4 handige tips om ruimte te vinden in de eetkamer, zelfs als deze klein is

door Natasja

28 December 2023

4 handige tips om ruimte te vinden in de eetkamer, zelfs als deze klein is
Advertisement

Hoe groter een huis is, hoe meer ruimte een kamer als de eetkamer kan innemen: soms kan hij een hele kamer in beslag nemen, soms kan hij hem delen met ruimtes die voor iets anders bestemd zijn. In elk geval is het handig om een plek te vinden voor het opbergen van heel veel voorwerpen die van pas komen, vooral serviesgoed.

Als je bedenkt dat er een toenemende tendens is om de eetkamer ook voor andere doeleinden te gebruiken, vooral als een huis klein is, dan is het van vitaal belang om meubels of verschillende opbergoplossingen te hebben om rommel te voorkomen. Laten we eens kijken naar vier manieren die interieurontwerpers gewoonlijk aanraden om extra ruimte te vinden in eetkamers, zelfs kleine kamers, zonder je eigen stijl op te geven.

Verticale ruimte benutten

Verticale ruimte benutten

hydrangeatreehouse.com

Het lijkt vanzelfsprekend, maar niet altijd, dat je bij het kiezen van meubels voor de eetkamer de voorkeur geeft aan hoge, smalle meubels die bijna tot het plafond reiken. Esthetisch vind je waarschijnlijk lage dressoirs, consoletafels en kasten die ruimte op de muur overlaten, mooier. Als de beschikbare ruimte echter niet groot genoeg is om andere oplossingen te gebruiken, helpen hoge, smalle meubels om geen nuttig volume te verspillen.

Advertisement

Niet overdrijven

Niet overdrijven

@jaci.daily/Instagram

Het is zo dat je de muurruimte kunt benutten door de muren te bedekken met meubels, maar het is een goed idee om dat voorzichtig te doen: misschien is de muur van alles voorzien, maar als je het overdrijft, voelt het benauwend aan. Het slimste is dus, adviseren experts, om de grootste kast te vinden die past bij de stijl van de kamer. Stop daar dus alles in, eventueel ook met accessoires om de ruimte binnenin te organiseren, en dan heb je - indien nodig - alleen een paar planken of rekjes erboven nodig.

Opbergbanken

Opbergbanken

younghouselove.com

Het leek een ouderwets meubelstuk, maar ze zijn weer helemaal in: met opbergbanken kan een tafel tegen een muur of in een hoek van de kamer worden geschoven, waarbij ook de ruimte onder de zitting wordt benut voor het opbergen van nuttige voorwerpen. Ze zijn vooral ideaal wanneer je, in plaats van een hele eetkamer op zich, slechts één deel van een grotere ruimte ter beschikking hebt, zoals in bepaalde open space oplossingen die keuken en eetkamer combineren, of woonkamer en eetkamer.

Op maat gemaakte meubels

Op maat gemaakte meubels

Benjamin Vandiver/mydomaine.com

Het is bij wijze van spreken een "tip": we weten allemaal dat het, waar mogelijk, de voorkeur verdient om de op maat gemaakte oplossing te bestuderen die de beschikbare ruimte optimaal weet te benutten, zonder af te zien van de stijl die het beste bij je past. Dat kan dus een boekenkast zijn die de deur aan één kant van de kamer omlijst, of een opbergbank die een nis creëert voor de tafel, enz.

Het hangt allemaal af van je behoeften: de manier waarop je die ruimte gebruikt laat je zien welke voorwerpen je altijd bij de hand wilt hebben en welke verborgen kunnen worden in de uitsparingen van de meubels die je hebt gekozen. 

Welke oplossing is het handigst voor jou?

Advertisement