De luchtbevochtiger op de juiste manier schoonmaken voor een constant gezonde lucht in huis

door Natasja

04 Januari 2024

De luchtbevochtiger op de juiste manier schoonmaken voor een constant gezonde lucht in huis
Advertisement

In de winter kan het zijn dat je vaak wordt geconfronteerd met ademhalingsproblemen zoals nachtelijke verkoudheid, verstopte neus en een droge huid; dit komt door de verwarming in huis, die de lucht droog en onder de ideale vochtigheidsgraad van 30-50% brengt.

In deze gevallen kan het nuttig zijn om een luchtbevochtiger aan te schaffen, die met zijn waterdampstraal helpt om de luchtvochtigheid constant binnen het ideale bereik te houden. Door de constante aanwezigheid van water kunnen deze apparaten echter gemakkelijk broedplaatsen worden voor schimmels en bacteriën, die onvermijdelijk samen met de waterdampstraal in de lucht terechtkomen en de kwaliteit ervan aantasten.

Als je niet wilt lijden onder de gevolgen van deze ongezonde mix van verontreinigende stoffen, moet je ervoor zorgen dat je de luchtbevochtiger regelmatig schoonmaakt, zodat deze altijd vrij is van schimmels en bacteriën en je een goede kwaliteit van de lucht die je in huis inademt kunt garanderen.

Hoewel je je altijd aan de instructies in de onderhoudshandleiding van de fabrikant moet houden, zijn er stappen die je kunt volgen en natuurlijke producten die je kunnen helpen om de luchtbevochtiger schoon te houden. Laten we ze samen ontdekken.

Dagelijkse verzorging voor luchtbevochtigers

Dagelijkse verzorging voor luchtbevochtigers

@vetter4kids/Instagram

Omdat ze altijd in contact komen met water, kunnen luchtbevochtigers zeker heel gemakkelijk schimmels en bacteriën ontwikkelen, maar er zijn enkele dagelijkse handelingen waarmee je deze kostbare apparaten kunt verzorgen om altijd een goede luchtkwaliteit binnenshuis te garanderen:

  • gebruik altijd gedestilleerd of gedemineraliseerd water; kraanwater bevat veel mineralen en micro-organismen die de vorming van schimmels en bacteriën kunnen vergemakkelijken, terwijl gedestilleerd en gedemineraliseerd water dit proces vertraagt;
  • leeg het reservoir volledig na elk gebruik en laat hem volledig drogen; dit geldt ook als je de luchtbevochtiger dagelijks gebruikt en in de verleiding kunt komen om het reservoir niet volledig leeg te maken bij gebruik. Stilstaand water stagneert en bevordert de verspreiding van ziektekiemen;
  • zorg ervoor dat er geen kleverige aanslag op de wanden van het reservoir zit en als dit wel het geval is, verwijder dit dan door het grondig af te spoelen en volledig te laten drogen.

Advertisement

Wekelijkse en maandelijkse reiniging van de luchtbevochtiger

Wekelijkse en maandelijkse reiniging van de luchtbevochtiger

@essentially.ness/Instagram

Er zijn ook wekelijkse en maandelijkse handelingen die helpen om eventueel achtergebleven vuil van de verschillende onderdelen van de luchtbevochtiger te verwijderen:

  • wekelijks moet de luchtbevochtiger worden gedemonteerd en moeten alle verwijderbare onderdelen en elektrische aansluitingen grondig worden gewassen. Voor deze handeling kun je een oplossing van witte azijn of citroenzuur gebruiken, 2 eetlepels in 500 ml water, die je inwrijft met een spons of een oude tandenborstel. Op deze manier kun je gemakkelijk alle kalk en minerale resten verwijderen die zich ophopen als je niet-gedestilleerd water gebruikt. Bij bijzonder hardnekkige aanslag kun je azijn of puur citroenzuur gebruiken en het ongeveer 20 minuten laten inwerken.
  • in plaats daarvan moet je één keer per maand je luchtbevochtiger volledig ontsmetten door deze te ontsmetten met een oplossing van 1 eetlepel waterstofperoxide in 1 liter water. Dit zorgt ervoor dat je alle mogelijke schimmel- en bacteriegroei verwijdert. Week alleen plastic onderdelen in de oplossing en behandel metalen onderdelen alleen met de oplossing van azijn of citroenzuur. Droog volledig af na het wassen om mogelijke verspreiding te voorkomen.

Met deze schoonmaakroutine zal de luchtbevochtiger altijd perfect schoon en ontsmet zijn.

Advertisement