Badkamer- of keukentegels: 3 verouderde trends om te vermijden en 5 om te proberen

door Natasja

26 December 2023

Badkamer- of keukentegels: 3 verouderde trends om te vermijden en 5 om te proberen
Advertisement

Tegels zijn ongetwijfeld tijdloze hoofdrolspelers van badkamers en keukens: ze beschermen niet alleen muren tegen spatten en vocht, maar ze stellen je ook in staat om stijl en persoonlijkheid toe te voegen aan de ruimtes alleen al door hun aanwezigheid. Ga dus voor keramiek, porselein, marmer en steen in badkamers en keukens, maar wees voorzichtig met het type tegel dat je kiest voor de kamers.

Vaker wel dan niet kan een ogenschijnlijk grijze, saaie en ouderwetse kamer zijn schoonheid en charme terugkrijgen door simpelweg verouderde of ouderwetse tegels te vervangen. Hoewel meningen over design vaak verschillend zijn, zijn er trends waarover iedereen het eens is en die je dus kunt volgen of aanpassen als je wilt dat je huis niet alleen mooi en gezellig is voor jezelf, maar ook voor je gasten.

Dus welke trends zijn achterhaald en welke kan je toepassen voor badkamer- en keukentegels? We laten het hieronder zien.

Advertisement

Verouderde tegels - 1. metro stijl

Verouderde tegels - 1. metro stijl

@sherrycalnanhome/Instagram

De klassieke 12x24 metrotegels behoren tot de populairste tegels voor badkamers en keukens, maar vandaag de dag lijken ze echt uit de mode te zijn. Ze worden nu als verouderd en gewoontjes beschouwd, maar kunnen toch op een andere manier worden gebruikt om hun eenvoud en lange prijs te blijven waarderen.

Ze kunnen bijvoorbeeld verticaal worden geplaatst om een gevoel van hoogte te geven, vooral in kamers met zeer lage plafonds; als alternatief kunnen ze in verschillende afmetingen worden gemaakt, wat meer originaliteit geeft aan het geheel. Tot slot kun je kiezen voor een klassieke tegel in verschillende kleuren, door te kiezen uit de vele beschikbare kleuren.

Advertisement

2. Mozaïek

2. Mozaïek

@fireclaytile/Instagram

Kleine mozaïektegels zijn lang favoriet geweest voor badkamers, maar nu zijn grote tegels met unieke texturen en vormen daarvoor in de plaats gekomen. Hoewel ze nog worden gebruikt in douches of zwembaden, zijn deze tegels duidelijk uit de mode als ze in de keuken worden gebruikt, waar ze er niet alleen niet mooi uitzien, maar ook onhandig zijn omdat ze moeilijker schoon te maken zijn.

3. Glas en glanzend

3. Glas en glanzend

@aspen.home.x/Instagram

Glazen en glanzende tegels zijn overdreven opzichtig en opvallend en zorgen er al snel voor dat het huis er ouderwets uitziet. Geef de voorkeur aan tegels met een matte afwerking, ze maken de ruimte ontspannender en geven het tegelijkertijd een tijdloze en verfijnde uitstraling.

Trendy tegels - 1. Decoratieve motieven

Trendy tegels - 1. Decoratieve motieven

@thetileclub/Instagram

Tegels met geometrische en op de natuur geïnspireerde motieven zullen in de nabije toekomst een van de grootste trends zijn en kunnen de muren naar wens versieren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, texturen en met motieven die variëren van eenvoudig tot uitgebreid en geven de kamers persoonlijkheid, charme en diepte.

2. Terrazzo tegels

2. Terrazzo tegels

@perinitiles/Instagram

Terrazzo tegels hebben de laatste jaren een nieuw, groeiend succes gekend en zijn de nieuwe trend geworden, zowel in hun klassieke versie als in hun herinterpretatie met bijzondere vormen en kleuren. Ze zijn gemaakt van marmer- en cementschilfers en geven ruimtes een tijdloze charme waardoor ze erg populair zijn. Ze zijn ook verkrijgbaar in originele pastelkleuren of metallic-kleuren.

Advertisement

3. Matt afwerkingen

3. Matt afwerkingen

@mandarinstoneofficial/Instagram

Zoals eerder vermeld wordt de voorkeur gegeven aan matte afwerkingen, omdat ze de kamer een ontspannen en verfijnde sfeer geven. Zo geplaatst dat ze originele geometrieën vormen zullen ze badkamers en keukens stijlvol decoreren.

4. Kleur

4. Kleur

@construction2style/Instagram

Kleur is ook erg belangrijk in tegeltrends, met de eerder genoemde geometrische en natuurlijke motieven maar ook opvallende kleuren, vooral geïnspireerd door de natuur om een ontspannen look en rijke texturen te behouden.

Advertisement

5. Duurzaamheid

5. Duurzaamheid

@ambientetile/Instagram

Duurzaamheid is iets dat iedereen vandaag de dag in zijn of haar levensstijl probeert toe te passen en dat zie je ook bij tegels, met steeds milieuvriendelijkere productieprocessen en terugwinning van grondstoffen en het produceren van tegels van gerecyclede en hernieuwbare materialen.

Heb jij al besloten om de tegels in huis te vervangen?

Advertisement