Houten vloeren: hoe ze te beschermen en onberispelijk schoon te maken met natuurlijke ingrediënten

door Natasja

28 December 2023

Houten vloeren: hoe ze te beschermen en onberispelijk schoon te maken met natuurlijke ingrediënten
Advertisement

Indrukwekkend, elegant en compleet anders dan andere vloertypes, houten vloeren zijn een heel speciaal onderdeel voor het huis. Vooral in donkere kleuren geeft dit materiaal de kamers een koninklijk tintje en creëert het een prachtig spel van kleuren en reflecties, vooral wanneer er natuurlijk zonlicht op valt. 

Maar zonlicht benadrukt ook de gebreken van dit type vloerbedekking. Wie zo'n soort vloer heeft, weet heel goed hoeveel stof zich erop kan afzetten en hoe gemakkelijk een houten vloer beschadigd kan raken. Onderhoud en schoonmaken zijn dan ook essentieel en kunnen niet worden overgeslagen. 

Laten we samen kijken hoe je te werk moet gaan en welke producten je moet gebruiken.

Advertisement

De houten vloer schoonmaken

De houten vloer schoonmaken

Boa-Franc/Flickr

Het spreekt voor zich dat er veel producten te koop zijn speciaal voor het schoonmaken van houten vloeren. Parketplanken zijn erg kwetsbaar en daarom moet er zorg en aandacht aan worden besteed om ze zo mooi mogelijk te houden. Maar er zijn mensen die niet graag chemische producten gebruiken en de voorkeur geven aan natuurlijke producten. Hier kunnen een paar DIY trucs voor dit soort schoonmaak helpen.

Als je een houten vloer gaat schoonmaken, is het eerste wat je moet doen alle resten van het oppervlak verwijderen, zodat je bij het dweilen geen krassen veroorzaakt. Zodra het overtollige vuil is verwijderd, inclusief het meeste stof, kun je overgaan tot de wasfase. Maar welke producten kunnen je helpen bij het schoonmaken?

Advertisement

Natuurlijke houtschoonmaakproducten

Natuurlijke houtschoonmaakproducten

Liliana Drew/Pexels

Om ervoor te zorgen dat de houten vloeren lang schoon en in perfecte staat blijven, kun je enkele natuurlijke producten gebruiken om de vloeren schoon te maken.

  • Azijn. Je kunt witte azijn gebruiken om vlekken en vuil van de houten vloeren te verwijderen. Om azijn zo goed mogelijk te gebruiken en problemen te vermijden, moet het gemengd worden met water. Verdun een half glas in twee liter water, doordrenk een zachte doek, wring de doek uit tot hij niet druipt en veeg het schoon te maken oppervlak schoon. Om te voorkomen dat het hout dof wordt en voordat je het azijnmengsel aanbrengt, moet je altijd een test doen op een meer verborgen plekje.
  • Essentiële olie van lavendel. Bekend om de heerlijke geur, weet niet iedereen dat deze olie zeer geschikt is voor het schoonmaken van alle oppervlakken en houten oppervlakken in het bijzonder. Dankzij zijn eigenschappen kan de olie perfect schoonmaken, terwijl de glans van het materiaal behouden blijft.
  • Tea tree olie. Deze olie is niet alleen prima vanwege zijn geur, net als lavendelolie, maar ook vanwege zijn antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen en is zeer geschikt voor het schoonmaken van houten vloeren. Het is niet agressief en laat een bedwelmende geur achter die je in hele huis ruikt. Je kunt kiezen of je het alleen in water verdunt, of ook in een mengsel met azijn. In beide gevallen zal het resultaat perfect zijn.

Welke keuze je ook maakt, vergeet nooit om de vloer perfect te laten drogen na het wassen en was de vloer nooit met een dweil die helemaal doordrenkt is met water. Dit zou in de kieren kunnen sijpelen en vlekken of zwellingen in het hout kunnen veroorzaken, waardoor de vloer wordt beschadigd.

 

Hoe voorkom je vuil en krassen op houten vloeren?

Hoe voorkom je vuil en krassen op houten vloeren?

Pexels

We hebben gezien hoe je het hout moet schoonmaken en welke producten je moet gebruiken om het te wassen, maar om ervoor te zorgen dat de vloer niet snel veroudert en beschadigt, moet je op een paar details letten. 

  • Ten eerste ga het huis niet binnen met schoenen aan en loop niet onnodig in alle kamers. Dit voorkomt niet alleen dat oppervlakken bijzonder vuil worden, maar ook dat er krassen en vlekken op de vloer komen die je, ook onbedoeld, kunt veroorzaken.
  • Het tweede waar je op moet letten is de frequentie van het schoonmaken. Laat nooit te veel tijd verstrijken tussen de schoonmaakbeurten, zodat zich niet te veel vuil ophoopt, dat er moeilijk vanaf te krijgen is waardoor je schurende producten en sponzen moet gebruiken om het te verwijderen. 
  • En last but not least, als er iets op de houten vloer valt, misschien frisdrank of iets anders gemorst is, haal het onmiddellijk weg en droog het, zodat er geen vlekken en strepen ontstaan die moeilijk te verwijderen zijn.

Mooi maar kwetsbaar

Besteed daarom veel aandacht aan het onderhoud van de houten vloer, want houten vloeren zijn erg mooi, maar ook kwetsbaar en er moet goed voor worden gezorgd. 

Wat doe jij om de houten vloeren mooi te houden?

Advertisement