Wil je snel van kalkaanslag af? Probeer deze methoden in de praktijk te brengen

door Natasja

27 December 2023

Wil je snel van kalkaanslag af? Probeer deze methoden in de praktijk te brengen
Advertisement

Als de badkamer is schoongemaakt, ruikt hij zeker geurig en is ontsmet, maar toch is er iets mis en ben je er niet tevreden over: is dit jou ook wel eens overkomen? Ondanks het feit dat de oppervlakken gedesinfecteerd zijn, lijkt het of de hele ruimte vies is als je de kalkaanslag niet verwijdert. Hoe kom je er voorgoed vanaf?

Er zijn veel DIY trucjes om vervelende kalkaanslag te verwijderen. Laten we eens kijken welke je kunt toepassen voor een grondige en snelle reiniging.

Advertisement

Kalkaanslag voorkomen

Kalkaanslag voorkomen

Creativo

Het eerste wat je moet doen als je vervelende en lelijke kalkaanslag in de badkamer wilt voorkomen, is voorkomen dat het zich vormt. Het lijkt bijna onmogelijk om dit voor elkaar te krijgen, maar toch zijn er een aantal kleine voorzorgsmaatregelen die kunnen helpen.

  • Waterstraal. Als je water nodig hebt, kun je om te beginnen een beetje warm water gebruiken, ervan uitgaande dat er buiten geen warme zomertemperaturen zijn, waardoor er minder kans is op kalkaanslag. Wat je echter het meest helpt, is voorkomen dat het water overal opspat en resten achterlaat. Het is dus beter om het water met een lichtere straal te laten lopen.
  • Gebruik van een filter. Als je niet wilt dat het water over alle oppervlakken en vooral op de kranen spat, gebruik een filter dat het water 'kanaliseert'.
  • Onmiddellijk drogen. Onmiddellijk na het gebruik van het water en voordat het met lucht droogt, verwijder de natte resten van de oppervlakken zodat kalk geen tijd heeft om te ontstaan.
  • Schoonmaakmiddel. Je reinigt oppervlakken en kranen meestal met speciale schoonmaakmiddelen. Gebruik ze niet overmatig, want na verloop van tijd kunnen ze de beschermlaag van de kranen aantasten, waardoor kalkaanslag kan ontstaan.

Advertisement

DIY methodes om kalkaanslag te verwijderen

DIY methodes om kalkaanslag te verwijderen

Creativo

Is er ondanks alle zorg toch kalkaanslag ontstaan? Geen probleem. Laten we samen kijken naar manieren om het te verwijderen met alledaagse middelen die je waarschijnlijk gemakkelijk in huis kunt vinden.

  • Witte wijnazijn. Azijn is een belangrijke bondgenoot in huishoudelijke reiniging en is uitstekend geschikt om kalk op te lossen en van oppervlakken te verwijderen. Je kunt het in gelijke delen mengen met water en op het aangetaste oppervlak spuiten, of je kunt een doek of watten weken en deze op de kalkaanslag leggen. Door het minstens 10 minuten te laten inwerken, zal de kalk oplossen en zullen de vervelende korsten verdwijnen. Als de kalkaanslag echter erg hardnekkig is, kun je een pasta maken van azijn en baking soda en dit inwrijven om al het vuil te verwijderen.
  • Citroen. Dankzij de zuurgraad is dit element ook een wondermiddel in je strijd tegen kalkaanslag. Je kunt het alleen gebruiken, of in combinatie met baking soda of azijn. Als je de drie ingrediënten mengt, een mengsel maakt en dit op het aangetaste gebied aanbrengt en het enkele ogenblikken laat inwerken, zul je versteld staan van de resultaten.
  • Scheerschuim. Ideaal voor dit doel, het is ook eenvoudig te gebruiken. Breng het gewoon aan op de plek waar de kalk zit, laat het een paar minuten inwerken en verwijder het dan. Je kunt een droge doek gebruiken, of het grootste deel van het schuim verwijderen met een vochtige doek en het daarna afvegen met de droge doek.

Welke methode gebruik jij?

Welke methode gebruik jij?

Creativo

Snelle en eenvoudige methoden om niet alleen kalkaanslag te voorkomen, maar ook om de aanslag te verwijderen als het toch is onstaan.

Welke methode gebruik jij om glanzende oppervlakken te krijgen?

Advertisement