Wijnglazen: hoe ze schoon te maken om ze weer als nieuw te laten glanzen

door Natasja

07 Januari 2024

Wijnglazen: hoe ze schoon te maken om ze weer als nieuw te laten glanzen
Advertisement

Het drinken van goede wijn uit een mooi wijnglas maakt de hele ervaring van het genieten van die drank veel aangenamer, en wie thuis graag een slokje wijn drinkt, heeft altijd wel wat klaarstaan om bij de juiste gelegenheid tevoorschijn te halen. Misschien drink je normaal uit een gewoon glas, tenzij je een bepaalde gelegenheid viert of gasten ontvangt. Dat wordt gedaan omdat wijnglazen meestal kwetsbaarder zijn en je niet het risico wilt lopen dat ze breken tijdens het gebruik, maar ook omdat ze moeten worden afgewassen en afgedroogd, en tijdens die handelingen zijn ze nog vatbaarder voor schade.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat het altijd de moeite waard is om wat extra moeite te doen om ze goed schoon te maken, zodat ze glanzen bij het volgende gebruik. Maar hoe vaak zijn er kringen achtergebleven op de glazen door sporen van water of schoonmaken dat niet goed is gedaan. Toch is de vaatwasser geen taboe! En zelfs zonder kun je ze met de juiste handelingen weer als nieuw laten glanzen.

Advertisement

Wijnglazen kunnen in de vaatwasser!

Wijnglazen kunnen in de vaatwasser!

wavebreakmedia_micro/Freepik

Tenzij de wijnglazen van heel fijn kristal zijn, met vergulde randen en andere kostbare afwerkingen, kunnen ze net als elk ander glaswerk in de vaatwasser. We hebben het natuurlijk over gewone wiijnglazen, die wat sterker zijn. Ze moeten op de bovenkorf worden geplaatst, schuin zodat de onderkant op de rand van de bovenkorf zelf rust. De truc is om ze helemaal alleen af te wassen, zodat je niet het risico loopt dat andere voorwerpen ze aanraken en breken tijdens het afwassen.

Gebruik ook geen heet droogprogramma, want dat kan het glas op den duur dof maken. Geef daarom de voorkeur aan drogen met eenvoudige ventilatie waar mogelijk. Als je watervlekken ziet aan het einde van de wasbeurt, maak je dan geen zorgen: ze verdwijnen gemakkelijk.

Advertisement

Wijnglazen met de hand afwassen en laten glanzen

Wijnglazen met de hand afwassen en laten glanzen

KamranAydinov/Freepik

Als je geen risico wilt nemen, of als de glazen groot zijn en niet in de vaatwasser passen, was ze dan met de hand.

Er zijn specifieke afwasmiddelen, maar ook een mild afwasmiddel van goede kwaliteit is prima. Gebruik in elk geval maar weinig en spoel grondig af: bij afwassen met de hand bestaat altijd het risico dat er afzettingen of strepen afwasmiddel achterblijven die het succes van de afwas verpesten. 

Concentreer je bij het afwassen dus op de buitenste rand en probeer het wijnglas bij de steel vast te houden. Deze laatste tip is vooral belangrijk bij het afdrogen en laten glanzen.

En hoe laat je wijnglazen glanzen? Verwijder eerst al het water met microvezeldoekjes, die minder strepen achterlaten. Gebruik vervolgens twee verschillende doeken (microvezel of die voor het poetsen van zilverwerk) om het werkje af te maken, zodat je vingers het glas niet raken. Tot slot is het geheim voor perfectionisten om de wijnglazen boven een theepot te houden die stoom afgeeft, altijd zonder het glas met je vingers aan te raken. Veeg na blootstelling aan stoom goed af met droge doeken en je zult zien dat het glas weer als nieuw glanst!

Andere handige tips voor het afwassen van wijnglazen

  • Was wijnglazen niet direct na gebruik.
  • Als je met de hand afwast, gebruik dan nooit afwasborstels.
  • Gebruik in de vaatwasser een snel en nooit een lang wasprogramma.
  • Draai de kop of steel niet tijdens het laten glanzen.
  • Als je de vaatwasser niet goed ontkalkt, kunnen er resten achterblijven op de wijnglazen die dan moeilijker te verwijderen zijn.

Klaar om je glanzende wijnglazen te laten zien?

Advertisement