Benut de kracht van deze minischoonmaakklusjes om de keuken altijd moeiteloos schoon te houden

door Natasja

07 Januari 2024

Benut de kracht van deze minischoonmaakklusjes om de keuken altijd moeiteloos schoon te houden
Advertisement

Een toverformule om de keuken schoon te maken van de keuken bestaat niet - althans niet voor alle 'Dreuzels' op deze wereld, maar er zijn trucjes, of beter gezegd kleine gewoontes, die een paar minuten per keer kosten en tijd en moeite besparen als het gaat om het schoonmaken van de hele keuken.

Je kunt daarom een dagelijkse planning maken waarin je, terwijl er misschien iets op het fornuis staat te koken, jezelf wijdt aan een van deze minischoonmaakbeurten. Je hoeft ze niet eens altijd te doen, eens in de twee weken kan genoeg zijn - maar het is altijd beter om alles in de gaten te houden en eerder in te grijpen als dat nodig is. Om welke schoonmaakklusjes gaat het? We geven er hieronder een aantal aan.

Advertisement

Let als eerste op muren en aanrechten

Let als eerste op muren en aanrechten

ArtPhoto_studio/Freepik

Alles opruimen na het koken of proberen om geen stapel vuile vaat in de gootsteen te hebben, zijn dingen die je altijd moet doen, maar hoe vaak maak je de tegels aan de muur, vooral achter het fornuis, schoon?

In plaats van te wachten op het moment dat je het fornuis moet schoonmaken, wat al vervelend genoeg is, als er niets op staat te koken en je een paar minuten de tijd hebt, houd je daar dan maar mee bezig. Even sprayen met je favoriete schoonmaakmiddel - of ook alleen maar een druppeltje afwasmiddel - en elke spetter en vlek op de tegels verdwijnt en de keuken ziet er al stralender uit.

Hetzelfde geldt voor aanrechten: de dag ervoor had je alleen maar tijd om gebruikte ingrediënten en keukengerei op te ruimen, maar zitten er nog kruimels of vlekken? Denk daar aan en verplaats wat er nog ligt. Ook als de rest van de keuken niet schoon is, geeft alleen al het zien van die oppervlakken een gevoel van hygiëne en frisheid.

Advertisement

Plekken die vaak over het hoofd worden gezien

Plekken die vaak over het hoofd worden gezien

Creativo

De meeste meubels hebben plinten die voorkomen dat er vuil onder komt, maar dit is niet het geval bij de koelkast. Een van de minischoonmaakbeurten kan daarom inhouden dat je je bukt met een platte dweil, of ook met een eenvoudige stok waar je een microvezeldoek omheen hebt gewikkeld (en vastgezet met een elastiekje), om onder de koelkast te vegen om het vuil op te vangen dat zich daar heeft verstopt. En met een beetje wasmiddel kun je die uitgewrongen doeken of dweilen even snel wassen. Vergeet niet om heel weinig zeep te gebruiken als er geen mogelijkheid is om alles daarna af te spoelen.

Een andere dag, een ander microklusje: hoe lang is het geleden dat je de handgrepen van de meubels goed hebt schoongemaakt? Door je handen, spetters en druppels, kookdampen of ook de vuile theedoeken die je erop legt, ze ze zijn altijd viezer dan je denkt. Maak ze eens goed schoon, zodat je al halverwege bent als de meubels aan de beurt zijn.

Creativo

Creativo

Kijk tot slot eens naar de rand van de gootsteen: in de spoelbak zelf zie je het waarschijnlijk meteen al, maar die buitenste rand, vooral op de pakking, kan na verloop van tijd gaan schimmelen of op een andere manier vastgekoekt zitten met vuil. Doe er wat ontvetter of ook een beetje bleekmiddel verdund in water bij en schrob al het vuil weg!

Elk van deze taken is in een paar minuten gedaan en zo hoef je er dagenlang niet aan te denken!

Advertisement