Moderne farmhouse slaapkamer: het rijk van hedendaags comfort met rustieke charme

door Natasja

27 December 2023

Moderne farmhouse slaapkamer: het rijk van hedendaags comfort met rustieke charme
Advertisement

Een moderne slaapkamer in farmhouse stijl, wat houdt dat in? Het is een kamer die de rustieke charme van de farmhouse stijl combineert, die doet denken aan landelijke sferen, in contact met de natuur, met hedendaagse designdetails. Rustiek, maar met moderne smaak.

In die zin is het een combinatie van eenvoud, natuurlijke materialen en neutrale kleuren die samen warmte en comfort uitstralen. Een slaapkamer ingericht in deze stijl zal dus een mix zijn van oud en nieuw, in een altijd gezellige sfeer. Het zal niet overdreven  vintage en rustiek zijn, maar ook niet een scherpe, hyperfunctionele benadering van modern: je moet de balans vinden die het beste past bij jouw smaak en behoeften.

Advertisement

Neutrale kleuren, maar niet per se alleen maar lichte kleuren

Neutrale kleuren, maar niet per se alleen maar lichte kleuren

@thosedecorideas/Instagram

Neutrale kleuren zijn belangrijk in dit soort inrichting: de hele reeks kleuren wit, grijs en beige zijn meestal dominant. Maar dit betekent ook dat er ruimte is voor het tegenovergestelde: donkere grijstinten of zelfs zwart om elementen te omlijnen of decoratieve motieven toevoegen op neutrale achtergronden.

Advertisement
@ourfauxfarmhouse/Instagram

@ourfauxfarmhouse/Instagram

westofmain.com

westofmain.com

Het palet kan dus ook zwart, antracietgrijs, sepia en alle kleuren die kleurcontrasten kunnen creëren bevatten zonder te zwaar te zijn. Het idee is dat de kamer een oase van rust en natuurlijke kleuren moet zijn. En misschien zijn het juist de aanwezige natuurlijke materialen die aangeven welke kleurencombinaties je moet kiezen: als je bepaalde hout- of steensoorten wilt gebruiken, moeten die harmonieus integreren met de rest van het ontwerp!

Houten muren

Houten muren

@alexisandraaustin/Instagram

Als men het over een rustieke stijl heeft, is hout altijd de hoofdrolspeler. Je hoeft echter niet per se te denken aan boomstammen of stukken ruw hout met een scherpe randen: moderniteit in dit type kamers zit ook in de manier waarop het hout is bewerkt.

Zo verrijken panelen die de muren bedekken, met sierstrips en dunne lijsten, het uiterlijk van een kamer Op een verfijnde manier, zonder het geheel te verzwaren. En, zoals in dit voorbeeld, wordt er vaak de voorkeur aan gegeven om de panelen in lichte kleuren te schilderen, te beginnen met warm wit.

Natuurlijke zachtheid en textuur

Natuurlijke zachtheid en textuur

somuchbetterwithage.com

Zorg dat er altijd genoeg dekens en kussens zijn die je uitnodigen om op bed plaats te nemen. Het zijn accessoires die natuurlijk vooral decoratief zijn, maar ook om echt te gebruiken: het echte comfort van een kamer is niet alleen te laten zien, maar om te ervaren. En dan, voor alle accessoires, speel met texturen, d.w.z. materialen en structuren. Het rotan of riet van manden, het bewerkte keramiek van schotels, de ruwe afwerking van een lamp tegen de gladde achtergrond van gelakt hout, enz.

Advertisement

Tapijten en accessoires

Tapijten en accessoires

farmhouseliving.com

Een groot tapijt dat onder het hele bed ligt, dat ver genoeg uitsteekt aan elke kant en vanaf de poten, zodat je altijd de zachtheid voelt als je opstaat, is een comfortfactor die ook op esthetisch niveau helpt. Ook hiervoor zijn de kleuren die de voorkeur verdienen die kleuren die passen bij de rest van de kamer: geen felle contrasten, maar harmonie van opeenvolgende schakeringen.

Hanglampen, wandlampen en schemerlampen mogen best design elementen zijn (beter zelfs) en ze mogen modern zijn, maar altijd op een manier die bij de rest van de inrichting hoort.

Het Scandinavische tintje

Het Scandinavische tintje

David Charlez Designs,Sustainable 9 Design, Build/onekindesign.com

Een nuttige inspiratiebron om de farmhouse-stempel te updaten en de kamer 'rustiek maar modern' te maken, is kijken naar de Scandinavische stijl: geometrie, minimalisme, kleurcontrasten, maar altijd binnen een nauwkeurig schema dat comfort en gezelligheid nooit vergeet.

Advertisement

Nooit jouw stijl opgeven

Nooit jouw stijl opgeven

ashleylynhome.com

Ook als je voor deze stijl wilt gaan, is het altijd beter om de essentie ervan te begrijpen, de basisprincipes toe te passen, maar jezelf ook ruimte te geven om het resultaat aan te passen. Vraag je altijd af wat je mooi vindt, wat je wilt doen in een ruimte, wat je nodig hebt, en probeer de antwoorden binnen de principes van de gekozen stijl te brengen. Op die manier creëer je een perfecte combinatie zonder je identiteit op te geven!

Advertisement