Vergeet niet je tandenborstel schoon te maken en te ontsmetten! Ontdek hoe dat moet

door Natasja

07 Januari 2024

Vergeet niet je tandenborstel schoon te maken en te ontsmetten! Ontdek hoe dat moet
Advertisement

Er zijn veel ziektekiemen en bacteriën die in ieders mond wemelen en daarom moet je regelmatig voor je mondhygiëne zorgen. De onfeilbare bondgenoot in deze dagelijkse strijd? De tandenborstel. Maar maak je die ook schoon? Zorg je goed voor de hygiëne van dit hulpmiddel dat je tanden moet reinigen? We begrijpen meteen dat als het antwoord 'misschien niet' is, dit betekent dat je mondhygiëne er ook onder lijdt.

Er zijn namelijk honderden verschillende soorten micro-organismen die tussen de borstelharen of op het handvat van de tandenborstel kunnen rondzwerven. En hoewel de overgrote meerderheid daarvan niet schadelijk voor de mens is, kunnen andere wel ziektes zoals griep veroorzaken. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat je de tandenborstel goed schoonmaakt, en hoe doe je dat?

De tandenborstel ontsmetten

De tandenborstel ontsmetten

Mateus Andre/Freepik

Je let er zeker op dat je direct na het tandenpoetsen alle tandpastaresten van de tandenborstel afspoelt, want die laten een duidelijke aanslag achter aan de onderkant van de borstelharen die erg opvalt. Daarna moet je echter ontsmetten.

Als je geen speciale hulpmiddelen hebt (de UV-apparaten), kun je een waterstofperoxideoplossing bereiden. Je hebt die van 3% nodig en je hoeft er maar een theelepel van te mengen met een kopje water. Dompel de tandenborstel erin en beweeg hem rond zodat de oplossing tussen de borstelharen komt. Laat hem dan een kwartiertje zitten, spoel hem af en dan weet je zeker dat hij perfect ontsmet is als je hem gebruikt.

In plaats van waterstofperoxide kun je ook een antibacterieel mondwater op dezelfde manier gebruiken, maar je hoeft het niet te verdunnen in water, dus gebruik een beetje in een glas om niet te veel te verspillen. Denk er wel aan dat je deze oplossing elke keer dat je het wilt gebruiken (en ideaal is dat als je dit elke dag doet) helemaal opnieuw moet bereiden.

Advertisement

Goede gewoontes om tandenborstels in topconditie te houden

Goede gewoontes om tandenborstels in topconditie te houden

Freepik

Meestal zie je tandenborstels in glazen en bekers bij de wastafel staan: dat is op zich niet verkeerd, maar het is wel een goed idee dat je die glazen en bekers elke dag afwast. Al het water dat uit de tandenborstel loopt als je hem erin doet, stagneert op de bodem. Daar komt stof bij, stoom dat condenseert en naar beneden glijdt, en nog veel meer: na een paar dagen is het een vies soepje waarin de tandenborstel een bad neemt. Als je je tandenborstelhouder wilt behouden, kun je het elke dag afspoelen met warm water, afdrogen en er vervolgens een beetje waterstofperoxide in gieten.

Het is echter altijd beter om tandenborstels aan de lucht te laten drogen voordat je ze opbergt. Om ze eerst te drogen, moet je altijd met je vingers over de borstelharen gaan om overtollig water weg te halen en ze dan ver van de wastafel af te zetten en te laten drogen. Er zijn ook verticale beugels die je aan een muur of de zijkant van een meubelstuk kunt bevestigen, om de tandenborstel aan op te hangen zodat het handvat blijft bungelen. Als je ziet dat het altijd te lang duurt voordat hij droog is, gebruik dan twee tandenborstels zodat je ze kunt omwisselen!

Dit zijn kleine gewoontes die het verschil maken voor je mondhygiëne.

Advertisement