Kun je het gevoel van totale chaos niet langer aan? Schep orde en je zult meteen het verschil zien

door Natasja

30 December 2023

Kun je het gevoel van totale chaos niet langer aan? Schep orde en je zult meteen het verschil zien
Advertisement

Het overkomt iedereen wel eens een onaangenaam gevoel van totale chaos te ervaren, zowel mentaal als fysiek, waarbij je niet langer kalm kunt blijven en de dingen schematisch kunt organiseren om alles gedaan te krijgen. De gewaarwording is dat je niet in staat bent om de dingen onder controle te houden, waardoor je dingen niet af kunt maken en je steeds meer gestrest en gefrustreerd voelt. Dit is allemaal normaal, maar er zijn eenvoudige trucjes die niet iedereen kent en die je kunnen helpen om weer een soort evenwicht te vinden.

Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht dat het opruimen van een aantal ruimtes, zowel fysiek als niet-fysiek, je kan helpen op de weg naar sereniteit? Als het antwoord nee is, dan is dit het moment om dat te doen. En we waarschuwen je: je hebt niet veel tijd nodig, het kost maar 10 minuten om het verschil te zien.

Advertisement

1. Koelkast en vriezer

1. Koelkast en vriezer

Rebecca Partington/Flickr

Er heerst chaos in je leven en als de vraag die je jezelf vaak stelt "waar moet ik beginnen met opruimen?" is, zou het antwoord wel eens de koelkast kunnen zijn. Dat klopt! Het is een van de ruimtes die het meest het idee van rommel kunnen geven: open verpakkingen, fruit dat in een hoek ligt te rotten, halflege potten en misschien inmiddels verlopen producten helpen zeker niet om een mentaal en fysiek evenwicht te hebben. Hier kan het opruimen van het huishoudelijke apparaat dus beginnen te helpen, om nog maar te zwijgen over het feit dat het maar een paar minuten kost om dit te doen.

Als je doel is om in korte tijd minder chaos te hebben, begin dan met het opruimen van deze ruimte. Het is alleen maar het begin maar zeer nuttig.

Advertisement

2. Laden en kledingkast

2. Laden en kledingkast

Nicole/Flickr

Het opruimen van niet alleen het huis, maar ook je eigen gemoedstoestand is geen onmiddellijke zaak en het kost wat tijd - niet te veel tijd! - om het te doen. De trucjes die we aanraden moeten dus niet in één keer in praktijk worden gebracht - het risico zou zijn dat je jezelf nog meer stress bezorgt - maar je moet geleidelijk en dag na dag te werk gaan.

Heb je de koelkast en de vriezer opgeruimd? Denk dan een andere dag aan een lade in je favoriete kamer - keuken, slaapkamer, badkamer - of een ruimte in je kledingkast. Als de gedachte alleen al om je aan te kleden je stress geeft en het openen van je kledingkast is alsof je een donkere plek binnengaat, dan is het misschien tijd om die op te ruimen. Het is iets wat niemand echt leuk vindt, maar als je geen helper hebt, moet je het echt zelf doen.

Maar vereenvoudig alles en ga ook in dit geval rustig en zonder je te druk te maken te werk. Eén la per keer en je zal al tot rust komen.

3. Foto's en e-mail

3. Foto's en e-mail

Pxhere

Schiet je voor het opruimen van zelfs maar één hoek van het huis al in de stress en voel je je alleen nog maar slechter door een chaos die maar niet wil verdwijnen? Raak niets aan in huis, maar verwijder wat je niet nodig hebt van je telefoon. Soms is zo'n klusje niet alleen raadzaam voor het beter werken van de technologische snufjes, maar ook voor geestelijke reinheid.

Verwijder de foto's die je niet meer nodig hebt, de foto's waarvan je duizend identieke kopieën hebt - zeg niet dat het niet zo is, we maken allemaal minstens vier foto's van elk onderwerp! - en controleer je mailbox. Uit de mailbox kun je reclamemails verwijderen of e-mails die je niet meer nodig hebt.

Niet alleen opruimen, maar ook weggooien kan soms een echt wondermiddel zijn om het onaangename gevoel te 'genezen' dat je niet alles onder controle kunt houden.

4. Auto en tas

4. Auto en tas

mangopulp2008/Flickr

Je hebt een beetje orde geschept in de telefoon en in huis, maar zodra je de deur uitstapt en in de auto stapt, overvalt dat stressgevoel je weer. Ruim die ook op! Het is zo dat het puur een vervoermiddel is, maar je kunt er niet altijd geen aandacht aan besteden, ook omdat je uren en uren in het verkeer doorbrengt, denk eens aan het verschil om die tijd in een schone en geurige auto of in een rommelige auto te zitten. De stress kan verdubbelen, dus waarom zou je zo'n risico nemen. Per slot van rekening kost het maar 10 minuten om de auto op te ruimen, gewoon door de rommel weg te gooien die af en toe tussen de stoelen valt.

Het zal je zeker helpen. Net zoals het handig  is om een tas zonder onnodige rommeltjes te hebben. Soms worden het echte voorwerpen waar je alles in gooit in de hoop dat het vroeg of laat verpulvert of vanzelf verdwijnt. Dit zal niet gebeuren: het is aan jou om 'rust' te vinden.

5. Bureau en documenten

5. Bureau en documenten

Maëlis/Flickr

Wanneer heb je het meest last van een rusteloos en rommelig gevoel? Wanneer je achter je bureau zit om te werken? Dan heb je behoefte aan orde. Soms heb je niet eens door dat je overal spullen neerlegt zodat je alles bij de hand hebt als je het nodig hebt, maar dit draagt alleen maar bij aan de totale rommel die van je bureau naar je hoofd gaat.

Trek 10 minuten uit om het evenwicht te herstellen. Als je dat hebt gedaan, ga dan even weg van je bureau en ga na een paar tellen weer zitten: word je dan niet helemaal blij van de orde?

Je hebt nu gezien hoe je met kleine, snelle trucjes kunt opruimen. Als je erover nadenkt, is het allemaal een kwestie van organisatie, vooral als je duizend dingen te doen hebt. Als je erin slaagt je leefomgeving en de dingen die je gebruikt stukje bij beetje op te ruimen, zal je leven weer in een staat van rust en evenwicht komen. Ga je het beetje bij beetje proberen?

Advertisement