Zijn roosters en wanden het vuilste deel van de oven? Misschien heb je er niet goed naar gekeken

door Natasja

09 Januari 2024

Zijn roosters en wanden het vuilste deel van de oven? Misschien heb je er niet goed naar gekeken
Advertisement

De oven is een altijd aanwezig apparaat in de keuken, waarmee je dagelijks smakelijke maar lichte gerechten kunt bereiden om in topvorm te blijven zonder aan smaak in te boeten. Maar zoals alle voorwerpen in het huis, moet ook de oven regelmatig worden gereinigd, waarvan de frequentie afhangt van hoe vaak hij wordt gebruikt.

Tijdens het bakken kan het gebeuren dat er spatten van kruiden en etensresten op de roosters en wanden terechtkomen, wat leidt tot verminderde prestaties en grotere risico's voor het welzijn, omdat korsten een uitnodigend feestmaal zijn voor schimmels, bacteriën maar ook groter ongedierte zoals insecten.

Wanneer je de oven schoonmaakt, zijn de grootste zorgen daarom de wanden en roosters, die delen van het apparaat die altijd in contact komen met het voedsel en die vatbaarder zijn voor vuilafzetting.

Er is echter een deel van de ovens dat nog vuiler is; het zit aan de buitenkant en je ziet het waarschijnlijk altijd over het hoofd als het tijd is om schoon te maken. Laten we samen eens kijken wat het is.

Advertisement

De knoppen zijn het vuilste deel van de oven

De knoppen zijn het vuilste deel van de oven

Rawpixel

Het lijkt ongelooflijk, maar het vuilste deel van de oven zit niet in het apparaat, maar aan de voorkant. Denk eens na: wanneer was de laatste keer dat je de knoppen hebt schoongemaakt? Je weet het waarschijnlijk niet meer. Dit deel van de oven wordt in feite meestal verwaarloosd bij het schoonmaken en blijft daarom na verloop van tijd vuil ophopen, dat het doorgeeft aan je handen elke keer dat je het aanraakt.

De knoppen van de oven worden in feite vaak bediend tijdens de bereiding van de gerechten die je met dit apparaat bereidt en het komt dus vaak voor dat de handen vies zijn van voedsel op het moment dat je ze aanraakt. Dag na dag zullen de knoppen dus vuil ophopen, vooral vet en olie, maar ook stof, dat ziektekiemen en ongedierte aantrekt.

Besteed daarom de volgende keer dat je schoonmaakt ook aandacht aan het schoonmaken van dit meestal verwaarloosde onderdeel, we leggen uit hoe.

 

Advertisement

Natuurlijke reiniging van de oven

Natuurlijke reiniging van de oven

Rawpixel

Er zijn veel producten te koop om de oven schoon te maken, maar de meeste daarvan zijn synthetische producten die schadelijk zijn voor het milieu en ook residuen op de oppervlakken kunnen achterlaten die het welzijn in gevaar brengen. Daarom kun je, door voorzichtig te zijn en bewust te kopen, kiezen voor de milieuvriendelijke alternatieven die online of in de winkels verkrijgbaar zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om zelf je eigen schoonmaakproducten te maken met natuurlijke middelen die altijd in de voorraadkast te vinden zijn. In dit geval kun je dezelfde middelen ook gebruiken om de ovenknoppen schoon te maken:

  • het meest effectieve middel om de oven schoon te maken is ongetwijfeld witte of appelazijn, dat niet alleen alle resten en korsten verwijdert, maar ook geen schadelijke resten achterlaat op de oppervlakken. Je kunt dit product rechtstreeks op de knoppen spuiten en grondig schrobben met een spons, waarbij je ervoor zorgt dat je zelfs de kieren bereikt;
  • baking soda is ook een perfect middel om de oven schoon te maken en ook hier kun je het zowel binnen als buiten op de knoppen gebruiken: maak een pasta van een deel water en 2 delen baking soda, breng het aan op de knoppen en laat het 20 minuten inwerken voordat je het grondig schrobt.

Nu is de oven echt perfect schoon en bacterievrij!

 

Advertisement