Laat je oorbellen glimmen met eenvoudige schoonmaakstappen

door Natasja

27 December 2023

Laat je oorbellen glimmen met eenvoudige schoonmaakstappen
Advertisement

Of ze nu vaak gedragen worden of niet, alle oorbellen hebben de neiging om na verloop van tijd dof te worden: die doffe laag kan worden veroorzaakt door gebruik, vooral doordat ze vaak met vingers worden aangeraakt; maar soms komt het ook door het verstrijken van de tijd en de omstandigheden waarin je ze bewaart. Daarom moeten metalen voorwerpen - of ze nu kostbaar zijn of niet - van tijd tot tijd grondig worden schoongemaakt, zodat ze weer als vanouds glimmen.

De stappen om ze schoon te maken zijn eenvoudig en daarom kun je dat ook gewoon zelf, in huis, doen. Lees verder voor meer informatie over hoe je je favoriete oorbellen het beste kunt onderhouden.

Advertisement

Hoe vaak moeten oorbellen worden schoongemaakt?

Hoe vaak moeten oorbellen worden schoongemaakt?

Creativo

De frequentie van het schoonmaken van oorbellen hangt af van het gebruik:

  • als je ze dagelijks draagt, kun je ze het beste ongeveer één keer per maand schoonmaken;
  • als je ze niet vaak draagt, hangt het af van waar je ze bewaart: in doosjes en sieradendoosjes hoeven heel zelden worden schoongemaakt, alleen als je echt ziet dat er talg op de achterkant zit of als ze een beetje dof zijn;
  • als ze daarentegen niet in doosjes worden bewaard en dus onderhevig zijn aan stof, moeten ze vaker worden schoongemaakt.

Het is ook raadzaam om sieraden die je voor het eerst draagt schoon te maken, vooral als ze waarschijnlijk door andere mensen zijn aangeraakt, zoals wanneer je ze op markten of op straat hebt gekocht.

Advertisement

Zo maak je oorbellen zelf schoon

Zo maak je oorbellen zelf schoon

Creativo

In huis vind je meestal alles wat je nodig hebt om oorbellen schoon te maken. Deze ingrediënten zijn geschikt voor metalen oorbellen, ook voor kostbare, maar hoe kostbaarder ze zijn, hoe meer het de voorkeur heeft om eerst deskundigen te raadplegen.

Voor de oorbellen zelf schoonmaken heb je alleen het volgende nodig:

  • Een kommetje lauw water
  • Biologisch afwasmiddel (of Marseillezeep)
  • Een tandenborstel met zachte haren
  • Een zachte doek
  • Een poetsdoekje (of een doekje voor brillenglazen)
  • Een fijnmazige zeef

Zo maak je schoon:

1. Giet een paar druppels afwasmiddel in het kommetje lauw water.
2. Dompel de oorbellen onder en laat ze 10 minuten weken.
3. Verwijder zichtbaar vuil met een tandenborstel (vooral in de kieren en voegen, en op de achterkant - waar zich meer talg, zweet of dode huid ophoopt).
4. Doe ze in het vergiet en spoel ze af.
5. Veeg voorzichtig af met de zachte doek.
7. Spoel ze nogmaals in het vergiet.
8. Droog ze met de poetsdoek.

Wat te doen als er hardnekkiger korsten op de oorbellen zitten?

Bij sommige vlekken die moeilijk te verwijderen zijn, kun je alcoholazijn proberen.

Voeg de alcoholazijn gewoon toe aan de kom met water (een derde azijn, twee delen water) en laat de oorbellen erin weken. Gebruik na een half uur eerst de zachte doek en dan de tandenborstel om al het vuil weg te schrobben. Spoel af en droog grondig.

Als je de oorbellen vervolgens ook wilt desinfecteren, neem dan een paar watjes en giet daar wat waterstofperoxide op, wrijf vervolgens over de oorbellen en laat ze een paar minuten in contact ermee. Neem dan een droge pluisvrije doek en droog ze goed af.

Je oorbellen zullen zo altijd onberispelijk zijn!

Advertisement