iets delicater is de kwestie van voedselafval van dierlijke oorsprong: restjes van gerechten, of resten van een maaltijd die verder niet op een andere manier worden gebruikt, belanden vaak op de composthoop. Daar is op zich niets mis mee, maar het zijn die elementen die muizen en andere dieren het meest aantrekken.

Voor dieren is het een gemakkelijke en rijke bron van voedsel, dus ze doen er alles aan om in de compostbakken te komen, vooral als je ze open laat staan om de afbraak van de stoffen erin te bevorderen. Als ze ermee in contact komen en dragers zijn van ziektes zoals leptospirose, zullen ze die overbrengen op die materialen, waardoor het een probleem wordt voor ons, voor de huisdieren. Denk aan planten die bevrucht zijn met een stof die een virus bevat en die je vervolgens aanraakt of inslikt!

Hoe omzeil je dit probleem?

 

Advertisement

Hoe hou je muizen uit de composthoop

Hoe hou je muizen uit de composthoop

Salvo, VOUNOT/Amazon

Er zijn verschillende factoren die je helpen om het probleem van ratten in de compostbak te vermijden

  • Kies compostbakken die van goede kwaliteit gemaakt zijn, met dikke, stevige wanden, zodat ratten er moeilijk in kunnen. Als ze van hout zijn, is het beter om ze alleen voor tuinafval te gebruiken. Alles uit de keuken moet terechtkomen in houders die afgesloten kunnen worden. Sommige bakken die in de winkels te koop zijn, zijn zo ontworpen dat ratten er niet in kunnen.
  • Doe er geen vlees-, vis- of kaasresten in en ook geen voedsel dat erg sterk ruikt. Als je dat toch doet, doe het dan in kleine hoeveelheden en begraaf het midden in de hele composthoop.
  • Maak een barrière aan de onderkant van de composthopen met gaas, dat fijnmazig moet zijn, maar gemaakt van dik, sterk metaal: ratten kunnen ook kleine gaatjes gebruiken, en kunnen ook het kippengaas kapot maken.
  • Zorg ervoor dat er geen openingen zijn tussen de randen en het gesloten deksel, die soms ontstaan als de hele composteerbak niet goed staat.
  • Plaats de composteerbak niet in een hoek aan de muur vast of op een andere manier krap. Hoe meer hij in de open lucht staat, hoe minder ratten in de verleiding komen om rond te dwalen. Plekken waar jij, of anderen, vaak langskomen zijn ook prima.
  • Vergeet niet om de compost regelmatig te beluchten om de afbraak van de stoffen te bevorderen. Laat de composthoop echter niet 's nachts of gedurende lange perioden open staan als er niemand in de buurt is.
  • Omring de composthoop met aromatische planten waar ratten niet van houden: pepermunt, kattenkruid, rozemarijn, salie, lavendel, oregano of basilicum werken goed (hoewel ze geen wondermiddel zijn).

Met deze kleine voorzorgsmaatregelen kun je iets meer gerust zijn!

 

Advertisement