Teelt en verzorging voor een volle en grote erwtenplant

door Natasja

03 Januari 2024

Teelt en verzorging voor een volle en grote erwtenplant
Advertisement

Senecio rowleyanus, ook wel erwtenplant  genoemd vanwege de opvallende vorm van de takken en bladeren, is een plant uit de Asteraceae-familie die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Ondanks het bijzondere uiterlijk van de afgeronde erwtachtige bladeren en hangende stengels is deze plant een gemakkelijk te kweken groenblijvende vetplant waarvan de geur van de witte bloemen, die alleen verschijnen als de plant niet wordt blootgesteld aan te warme temperaturen in de winter, doet denken aan de geur van kaneel.

Het succes van deze plant is, zoals eerder gezegd, te danken aan de kenmerkende bolvormige bladeren, maar de echte bijzonderheid van deze plant zijn de doorschijnende semi-transparante vensters op elk van de bladeren, die ervoor zorgen dat de zonnestralen de binnenste structuren kunnen bereiken, waardoor een vollediger fotosynthese wordt bevorderd. 

Het is een plant met zeer tere stengels, die met zorg behandeld moet worden, maar de teelt is eenvoudig: waar moet aandacht aan besteed worden zodat hij goed gedijt en bloeit? We laten dat hieronder zien.

Advertisement

De erwtenplant verzorgen

De erwtenplant verzorgen

Optimistic_med/Reddit

De erwtenplant heeft, net als alle vetplanten, weinig verzorging nodig, maar dat moet wel goed gebeuren om goed te gedijen:

  • licht: deze plant heeft veel licht nodig om te gedijen, hij verdraagt ook direct zonlicht; daarom moet hij naast een raam worden geplaatst of in een ruimte van het huis die erg licht is;
  • als je besluit om hem buiten op een balkon te zetten, zorg er dan voor dat hij beschermd is tegen weersinvloeden en koude lucht en dat de temperatuur niet onder de 10 graden zakt;
  • water: zoals alle vetplanten heeft deze plant weinig water nodig en kun je hem in de winter gemiddeld 3 keer per week water geven, in de zomer 2 keer per week als de grond droog is.
  • omdat het een hangende plant is, kun je hem hoog neerzetten, bijvoorbeeld op een plank, rek of boekenkast, of in een hangpot aan een lamp, raam of plafond hangen.

Advertisement

Mogelijke problemen van de erwtenplant

Mogelijke problemen van de erwtenplant

Verde_Alcove/Reddit

Er zijn maar een paar dingen waar je op moet letten, want deze plant is meestal niet het doelwit van ongedierte:

  • te veel water kan leiden tot wortelrot, daarom moet het water geven zorgvuldig worden gedoseerd;
  • voldoende water maar te hard water kan leiden tot het afvallen van de bladeren omdat er witte vlekken op het oppervlak kunnen ontstaan die de fotosynthese verhinderen;
  • een te grote pot kan ook leiden tot wortelrot door mogelijke stagnatie van vocht in het onderste deel van de grond;
  • bemesten: bemest niet in de winter in koude klimaten omdat dit waarschijnlijk niet de verwachte voordelen oplevert omdat de plant dan in vegetatieve rust is;
  • tot slot, pas op voor de kou: deze plant verdraagt geen lage temperaturen en kan lijden bij blootstelling aan temperaturen onder de 7 graden Celsius.

Ben je klaar om de erwtenplant mooi te laten groeien?

Advertisement