Maak je eigen herbruikbare vochtige schoonmaakdoekjes om oppervlakken in huis snel schoon te maken en te desinfecteren

door Natasja

08 Januari 2024

Maak je eigen herbruikbare vochtige schoonmaakdoekjes om oppervlakken in huis snel schoon te maken en te desinfecteren
Advertisement

Soms is een pakje vochtige schoonmaakdoekjes om een oppervlak schoon te maken en te desinfecteren erg handig, vooral in de badkamer of keuken, maar ook in de kinderkamer en niet alleen. Dit zijn echter wegwerpartikelen die, zelfs in het beste geval, niet echt vriendelijk zijn voor het milieu of voor de portemonnee.

De dingen veranderen echter als je een pakje kant-en-klare doekjes kunt gebruiken, die dan ook nog eens vele malen hergebruikt kunnen worden: we hebben het over een klein DIY klusje dat je tijd en moeite bespaart, en misschien ook wel een beetje geld!

Advertisement

Wat je nodig hebt om DIY vochtige schoonmaakdoekjes te maken

Wat je nodig hebt om DIY vochtige schoonmaakdoekjes te maken

Creativo

  • Neem restjes stof, zoals van oude lakens (katoen of flanel zijn het beste); maar ook microvezeldoeken voor het schoonmaken van het huis, die niet erg groot zijn.
  • Ethylalcohol
  • Warm water
  • Biologisch afwasmiddel of vloeibare Marseillezeep
  • Als je wilt, wat essentiële oliën om de doekjes naar smaak te parfumeren. Tea tree, lavendel, citroen, munt of eucalyptus hebben in meer of mindere mate nuttige antibacteriële of schimmelwerende eigenschappen.
  • Een bakje voor de doekjes: je kunt glazen potten met deksels gebruiken, maar ook doosjes waar eerder andere vochtige doekjes in zaten. Een voedselbak is ook prima. Het belangrijkste is dat ze altijd goed sluiten.
  • Een kom of kan om de ingrediënten in te mengen
Advertisement

Hoe maak je de schoonmaakdoekjes klaar?

Hoe maak je de schoonmaakdoekjes klaar?

Freepik

De procedure is heel eenvoudig en duurt maar een paar minuten.

1. Giet 150 ml alcohol in de kom.
2. Voeg 1 eetlepel vloeibaar schoonmaakmiddel toe en roer.
3. Voeg desgewenst 20 druppels essentiële olie (of meerdere) naar smaak toe.
4. Giet er 500 ml warm water bij en roer opnieuw.
5. In de houder waarin je de doekjes bewaart, doe je de restjes stof of doeken, gevouwen en op elkaar gestapeld. Vul niet alles, maar laat wat ruimte over.
6. Giet alle vloeistof die in de kom is bereid over de doekjes, zodat ze goed intrekken.
7. Sluit het deksel en je bent klaar!

Eenmaal gebruikt, kunnen de doekjes of microvezeldoekjes gewassen worden zoals gewoonlijk, met de kleding om te ontsmetten, en je kunt ze weer opnieuw klaarmaken voor de toekomst!

De doekjes kunnen overal worden gebruikt waar het geen probleem is om een product met alcohol te gebruiken. Vermijd daarom houten meubels of steen zoals marmer. Anders zijn keramiek, graniet, staal oppervlakken die je even snel kunt schoonmaken wanneer je niet te grondig hoeft schoon te maken, of als extra stap om te ontsmetten nadat je al hebt schoongemaakt.

Heb je wel eens geprobeerd je eigen vochtige schoonmaakdoekjes te maken om het huis schoon te maken?

Advertisement