Bereid in enkele minuten de perfecte luchtverfrisser voor de winter

door Natasja

25 December 2023

Bereid in enkele minuten de perfecte luchtverfrisser voor de winter
Advertisement

Het idee van een warm en gezellig huis in de winter, vooral tijdens de feestdagen wanneer je gasten ontvangt, is bijzonder aangenaam, en wat is er fijner dan te genieten van een aangename geur in de verschillende kamers? Er zal heel veel te doen zijn, met het komen en gaan van mensen en lekkernijen die gekookt moeten worden, dus er is een nog groter verlangen om het huis weer lekker te laten ruiken wanneer dat mogelijk is.

De lucht verversen is natuurlijk essentieel. En misschien als je een heerlijke taart hebt gebakken, laat je die geur door het huis zweven, maar daarna? Hoe kun je op andere momenten genieten van een lichte en aangename geur? Laten we samen een paar eenvoudige ideeën bekijken om in een paar minuten een luchtverfrisser te maken.

Advertisement

DIY geuren op basis van water en alcohol

DIY geuren op basis van water en alcohol

pvproductions/Freepik

Bij het bereiden van dit soort producten vinden we vaak een combinatie van water en alcohol als basis. Om precies te zijn:

  • Gedestilleerd water, dat geen kalkresten of andere onzuiverheden bevat die de geur beïnvloeden;
  • Zuivere alcohol: meestal wordt smaakloze wodka aanbevolen, zelfs van lage kwaliteit, of isopropylalcohol (het soort dat wordt gebruikt voor huidverzorging).
  • Aan deze basis worden vervolgens etherische oliën toegevoegd: dit is de snelste manier om geparfumeerde sprays te maken voor gebruik wanneer dat nodig is.

Voor de basis: giet 200 ml gedestilleerd water en twee eetlepels alcohol in een spuitfles van 250 ml.

Voor de geur. Je kunt kiezen uit verschillende combinaties. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • 5 druppels van elke essentiële olie: citroen + lavendel + rozemarijn
  • 5 druppels van elke essentiële olie: rozemarijn + pepermunt + citroen
  • 6 druppels vanille + 5 druppels pepermunt

Bewaar op een koele, donkere plek en vergeet niet altijd te schudden voor gebruik. Ook: als je alcohol gebruikt, is het beter om glazen of keramische potjes te gebruiken in plaats van plastic.

Advertisement

DIY parfums op basis van water en olie

DIY parfums op basis van water en olie

Freepik

De andere grote categorie van DIY luchtverfrissers zijn de verfrissers die een draagolie gebruiken in plaats van alcohol om de geuren van essentiële oliën te fixeren. Je combineert dus altijd gedistilleerd water met oliën zoals toverhazelaar, of zoete amandel of zelfs druivenpit.

Voor de basis: meng 230 ml gedistilleerd water en 60 ml olie in een spuitfles van 300 ml.

Voor de geur. Naast de voorbeelden hierboven, kun je het ook proberen met het volgende:

  • 5 druppels grove den + 3 druppels Siberische zilverspar etherische olie
  • 5 druppels kaneel etherische olie + 4 vanille + 2 kardemom

Niets verbiedt je echter om de geuren naar believen te combineren! Dus als je wilt experimenteren, kun je kleinere potjes proberen, waarbij je de hoeveelheden proportioneel vermindert, totdat je je favoriete geur vindt!

Advertisement