Weet je zeker dat je het toilet goed schoonmaakt? De juiste werkwijze en producten

door Natasja

09 Januari 2024

Weet je zeker dat je het toilet goed schoonmaakt? De juiste werkwijze en producten
Advertisement

Het toilet schoonmaken is misschien niet je favoriete huishoudelijk klusje, maar het is een van de belangrijkste en moet daarom goed worden uitgevoerd om een perfecte hygiëne te garanderen wanneer je naar het toilet gaat. Het toilet heeft maar een paar dagen nodig om vuil en kalkvlekken, ziektekiemen, schimmels en bacteriën op te hopen die niet alleen het aanzien van de woonomgeving aantasten en onaangename geuren verspreiden, maar ook een risico kunnen vormen voor het welzijn.

Veel mensen lezen de gebruiksaanwijzing van de schoonmaakproducten niet en daarom zal een product dat beweert 99% van de ziektekiemen en bacteriën te kunnen verwijderen, dat niet per se kunnen als het op de verkeerde manier wordt gebruikt.

Om deze redenen is het belangrijk om het toilet met toewijding schoon te maken, alle noodzakelijke stappen te volgen en de producten op de meest correcte manier te gebruiken om ervoor te zorgen dat het altijd zo schoon en hygiënisch mogelijk is.

Hieronder stellen we de juiste procedure en producten voor om het toilet goed schoon te maken.

Advertisement

De juiste werkwijze voor het schoonmaken van het toilet

De juiste werkwijze voor het schoonmaken van het toilet

Marco Verch/Flickr

Begin altijd aan de binnenkant, zodat de reiniger de tijd heeft om het toilet goed te ontsmetten terwijl jij de rest doet.

  • Besprenkel de binnenkant van het toilet met een speciale reiniger of bleekmiddel, concentreer je vooral op de bovenkant waar het water uitloopt en schrob grondig met de borstel. Laat 5 minuten zitten voordat je doorspoelt om het product te verwijderen en spoel na;
  • Maak vervolgens de buitenkant van het toilet schoon: afhankelijk van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt, heb je een variabele hoeveelheid tijd nodig om het te ontsmetten, meestal ongeveer 10 minuten, maar zorg ervoor dat je de instructies goed leest. Besproei de hele buitenkant van het toilet met het gekozen product, begin aan de zijkanten, ga verder naar de buitenkant van de toiletpot en vervolgens naar het bovenste reservoir. Laat het product de aangegeven tijd inwerken voordat je het grondig afspoelt met een schone spons;
  • Sluit de reiniging af met het deksel en de zitting: als het model afneembaar is, maak het dan los van het toilet om een betere hygiëne te garanderen, anders herhaal jr gewoon de handeling die al is uitgevoerd voor alle andere externe onderdelen en spoel je de laatste keer door.

 

Advertisement

Natuurlijke oplossingen voor het schoonmaken van het toilet

Natuurlijke oplossingen voor het schoonmaken van het toilet

Marco Verch/Flickr

Als je de voorkeur geeft aan natuurlijke middelen voor het schoonmaken van je huis, kun je citroenzuur of witte azijn, zout en baking soda gebruiken, die perfect zijn voor het verwijderen van alle kalkaanslag die kenmerkend is voor al de voorwerpen die altijd in contact komen met water. Kies de volgende methoden voor een perfecte reiniging van het toilet:

  • Bestrooi de binnenkant van het toilet met baking soda en giet er citroenzuur of witte azijn in. Laat het een nacht zitten voordat je het grondig schrobt met een borstel en doorspoelt;
  • Als alternatief kun je de wanden van het toilet bestrooien met baking soda en dit 30 minuten laten inwerken, voordat je 100 gram baking soda en 100 gram zout in het toiletwater doet en de wanden reinigt met een wc-borstel;
  • Maak voor de buitenkant van het toilet een pasta van baking soda en een beetje water en schrob hiermee alle delen aan de buitenkant, inclusief het deksel en de zitting.

 

Hoe vaak het toilet schoonmaken

Hoe vaak het toilet schoonmaken

@estudiomare/Instagram

Maar hoe vaak moet het toilet worden schoongemaakt? In het ideale geval moet het toilet ten minste een of twee keer per week grondig worden ontsmet, afhankelijk van de gebruiksfrequentie.

En vergeet niet om ook de hulpmiddelen te desinfecteren: sponzen en handschoenen kun je 5 minuten laten weken in een oplossing van water en bleekmiddel, terwijl je de wc-borstel kunt inspuiten met een desinfecterende spray en aan de lucht kunt laten drogen door hem tussen de zitting te plaatsen.

Dankzij deze tips is het toilet altijd perfect schoon!

 

Advertisement
Dit vind je misschien ook interessant