Ruikt de jas muf? Maak een natuurlijke, lekker ruikende textielverfrisser

door Natasja

26 December 2023

Ruikt de jas muf? Maak een natuurlijke, lekker ruikende textielverfrisser
Advertisement

Hoe kunnen we leven zonder de warme jassen die ons beschermen tegen de winterse kou? Elk jaar is het weer tijd om die warme kledingstukken uit de kast te halen die soms, in de maanden dat ze in de kast hebben gehangen, een onaangename, muffe geur hebben gekregen. En dit gebeurt zelfs als je, voordat je ze aan het einde van de winter voorgoed opbergt, de moeite hebt genomen om ze goed te wassen en te drogen. In sommige gevallen is het de vochtigheid die zich in de kasten zelf ontwikkelt die die geur veroorzaakt, en vaak is het schimmel.

Het eerste wat je moet doen is de kledingstukken laten luchten: haal ze uit de kast en hangen ze op een geventileerde plek in huis, nog beter in de zon - een uitstekende bondgenoot tegen deze problemen! Vaak is dit genoeg om de onaangename geur te verdrijven, maar soms blijft de geur heel vaag en dan zijn er twee opties: alles opnieuw wassen of de jas in de buitenlucht laten hangen en textielverfrissers gebruiken. En je kunt er zelfs zelf een paar maken met natuurlijke ingrediënten!

Advertisement

Ontgeur jassen met lavendelgeur

Ontgeur jassen met lavendelgeur

Creativo

Met slechts drie ingrediënten kun je een verfrisser maken met een smaakje naar wens, die ook nog eens lang meegaat en gebruikt kan worden op jassen, maar ook andere kleding en zelfs huishoudlinnen. Wat je nodig hebt is het volgende:

  • Een spuitfles (bij voorkeur van glas) met een dispenser die fijn vernevelt. Gewenste inhoud: 500 ml
  • Gedestilleerd water: zodat er geen onzuiverheden zijn die de geur van het product of de stoffen kunnen beschadigen.
  • Zuivere wodka: er is alcohol nodig om de geuren te dragen en te fixeren. En smaakloze wodka, zelfs van lage kwaliteit, is prima. Je kunt ook een ontsmettingsalcohol (bijvoorbeeld isopropyl) gebruiken, die niet sterk ruikt.
  • Essentiële oliën naar smaak: je kunt er maar één gebruiken, maar ook mengen naar smaak of volgens recept. Een perfect trio voor dit type deodorant is: tea tree (10 druppels, helpt tegen schimmels), lavendel en citroen (elk ook 20-25 druppels).

Bereiding:

1. Giet 120 ml wodka in de fles.
2. Voeg de essentiële oliën toe.
3. Even roeren
4. Voeg 120 ml gedestilleerd water toe
5. Nogmaals roeren en afsluiten.

Elke keer dat je de verfrisser wilt gebruiken, schud het een beetje en spuit op een afstand van 20 cm van de kleding.

De hoeveelheid alcohol in dit recept is veel, en dit is juist om onaangename geuren te neutraliseren (het werkt ook tegen zweet). Dus als je dit product wilt gebruiken op delicate stoffen, kun je het mengsel beter bereiden met een lagere hoeveelheid alcohol dan water. Gebruik bijvoorbeeld tot slechts 60 ml wodka. De verfrisser zal lichter zijn, maar het is veiliger op delicate materialen.

Wat specifiek leer betreft, probeer het eerst uit op delen uit het zicht om te zien of het die niet zal beschadigen.

Advertisement

Een productversterking: met baking soda

Een productversterking: met baking soda

senivpetro/Freepik

Sommige verfrisserrecepten, die erg lijken op elkaar lijken, bevatten ook de toevoeging van baking soda, meestal een of twee eetlepels. Dit werkt zeker om geuren te absorberen, maar kan vlekken achterlaten op stoffen.

De beste manier om het te gebruiken is om het eerst op te lossen in water dat tot bijna het kookpunt is verwarmd, en omdat het de dispenser toch kan verstoppen, kun je in plaats van een fijne spray beter een gewone spray gebruiken. Test op een verborgen onderdeel om te zien of er kringen ontstaan door de baking soda in het mengsel.

Ben je er klaar voor om jassen te dragen die er altijd uitzien alsof ze net uit de was komen?

Advertisement