Niet genoeg ruimte voor een 'klassieke' eettafel? Hier zijn 6 slimme ideeën

door Natasja

23 December 2023

Niet genoeg ruimte voor een 'klassieke' eettafel? Hier zijn 6 slimme ideeën
Advertisement

We hebben niet allemaal het geluk om een groot huis te hebben waar elke kamer groot genoeg is om niet alleen onszelf, maar ook vrienden en familieleden te ontvangen. Soms bevinden we ons in ongemakkelijke situaties waarin we graag mensen willen uitnodigen voor een etentje of een drankje, maar we niet genoeg ruimte hebben. Wat kun je bijvoorbeeld doen als de eetkamer, keuken of woonkamer te klein is voor een 'klassieke' tafel?

Er zijn veel oplossingen voor dit probleem en je hoeft niet per se af te zien van avondjes met vrienden omdat je geen tafelblad hebt dat groot genoeg is. Laten we samen de verschillende alternatieven bekijken, afhankelijk van je behoeften.

Advertisement

1. Consoletafel

1. Consoletafel

mobilifiver.com

Als de ruimte thuis niet overdadig is, maar je wilt niet afzien van een paar avonden in het gezelschap van geliefden, dan kun je je uitrusten met oplossingen zodat alles wat eenvoudiger wordt.

Als het ontbreken van een echte eetkamer of de kleine omvang ervan een probleem is, kun je besluiten om een praktische consoletafel in de open ruimte of woonkamer te plaatsen. Deze kan open of dicht naargelang je behoeften, dus bij speciale gelegenheden kunn je hem "openen" om er een tafel van te maken waar meer mensen aan kunnen eten, maar in het dagelijkse leven kan hij dicht blijven om de ruimte niet onnodig vol te maken.

Advertisement

2. Inklapbare tafel

2. Inklapbare tafel

garneroarredamenti.com

Het is een oplossing die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden, niet alleen vanwege het praktische aspect, maar ook omdat je, als de tafel niet nodig is en wordt gesloten, een perfect meubelstuk hebt dat de keuken of woonkamer inricht en afmaakt.

De mogelijkheid om er een in andere kamers te plaatsen, mag echter niet worden onderschat. Het is namelijk niet zeker dat het voldoende is om een oplossing zoals je hier ziet in de keuken of woonkamer te plaatsen voor de gasten. Als de ruimte toch te klein is, moet je 'het evenement' verplaatsen naar een andere ruimte, misschien wel de ruimte die je als kantoor gebruikt, en moet je deze transformeren.

3. Functionele set

3. Functionele set

MXBCTMM/Amazon

Je hebt een klein hoekje om een tafel in te plaatsen, maar zonder stoelen, dus wat kan je doen? Kies voor een oplossing waarbij de stoelen in het hoofdelement worden geïntegreerd. Als het nodig is, kunnen ze eruit worden gehaald en weer perfect worden teruggeschoven zonder bang te hoeven zijn dat ze altijd ruimte 'stelen'.

4. Boekenkasttafel

4. Boekenkasttafel

groupon.it

Een andere praktische oplossing om op het juiste moment een tafel te hebben, is om er een te kiezen die in gesloten toestand een klassieke boekenkast is. De inklapbare oplossing betekent ook dat je hem niet per se hoeft leeg te maken voordat je hem opent.

5. Tafel met bankje

5. Tafel met bankje

laurabutlermadden/Instagram

Heb je maar één hoek beschikbaar? Geen probleem. Je kunt er een kleine tafel neerzetten, maar met meer zitplaatsen, waaronder een bankje die, in tegenstelling tot losse stoelen, plaats biedt aan meer mensen. Natuurlijk zal het niet geschikt zijn voor een uitgebreid diner, maar je kunt wel een theekransje organiseren en allemaal dicht bij elkaar zijn om momenten van je leven te delen.

Advertisement

6. Tafel 'ingebouwd' in de keuken

6. Tafel 'ingebouwd' in de keuken

beba_luna/Pinterest

Benut elke hoek optimaal en zorg ervoor dat het schiereiland in de keuken, als dat er is, ook de basis is voor het plaatsen van een bankje en een tafel. Als de ruimte het toelaat, kies er een die open kan en uit kan schuiven als dat nodig is. En als je niet weet waar je de overtollige stoelen moet laten, kun je ze aan de muur "bevestigen" alsof het schilderijen zijn. Ze zullen heel origineel zijn en een geweldig effect hebben.

Slimme oplossingen

Deze 6 praktische en slimme oplossingen zijn ideaal voor wie weinig ruimte heeft, niet elke dag een klassieke eettafel kan gebruiken, maar niet wil afzien van gasten ontvangen.

Welk van de voorgestelde ideeën past bij jou?

Advertisement