Brandhout: leer hoe je het snel kan laten drogen zodat het beter brandt

door Natasja

27 December 2023

Brandhout: leer hoe je het snel kan laten drogen zodat het beter brandt
Advertisement

Elke winter is brandhout een belangrijke bron voor het verwarmen van veel huizen: mensen die open haarden en kachels hebben, gebruiken het maandenlang en leggen meestal op tijd een voorraad aan. In het beste geval moet de voorraad van het ene jaar op het andere worden aangelegd, zodat elk stuk hout voldoende tijd heeft om uit te drogen; het is nog goed om in de zomer een voorraad aan te leggen voor de winter, want als je op het laatste moment nog wat kapt, heb je minder hout.

Er wordt geschat dat een vers gezaagde tak of stam 30 procent vocht vasthoudt, en zelfs als je een goed gedroogde houtstapel hebt, kan deze, als hij wordt blootgesteld aan het de weersomstandigheden of de buitentemperatuur (wat meestal het geval is), nat worden en minder efficiënt zijn bij verbranding binnenshuis. Daarom is het een goed idee om een paar trucjes toe te passen om het beter te laten drogen!

Hout opslaan: hoe lang van tevoren moet dit gebeuren?

Hout opslaan: hoe lang van tevoren moet dit gebeuren?

wirestock/Freepik

Als je tegen het einde van de herfst hout klaar wilt hebben om te verbranden, moet je niet wachten tot het einde van de zomer. De schatting is dat hout binnen 2 tot 3 maanden droog genoeg is.

Als hout droog is, brandt het niet alleen gemakkelijker en produceert het meer warmte, maar rookt het ook minder. Daardoor komt er minder rook vrij. En als gevolg daarvan komen er veel minder stoffen vrij die vervolgens, vermengd met roet, creosoot vormen, die donkere afzetting die aan de wanden van schoorsteenkanalen blijft kleven en deze niet alleen minder efficiënt maakt, maar ook een factor is die het risico op brand vergroot.

Advertisement

Wat te doen om hout sneller te laten drogen

Wat te doen om hout sneller te laten drogen

ededchechine/Freepik

  • Hout op de juiste manier zagen betekent in de eerste plaats stukken zagen van de meest geschikte lengte voor verbranding in de haarden en kachels. Maar, vooral als het gaat om stukken met een vrij grote diameter, splijt elk stuk in de lengte, met de nerf van het hout mee. Dit vergroot het interne oppervlak dat aan de lucht blootgesteld blijft en vocht kan gemakkelijker verdampen.
  • Dek de stapels af als het slechte weer eraan komt. Als het regent, moeten ze zoveel mogelijk worden beschut, maar zodra de zon er weer is, is het beter ze weer bloot te stellen aan het licht.
  • Als je stapels maakt, maak ze dan niet te compact: laat lege ruimtes over zodat er lucht doorheen kan en vocht zich niet ophoopt.

Sommige mensen gebruiken ook een luchtontvochtiger, maar alleen als het hout al in huis is. En wat betreft het hout dat je in huis bewaart: het bewaren van grote hoeveelheden kan een aanleiding zijn om ongewenste dieren in huis te halen, maar als je een ruimte dicht bij het huis hebt, beschut tegen slechte weersomstandigheden, is het altijd goed om daar een stapel te maken van het hout dat je tijdens de week verbruikt. Ook het hout dat van buiten naar binnen wordt gebracht, bovenop de kachel leggen (indien mogelijk, afhankelijk van het model), of op de plank rond de onderkant van de kachel (maar niet op een plek waar het risico bestaat dat het vlam vat), versnelt het drogen van de stukken die je vervolgens in het vuur legt.

Kortom, je moet er wat voor doen maar je zal de tastbare voordelen zeker zien!

Advertisement