12 interessante alternatieve toepassingen van de glasreiniger die je misschien nog niet kent

door Natasja

09 Januari 2024

12 interessante alternatieve toepassingen van de glasreiniger die je misschien nog niet kent
Advertisement

Elke dag gebruiken we thuis veel specifieke producten en de kasten zijn in de loop der jaren steeds meer gevuld met schoonmaakproducten die gespecialiseerd zijn in een paar functies. Er wordt echter vaak vergeten dat één enkele oplossing kan worden gebruikt om verschillende schoonmaakproblemen op te lossen, waardoor je geld en ruimte in huis bespaart.

De glasreiniger is hier een voorbeeld van: deze reiniger werd oorspronkelijk ontwikkeld voor het reinigen van ramen en glas en spiegels op deuren, maar heeft dankzij zijn reinigende eigenschappen talloze alternatieve gebruiksmogelijkheden. In feite zorgt de formulering van deze reinigers ervoor dat ze uitstekend ontvetten en tegelijkertijd zonder al te veel moeite voor streeploze oppervlakken zorgen, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in andere ruimtes in het huis en niet alleen.

Als jij ook een glasreiniger in de schoonmaakkast hebt staan, heb je je waarschijnlijk al een paar keer afgevraagd of deze op een andere manier gebruikt kan worden, vooral omdat het een van die producten is die je maar zelden gebruikt. Hier laten we 12 interessante alternatieve toepassingen van deze reinigers zien die je misschien nog niet kent.

1. Auto's

1. Auto's

Marco Verch/Flickr

Als jij er ook aan denkt om je auto alleen bij zeldzame speciale gelegenheden schoon te maken, probeer dan glasreiniger bij de hand te houden: het is niet alleen handig voor het schoonmaken van de autoruiten en de voorruit, maar ook voor het interieur en voor het verwijderen van vlekken van de carrosserie.

Advertisement

2. Insectenspray

2. Insectenspray

Julie from Wexford/Flickr

Insecten zijn vervelende bewoners, vooral bij warm weer, maar je kunt ze gemakkelijk verwijderen zonder vervelende en vervuilende insecticiden te gebruiken als je een glasreiniger in huis hebt. Als de reiniger op ammoniakbasis is, zal het gebruik ervan op deuren en ramen helpen voorkomen dat muggen binnenkomen, omdat ze niet van de geur ervan houden.

3. Speelgoed

3. Speelgoed

Marco Verch/Flickr

We weten allemaal hoe vies het speelgoed van de kinderen kan zijn, maar als je voor zacht speelgoed een zekere hygiëne kunt garanderen door het in de wasmachine te wassen, wat kun je dan doen met hard plastic speelgoed? Een snelle en gemakkelijke oplossing is om het speelgoed tijdens het opruimen in te spuiten met glasreiniger om vuil en ziektekiemen te verwijderen. Als je kind nog heel klein is en het speelgoed in zijn of haar mond zou kunnen stoppen, spoel het dan na het schoonmaken af met water zodat er geen resten achterblijven.

4. Sieraden

4. Sieraden

PickPik

Je sieraden kunnen ook hun glans terugkrijgen door glasreiniger te gebruiken; wrijf het oppervlak voorzichtig in met de reiniger door een tandenborstel te gebruiken en laat het niet langer dan 2 minuten inwerken. Zorg er voor gebruik voor dat het materiaal waarvan de sieraden gemaakt zijn compatibel is met het reinigen met alcohol en ammoniak.

5. Magnetische borden

5. Magnetische borden

Anders Sandberg/Flickr

Magneetborden zijn perfect om snel aantekeningen op te maken, maar er kunnen inktresten en donkere vlekken op het oppervlak achterblijven, zelfs nadat ze zijn gewist; in zulke gevallen kun je een beetje glasreiniger gebruiken om alle resten te verwijderen en het bord weer perfect wit te maken.

Advertisement

6. Sanitair en kranen

6. Sanitair en kranen

Marco Verch/Flickr

Badkamermeubels, maar ook kranen zijn gemakkelijk vatbaar voor kalkaanslag en waterspatten, die je eenvoudig en snel kunt verwijderen met behulp van glasreiniger: spray het product op de oppervlakken, laat het een minuut inwerken en droog het met een schone doek.

7. Vlekverwijderaar voor wasgoed en bekleding

7. Vlekverwijderaar voor wasgoed en bekleding

Lisa Brewster/Flickr

Hardnekkige vlekken op de stoffen kunnen je het leven zuur maken, vooral als ze zich nestelen op stoffen die je niet gemakkelijk in de wasmachine kunt stoppen, zoals bankhoezen, tapijten en bekleding. Los het probleem in een handomdraai op met glasreiniger (gebruik alleen de heldere versie, niet de klassieke blauwe reiniger!): spuit de vlek in met de reiniger en laat 10-15 minuten intrekken voordat je het schoonmaakt met een spons of wasborstel en afspoelt. Gebruik dit product niet op wol en zijde en doe altijd een compatibiliteitstest op een onopvallende plek.

Advertisement

8. Grote en kleine huishoudelijke apparaten

8. Grote en kleine huishoudelijke apparaten

PxHere

Normaal negeer je de buitenkant van de apparaten als je ze schoonmaakt, maar als je goed kijkt zie je dat er na verloop van tijd ook vingerafdrukken en vuil op komen, vooral op de apparaten die je het vaakst gebruikt. Maak er een gewoonte van om ze in te spuiten met glasreiniger en ze af te vegen met een schone doek, dan zijn ze in een mum van tijd schoon en glanzend.

9. Buitenmeubels

9. Buitenmeubels

Pat Dalton/Flickr

Het gebeurt vaak, vooral als je ze lange tijd niet gebruikt, dat buitenmeubels dof en vuil worden door slechte weersomstandigheden. Om ze in een handomdraai weer schoon te krijgen, spray je ze gewoon in met glasreiniger en veeg je ze grondig af met een schone doek. Voor bijzonder hardnekkig vuil laat het product 5 minuten inwerken voordat je het afveegt.

Advertisement

10. Gootsteen en aanrecht in de keuken

10. Gootsteen en aanrecht in de keuken

B&M Stores/Flickr

Net als bij badkamerkranen zijn ook keukengootstenen snel gevoelig voor spetters die er onuitwisbaar uitzien. Maak de gootsteen in een handomdraai weer glanzend met de glasreiniger en een schone doek. Met hetzelfde product maak je ook het fornuis en het aanrecht in een handomdraai schoon, net als de tegels in de keuken, badkamer of douche.

11. Schermen

11. Schermen

Marco Verch/Flickr

De schermen van de smartphones, die altijd in contact komen met de huid, kunnen gemakkelijk vuil worden, net als de schermen van pc's, tablets, televisies en elektronische apparaten in het algemeen. Om ze schoon te maken, spuit wat glasreiniger op een doek en veeg het oppervlak grondig schoon.

Advertisement

12. Vloeren

12. Vloeren

Aqua Mechanical/Flickr

Het klinkt misschien vreemd, maar ook het reinigen van vloeren, zelfs van delicate oppervlakken zoals marmer en graniet, kan worden toevertrouwd aan de glasreiniger: verdun een beetje in de emmer lauw water en was de vloer zoals gewoonlijk, hij zal in een mum van tijd helemaal vlekvrij zijn.

Kende jij de alternatieve toepassingen van dit veelzijdige product al?

 

Advertisement