Waarom het gazon in de winter inzaaien? De voordelen van sluimerend zaaien

door Natasja

03 Januari 2024

Waarom het gazon in de winter inzaaien? De voordelen van sluimerend zaaien
Advertisement

Een mooi, weelderig, groen gazon in de tuin vergt veel inspanning en in sommige gevallen kan het echt moeilijk zijn om een mooi resultaat te bereiken, vooral als je niet weet wat de ideale omstandigheden zijn voor een goede zaadontkieming.

Temperatuur en vochtigheid zijn twee belangrijke componenten die constant in de gaten moeten worden gehouden voor een goede groei van het gazon, maar ook het tijdstip van zaaien speelt een cruciale rol. Meestal denken we dat het gazon in de lente moet worden gezaaid, zodat de juiste omstandigheden van temperatuur en vochtigheid al aanwezig zijn en het gras snel kan ontkiemen.

Maar ook in de winter zaaien kan interessante resultaten opleveren en een mooi, weelderig gazon opleveren tijdens de zomer. Deze techniek staat bekend als sluimerend zaaien en bespaart je tijd en voorkomt teveel werk in de lente.

Wat zijn de noodzakelijke voorwaarden voor het sluimerend zaaien en hoe voer je het uit? We leggen het je hieronder uit.

Ideale omstandigheden voor sluimerend zaaien

Ideale omstandigheden voor sluimerend zaaien

FreePik

Sluimerend zaaien is een praktijk die met succes kan worden uitgevoerd als er sprake is van speciale klimatologische omstandigheden. Vooral vocht is cruciaal voor het succes van dit type zaaien, en daarom zijn de ideale gebieden voor deze methode die met overvloedige winterregen met constant koude temperaturen of gebieden waar sneeuwval de grond bedekt gedurende het hele winterseizoen.

Als deze omstandigheden niet aanwezig zijn, kan het zaaien mislukken door een gebrek aan vocht of een te vroege kieming, die teniet wordt gedaan door een volgende vorst, of doordat de zaden worden verwijderd door de wind of wilde dieren.

Daarom is het belangrijk om het gazon regelmatig water te geven als er lange tijd geen neerslag valt, terwijl je de belangrijke bescherming van de sneeuwlaag kunt vervangen door een laag stro.

Advertisement

Hoe sluimerend zaaien uit te voeren

Hoe sluimerend zaaien uit te voeren

whatwolf/Freepik

Sluimerend zaaien gaat in een paar eenvoudige stappen:

  • kies het juiste moment: voor het winterzaaien van het gazon is het ideale moment wanneer de bodemtemperatuur laag genoeg is om kieming te voorkomen, over het algemeen wanneer de temperatuur onder de 7 graden daalt;
  • kies het juiste mengsel: het zaadmengsel is ook belangrijk, want alleen koudebestendige soorten zullen in het voorjaar kunnen ontkiemen;
  • de grond voorbereiden: begin met het voorbereiden van de grond; als er al een gazon ligt, maai dit dan door de grasmaaier zo laag mogelijk te zetten en de bewerking een paar keer te herhalen om het gebied zo goed mogelijk voor te bereiden op het zaaien. Hark vervolgens met een metalen hark en schraap het gebied zoveel mogelijk bij om de groeven te maken die nodig zijn voor een constant contact tussen de zaden en de grond;
  • zaaien: dit kan met de hand of bij voorkeur met een draagbare strooier of zaaimachine op wielen gedaan worden. Op deze manier worden de zaden gelijkmatiger over de grond verspreid;
  • hark de grond opnieuw aan en druk het zaad er stevig in;
  • nu hoef je alleen maar te wachten tot de lente komt en de ontkieming begint.

Dankzij sluimerend zaaien win je tijd in de lente en zal het gazon vroeger groeien.

Advertisement