Wat wordt de bloem en plant van het jaar 2024? De voorspelling van experts

door Natasja

02 Januari 2024

Wat wordt de bloem en plant van het jaar 2024? De voorspelling van experts
Advertisement

De afgelopen zeven jaar heeft 1-800-Flowers.com, een van de populairste verkoopsites van planten in Amerika, bepaald wat de plant en bloem van het jaar wordt, een beetje zoals verfbedrijven dat doen met kleuren.

Voor 2024 verklaart 1-800-Flowers.com dan ook dat de bloem en plant bovenaan het podium symbool zullen staan voor liefde en groei. Ze zullen je kunnen helpen "jezelf uit te drukken, vreugde te kweken en betekenisvolle relaties aan te gaan met de belangrijkste mensen in je leven".

Deze planten zullen pioenrozen zijn, die "met hun levendige en delicate bloemblaadjes het perfecte gebaar zijn voor romantische en feestelijke gelegenheden"; en philodendrons, die "met hun sensationele gebladerte mensen met groene vingers en designliefhebbers inspireren om de natuur in huis te halen".

De pioenroos wordt de bloem van 2024

De pioenroos wordt de bloem van 2024

pvproductions/Freepik

De wereld van pioenrozen is enorm en fascinerend, en er kan uren over gepraat worden! In oosterse culturen worden ze gezien als een symbool van adel en verfijning. En vooral de boompioenen zijn het meest begeerd: ze groeien langzaam, zijn een beetje veeleisend maar kunnen eeuwenlang leven!

Het is heerlijk om te verdwalen bij het lezen van de namen van pioenrozen, die worden gekenmerkt door extreme poëzie: veel van hen hebben hun wortels in de Chinese mythologie en literatuur, het land van herkomst.

Advertisement
needpix.com

needpix.com

Er zijn ook kruidachtige pioenrozen, maar de populairste zijn de boompioenen, zoals we al zeiden. Ze zijn geliefd om hun bloemen die rijk zijn aan bloemblaadjes, met kleuren die variëren van wit tot diep, donkerpaars, en andere met roze, paarse en lila kleuren. Als rozen koninginnen van de tuin zijn, dan zijn pioenrozen keizerinnen, met hun onbetwistbare weelde en echt nobele houding.

Ze bloeien in de lente en dan kun je ze in al hun pracht bewonderen.

@ centrobotanicomoutan/Instagram

@ centrobotanicomoutan/Instagram

Overweeg daarom om in de lente van 2024 een paar van deze prachtige bloemen in huis te halen, of geef ze cadeau aan je dierbaren.

De philodendron wordt de plant van 2024

De philodendron wordt de plant van 2024

Sasha Kim/Pexels

Om te zeggen dat het beperkend is om van een 'philodendron' in het enkelvoud te spreken, is een enorme oversimplificatie: er zijn honderden soorten, heel verschillend in vorm (zelfs kleur) en grootte - en degenen onder ons die ze alleen maar in potten in flats en kantoren hebben gezien, kunnen zich misschien niet echt voorstellen dat ze in hun habitat (meestal tropische oorden) werkelijk ongelooflijke afmetingen kunnen bereiken, in hoogte of... lengte!

Ja, want een van de meest voorkomende philodendrons bij ons thuis is een klimplant, die we dus kweken als hangplant. Het gebladerte reikt binnenshuis misschien een paar meter, maar in zijn habitat kan hij veel meer.

En dan zijn er nog de soorten die bij velen van ons hooguit struiken zijn, maar op hun plaats van herkomst echt imposante bomen!

Qwirki & Co./Pexels

Qwirki & Co./Pexels

Maar terug naar ons, naar de philodendrons die we binnenshuis kunnen verwelkomen en die in feite al tientallen jaren tot de populairste planten behoren om binnenshuis te kweken. Waarom zo succesvol? Wel, philodendrons zijn niet veeleisend en daarom geschikt voor degenen die niet al te veel tijd hebben of nog geen echte vaardigheid hebben ontwikkeld in het kweken, vooral binnenshuis.

Als we dan bedenken dat sommige van hen prachtige variëteiten hebben, en dat er in deze grote familie ook die planten 'met doorboorde bladeren' zijn die we allemaal kennen als monstera, kunnen we begrijpen waarom ze zo populair zijn.

Advertisement
Andrea Davis/Pexels

Andrea Davis/Pexels

Als je thuis ruimte hebt op lichte plekken, dicht bij ramen die niet worden overspoeld door direct zonlicht (zonlicht mag de bladeren nooit bereiken), dan ben je klaar om de plant van 2024 de jouwe te maken.

Vind je de keuzes van 1-800-Flowers.com leuk?

Advertisement