Wat is Hügelkultur? Ontdek het groene 'geheim' van permacultuur waar je niet meer zonder kunt

door Natasja

02 Januari 2024

Wat is Hügelkultur? Ontdek het groene 'geheim' van permacultuur waar je niet meer zonder kunt
Advertisement

Hügelkultur is een Duits woord voor een teeltmethode die al eeuwenlang wordt toegepast in Duitsland en Oost-Europa. Het is een specifieke manier om permacultuur te beschouwen en te beoefenen, en omvat het creëren van een soort verhoogde bedden die het teeltoppervlak vergroten en de bodemkwaliteit verbeteren, allemaal met behulp van materialen die anders zouden worden weggegooid. In één woord, ecologisch duurzaam bodembeheer om verspilling van grondstoffen te voorkomen.

Maar laten we een kleine stap terug doen. Het waren Bill Mollison en David Holmgren die in de jaren 70 het woord 'permacultuur' bedachten: bij hen duidde het woord op een 'permanente' landbouw die, uitgaande van natuurlijke ecosystemen, trachtte een evenwichtig systeem voor plant- en diersoorten te creëren dat autonoom was maar ook nuttig voor de mens.

Het is in deze geest dat de Hügelkultur, een eeuwenoude traditie, kan worden teruggevonden. Laten we eens nader bekijken wat het is.

Wat is Hügelkultur

Wat is Hügelkultur

Working_Trouble_5444/Reddit

Het beoefenen van Hügelkultur betekent het maken van een verhoogd bloembed dat er uiteindelijk uitziet als een grote hoop aarde, maar eigenlijk een structuur binnenin heeft. Er wordt in feite begonnen met rotte takken en groenteafval.

Je kiest een gebied, ontdoet je daar van alles wat zich daar bevindt en tekent een contour uit, dat ook precies kan worden omkaderd met stenen of hout, maar ook vrij kan worden gelaten. Daar maak je een bed van droge takken en stukken plant: ze kunnen op de grond worden gelegd of ook in een klein gat worden gelegd. Geleidelijk aan maak je een stapel takken (bij voorkeur al een beetje verrot) en plantenresten, zoals blokken, bladeren en dergelijke.

Advertisement
parm00000/Reddit

parm00000/Reddit

Dan begin je met het gieten van compost en potgrond, zodat er uiteindelijk iets ontstaat wat lijkt op een heuveltje aarde. Wat echter een belangrijk geheim verbergt: in feite heb je het hout dat aan het bederven was, samen met de rest compost laten worden, waardoor je een hoop compost van zeer hoge kwaliteit hebt gecreëerd, rijk aan voedingsstoffen en ideaal om van alles te laten groeien.

Dit is de reden waarom deze techniek wordt gebruikt om kleine maar superproductieve moestuinen te creëren, evenals bloembedden die erg mooi zijn om naar te kijken, als je de 'decoratieve' benadering verkiest.

De heuvels kunnen zo hoog en zo breed zijn als je wilt, maar in principe moet je er rekening mee houden dat je er op en omheen moet bewegen, dus zijn ze meestal 1,5 -2 meter hoog. Stukken karton (die niet gelamineerd of geverfd zijn), grasmaaisel en ook mest of groente- of fruitresten uit de keuken kunnen ook op de hoop worden gelegd.

Bedenk wel dat de grootte van de hoop ook zal krimpen, omdat al dit materiaal dat binnenin bedekt is, zal vergaan en compost zal worden. Zo zal een hoop van 2 meter hoog na jaren krimpen tot slechts een halve meter.

Het uiterlijk zal dus veranderen en dit is een van de redenen waarom mensen deze methode verkiezen om groenten te kweken in plaats van een gebied te creëren om te decoreren met sierplanten die dan vanzelf veranderen.

Hoe onderhoud je een hoop in Hügelkultur?

Hoe onderhoud je een hoop in Hügelkultur?

laughinghammock/Reddit

Het verdient de voorkeur om de hoop in de herfst te creëren, zodat het de tijd heeft om zich tijdens de winterperiode te vestigen en in de lente klaar te zijn om te cultiveren, maar je kunt ook tijdens de winter beginnen.

De heuvel moet het eerste jaar, wanneer het hout nog moet ontbinden, veel water krijgen: in dit stadium verbruikt de ontbinding van het hout de stikstof in de bodem en steelt die dus van de planten. Daarom is het ideale gewas voor het eerste jaar peulvruchten, die zelf stikstof produceren.

Hügelkultur heuvels zijn watersponzen: hoe groter ze zijn en hoe meer materiaal ze bevatten, hoe meer water ze zullen opslaan, waardoor er minder irrigatie nodig is. En hoe hoger ze zijn, hoe makkelijker het is om planten te kweken. Ook na verloop van tijd slaat rottend hout nog steeds water op, dus zelfs als de bovenste laag grond droog lijkt, is er onderin en aan de zijkanten nog steeds meer vocht: dat zijn de plekken om te groeien met andere planten met kleinere wortels!

Klaar om je Hügelkultur project te starten?

Advertisement