Geef je huis stijl met deze 10 onderschatte kamerplanten

door Natasja

25 December 2023

Geef je huis stijl met deze 10 onderschatte kamerplanten
Advertisement

Of je nu een ervaren tuinier bent of een beginner die voor het eerst aan de wonderlijke geneugten van het kweken begint, als je van originaliteit houdt, ben je waarschijnlijk op zoek naar een groene metgezel die ver afstaat van de klassieke kamerplanten die de meeste huiseigenaren kiezen.

Er zijn heel veel plantensoorten en zelfs binnen de meest populaire geslachten voor binnenteelt zijn er talloze vari√ęteiten met speciale kenmerken die ze veel interessanter maken dan hun meer wijdverspreide familieleden. En juist omdat de keuze zo groot is, raak je gemakkelijk in de war of is het moeilijk te besluiten welke plant het meest geschikt is voor jouw woonomgeving.

Als je op zoek bent naar inspiratie om een groen maar origineel tintje aan je huis te geven, kijk dan eens naar deze lijst met 10 onderschatte kamerplanten: we wijzen je op weinig bekende exemplaren die stijl aan je huis kunnen geven en je gasten kunnen verrassen met hun majestueuze schoonheid.

Advertisement

1. Peperomia obtusifolia

1. Peperomia obtusifolia

Reddit

Planten van het geslacht Peperomia, die perfect zijn voor kleine woningen omdat ze zo klein zijn, zijn winterharde planten die perfect zijn voor onervaren tuiniers. Ze worden gekenmerkt door hun ronde, vlezige, donkergroene bladeren en zijn verkrijgbaar in verschillende variëteiten die je huis kleur geven met minimale verzorging: stel ze gewoon bloot aan fel licht in een bij voorkeur vochtige en warme omgeving. Het is voldoende om de plant op een schoteltje water met geëxpandeerde klei te zetten.

Advertisement

2. Jasminum polyanthum

2. Jasminum polyanthum

notafed4real/Reddit

Deze plant, ook bekend als witte of roze jasmijn, is een jasmijnsoort die ook geschikt is voor binnenteelt. Hij groeit vrij snel en klimt graag, dus je moet hem op een plek zetten waar hij dat vrij gemakkelijk kan doen, maar hij is ook geschikt om in hangpotten te kweken. De bloemen bloeien vanaf het einde van de winter en zullen een intense geur in je huis verspreiden.

3. Monstera adansonii

3. Monstera adansonii

rosstafa1/Reddit

Deze minder bekende soort van het beroemde genus Monstera wordt gekenmerkt door zijn hartvormige bladeren met volledige maar geperforeerde randen en kan, net als de andere soorten van dit geslacht, snel een aanzienlijke grootte bereiken. Hij verlangt veel licht en een hoge luchtvochtigheid, vooral in de zomer.

4. Rhipsalis baccifera

4. Rhipsalis baccifera

88SunDevil11/Reddit

Een atypische epifytische cactus, die in het wild op bomen groeit en gekenmerkt wordt door lange, slanke takken en een hangende, slordige groeiwijze. Daarom is hij bijzonder geschikt voor de teelt op vensterbanken, planken en hoge meubels, maar ook in hangpotten. Er is heel weinig aandacht nodig om hem gelukkig te houden, met blootstelling aan helder maar indirect licht en altijd licht vochtige grond.

5. Philodendron squamiferum

5. Philodendron squamiferum

jlleav/Reddit

Philodendrom squamiferum, een andere weinig bekende verwant van een wijdverspreid geslacht, trekt de aandacht door zijn harige stengels. Het is een klimplant die hangend of met een staak kan groeien en is ook zeer decoratief dankzij de heldergroene bladeren die tot 30 centimeter groot kunnen worden. Hij heeft niet veel verzorging nodig, heeft niet veel licht nodig en heeft altijd vochtige grond nodig.

Advertisement

6. Schefflera arboricola

6. Schefflera arboricola

plant_lady22/Reddit

Deze plant, die ook wel parapluplant wordt genoemd vanwege de handvormige bladeren, kan een behoorlijke omvang bereiken en is zeer veeleisend; hij heeft een goede blootstelling aan indirect licht nodig, bij voorkeur naast een zeer helder raam, de temperatuur moet tussen de 20 en 25 graden zijn en de omgeving moet zeer vochtig zijn.

7. Tillandsia

7. Tillandsia

toebeanqueen/Reddit

Planten van het geslacht Tillandsia staan ook bekend als luchtplanten omdat ze zonder grond kunnen gedijen en worden ten onrechte als moeilijk te kweken beschouwd. Zet ze gewoon op een lichte plek en dompel ze eens per week 30 minuten in water om ze te zien gedijen hangend aan het plafond of gewoon rustend op een plank.

Advertisement

8. Beloperone guttata

8. Beloperone guttata

blurplegreen/Reddit

De wetenschappelijke naam is Justicia brandegeeana en het is een struik die oorspronkelijk uit Mexico komt en geschikt is voor milde klimaten met als enige vereiste een zonnige standplaats. Zijn speciale kenmerk zijn de hopachtige bloemen, klein en bedekt met oranje-roze gebogen schutbladeren.

9. Rhaphidophora decursiva

9. Rhaphidophora decursiva

Sambahla/Reddit

Een minder bekend zusje van Rhaphidophora tetrasperma, bekend als mini-monstera, is een klimplant met glanzende, diepgroene bladeren die uitwaaieren als ze volwassen worden. Hij houdt niet van zonlicht en vereist temperaturen tussen de 15 en 30 graden en regelmatig water, waarbij wortelrot moet worden voorkomen.

Advertisement

10. Aglaonema

10. Aglaonema

Dorinaut1/Reddit

Aglaonema staat bekend als de 'Chinese Evergreen' en is een kleurrijke, diverse groenblijvende plant met langwerpige, vaak bonte bladeren. Ze verdragen matig tot indirect licht en hebben alleen water nodig als de grond droog is; de temperatuur moet boven de 16 graden worden gehouden. Pas op voor honden en katten, want voor hen is de plant giftig.

Heb jij je volgende kamerplant al gekozen?

Advertisement