Gebruik je de eetkamer nooit? Transformeer hem voorgoed in een van deze 9 originele manieren

door Natasja

29 December 2023

Gebruik je de eetkamer nooit? Transformeer hem voorgoed in een van deze 9 originele manieren
Advertisement

In de huizen van vroeger, die een stuk groter waren, kon een ruimte die als eetkamer werd gebruikt niet ontbreken, maar in moderne huizen is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Soms is de 'eetkamer' niet meer dan een deel van een grotere ruimte, dat misschien een woonkamer of keuken is. Het kan echter zijn dat er een ruimte is, of op zijn minst een specifieke ruimte, die volledig in beslag wordt genomen door de tafel en stoelen, die in feite die ruimte 'onnodig' innemen.

Als je je maaltijden elders in huis nuttigt en de eetkamer slechts zelden gebruikt tijdens belangrijke gelegenheden, waarom zou je dan nuttige vierkante meters blijven verspillen? In plaats daarvan zou je het veel nuttiger kunnen maken als je het voor andere doeleinden gebruikt die echt overeenkomen met je dagelijkse behoeften. We geven je hieronder een paar voorbeelden.

De hal verbeteren

De hal verbeteren

@haverhill.home/Instagram

Stel dat de ruimte in kwestie vlak naast de ingang ligt en dat de hal is opgeofferd om plaats te maken voor een tafel en stoelen die zelden worden gebruikt. Zou het niet beter zijn om het te gebruiken als een grote hal die is uitgerust met alles wat nodig is om rommel in de rest van het huis te voorkomen? In het Engels wordt het een mudroom genoemd, d.w.z. de ruimte die gevuld is met de 'modder' die van buiten het huis naar binnen wordt gebracht. In werkelijkheid betekent het tegenwoordig een ruimte, vaak zelfs gescheiden door muren, waarin schoenen, laarzen, jassen, tassen en alle benodigdheden die je meeneemt als je het huis verlaat een plek vinden. Zodat je op deze manier geen rommel in de verschillende kamers van het huis maakt zodra je thuiskomt.

Advertisement

Kantoor aan huis

Kantoor aan huis

@RafaelRamosArquitetura

Voor wie studeert voor school en universiteit, voor wie thuis werkt, of meer gewoon de werkplek van waaruit alle duizenden taken voor het huishouden die nu online worden geregeld kunnen worden afgehandeld: een studeerkamer, of thuiskantoor, is altijd handig, en meestal heeft iedereen op zijn minst een hoekje van een kamer uitgerust met een bureau en computer.

Dus waarom verwijder je de eetkamer niet en vervang je die door een veel comfortabelere en smaakvoller ingerichte studeer-/werkkamer? Het zal de plek zijn waar je je gemakkelijk kunt concentreren en alles kunt vinden wat je nodig hebt!

Logeerkamer

Logeerkamer

@ourruralnest/Instagram

En een van de eerste ideeën die in je opkomen als je vaak vrienden en familieleden op bezoek krijgt. Dus een plek hebben waar vrienden en familie welkom zijn is fijn voor allemaal, en soms kan het zelfs handig zijn om je te verschuilen in een andere kamer dan de kamer die je normaal deelt om te ontspannen zonder een ander te storen!

Een fantastische voorraadkast

Een fantastische voorraadkast

kristenstuertz.com

Als de eetkamer, zoals meestal het geval is, goed verbonden is met - of beter nog, grenst aan - de keuken, moet iedereen die graag kookt zich geen twee keer bedenken: gebruik het als voorraadkamer waar alle reserve-ingrediënten en -apparaten die je tot nu toe niet in huis had kunnen halen, eindelijk hun plek vinden!

Een privé bibliotheek

Een privé bibliotheek

@michaelisboyd

Fervente lezers zijn het er allemaal over eens dat hoe handig (soms onmisbaar) een e-reader ook is, bepaalde boeken en handleidingen zijn altijd leuker en makkelijker toegankelijk in papieren vorm. Als jij er ook zo over denkt, dan liggen er in jouw huis zeker stapels boeken en planken vol met boeken, misschien wel verspreid in alle mogelijke hoeken.

Weg met de eetkamer en welkom persoonlijke bibliotheek: het zal fantastisch zijn om het in te richten met boeken, muziek, fauteuils en planten!

Advertisement

Ruimte voor plezier, voor alle leeftijden!

Ruimte voor plezier, voor alle leeftijden!

rawpixel.com

Als je kleine kinderen hebt die misschien vaak hun vriendjes op bezoek krijgen, is het niet altijd zo dat de kamer waar ze slapen ook de nodige ruimte heeft om te kunnen spelen. Een speelkamer wordt dus echt een paradijs voor hen!

athoughtfulplaceblog.com

athoughtfulplaceblog.com

Oudere kinderen worden ook niet graag gestoord als ze met vrienden samen zijn, en meer nog dan de kamer waar ze slapen, zouden ze blij kunnen zijn met een op maat gemaakte ruimte die van alle gemakken is voorzien. Dan hebben we het over een teen room, en dat kan echt een redder in nood zijn om de harmonie in huis te bewaren!

Advertisement
homeanddecor.com.sg

homeanddecor.com.sg

Tot slot, wie zei dat alleen jongeren graag ontspannen door in een eigen ruimte te spelen? Van videogames, die inmiddels grotendeels een tijdverdrijf zijn voor alle volwassenen die ze al van kinds af aan spelen (en er zijn anderen die ze pas later ontdekken), tot bordspellen en zelfs biljart of tafeltennis: als er een ongebruikte ruimte is, maar je je echt graag met een aantal van deze activiteiten bezighoudt, creëer dan een ruimte op maat waar iedereen iets aan heeft!

Natuurlijk kunnen dit ook varianten zijn zoals een projectiekamer, een atelier voor artistieke activiteiten, een ruimte om muziekinstrumenten te bespelen enz. Want uiteindelijk zijn het je smaken en verlangens die je zoveel mogelijk moet volgen bij het vormgeven van je huis!

Advertisement