Wat is de juiste lengte voor de gordijnen? Alle tips van designexperts

door Natasja

04 Januari 2024

Wat is de juiste lengte voor de gordijnen? Alle tips van designexperts
Advertisement

Bij het inrichten van interieurs is de keuze van de meest geschikte gordijnen voor de ramen een onvermijdelijk moment van fundamenteel belang. Beslissen over de meest geschikte lengte voor de ramen is in feite bepalend voor het uiteindelijke uiterlijk van De kamers en er zijn verschillende elementen waarmee je rekening moet houden om de meest geschikte oplossing te vinden voor de kamer die je moet inrichten: de hoogte van het plafond en het raam, de functie van het gordijn, de structurele architecturale elementen, maar ook het ontwerp van de inrichting zijn fundamentele details bij het bepalen van het meest geschikte gordijn voor het raam.

Een gordijn met de verkeerde lengte kan het uiteindelijke uiterlijk van de kamer verpesten en dat wil je vast niet. Maar dat is niet alles: het model en de stof die je kiest zullen ook een sterke visuele impact hebben en de sfeer van de hele kamer veranderen. Dus hoe kies je de juiste gordijnen voor elke kamer in huis? Laten we het advies van de experts volgen.

Advertisement

Hoe meet je de lengte van gordijnen?

Hoe meet je de lengte van gordijnen?

Freepik

Om de meest geschikte lengte voor de gordijnen te meten, pak een meetlint en meet vanaf de vloer tot het punt waar je de roede plaatst. Meestal is een hoogte van 10 centimeter boven het raam voldoende, maar als je een paar centimeter omhoog gaat, zal de kamer ruimer en lichter lijken.

Een ander aspect om rekening mee te houden is de hoogte boven de vloer:

  • een gordijn dat minstens 4 centimeter boven de vloer hangt, zal de inrichting zachter maken waardoor de sfeer romantischer wordt, maar zal niet zo praktisch zijn omdat het veel waarschijnlijker stof en vuil zal ophopen, vooral in kamers zoals de badkamer en de keuken;
  • een gordijn dat de vloer nauwelijks raakt is het meest gebruikelijk en het gemakkelijkst te onderhouden, vooral voor de woonkamer;
  • een vensterbankgordijn is de meest geschikte keuze voor keukens en badkamers, waar het raam zich meestal een stuk boven de vloer bevindt en een meer praktische oplossing de voorkeur heeft;
  • tot slot zijn gordijnen die ongeveer 10 centimeter onder de vensterbank vallen ideaal voor kamers waar de radiator direct onder het raam staat.

Advertisement

Breedte en stof zijn ook belangrijk

Breedte en stof zijn ook belangrijk

@quintanagram/Instagram

Zodra de lengte is gekozen, moet de meest geschikte breedte worden bepaald, die meestal wordt berekend door 1,5 tot 3 keer de breedte van het raam te vermenigvuldigen. De juiste breedte is doorslaggevend om ervoor te zorgen dat de gordijnen de juiste impact hebben op het uiterlijk van de kamer.

Tot slot moet bij de keuze van de stof ook rekening worden gehouden met de kenmerken van de kamer: de ene stof kan namelijk geschikter zijn dan de andere voor kamers die meer of minder licht zijn, meer of minder formeel, waar de ramen meer of minder tocht doorlaten:

  • fluweel is bijvoorbeeld ideaal voor verduisterende gordijnen die ook beschermen tegen warmte en kou;
  • katoen past perfect bij elke inrichtingsstijl, is heel gemakkelijk schoon te maken en laat licht door;
  • linnen filtert net als katoen de juiste hoeveelheid licht, maar is moeilijker te onderhouden;
  • polyester ten slotte is de populairste keuze, goedkoop, duurzaam en gemakkelijk te onderhouden.

Welke gordijnen kies jij het liefst voor de ramen?

Advertisement