Spiegels in huis wel of niet? Laten we eens kijken hoe ze te kiezen en te plaatsen

door Natasja

23 December 2023

Spiegels in huis wel of niet? Laten we eens kijken hoe ze te kiezen en te plaatsen
Advertisement

Spiegels zijn een fantastisch inrichtingselement dat ons op heel veel manieren helpt om de ruimte uniek te maken. Ze zijn er in alle soorten en maten en kunnen perfect bij de stijl passen en ermee te communiceren. Wat veel experts aanraden is om altijd aandacht te besteden aan het model dat je kiest en vooral aan de kamer waarin je de spiegel besluit te plaatsen.

Laten we daarom eens kijken hoe je de juiste vorm kiest en waar je reflecterende oppervlakken absoluut niet moet plaatsen.

Het belang van een spiegel in huis

Het belang van een spiegel in huis

Max Rahubovskiy/Pexels

Spiegels zijn erg mooi om in huis te laten zien, ze geven elegantie aan kamers, een groter gevoel van ruimtelijkheid, ze weerkaatsen licht en verfraaien ruimtes, om nog maar te zwijgen van het feit dat ze erg praktisch zijn wanneer je ze, voordat je het huis verlaat, 'raadpleegt' om te controleren of je er goed uitziet. Er zijn dus veel redenen om er een in huis te halen en het mooie is om bij het kiezen ervan te spelen met kleuren en vormen zodat ze het beste passen bij de inrichting en je persoonlijke stijl.

Met de aanwezigheid van een spiegel worden kamers verrijkt en nog eleganter, maar er zijn gevallen en omgevingen waarin het raadzaam is om een reflecterend oppervlak te vermijden. Daar zijn verschillende redenen voor.

Advertisement

Waar plaats je wel of geen spiegel?

Waar plaats je wel of geen spiegel?

Max Rahubovskiy/Pexels

Het hebben van een spiegel in huis heeft veel positieve aspecten, maar niet alleen. Er zijn veel binnenhuisarchitecten die de zaak grondig hebben geanalyseerd en zelfs hebben aangegeven waar het wel of niet raadzaam is om deze voorwerpen te plaatsen, om de omgeving niet te verzwaren, maar ook om het emotionele evenwicht niet te verstoren. Volgens de bekende en oude Chinese kunst van feng shui is het heel belangrijk om spiegels op de juiste plaats in huis te plaatsen en, hoewel het geen exacte wetenschap is, laten veel mensen zich inspireren door deze gedachtengang, volgens welke je psyche een soort innerlijke rust kan vinden door voorwerpen in huis goed te verdelen.

Volgens dit en deskundige onderzoeken zijn reflecterende oppervlakken bijvoorbeeld zeer aan te bevelen voor de woonkamer en de badkamer. In de eerste ruimte zijn ze nuttig voor het decoreren, vergroten, verlichten en uitdrukken van de eigen stijl. In de badkamer doen ze ongeveer hetzelfde, maar hun aanwezigheid is vooral praktisch van aard. Je hebt een spiegel nodig om je haar te doen, je make-up te doen en je te verzorgen.

In de keuken, slaapkamer en hal worden ze daarentegen meestal afgeraden: waarom?

Waarom ze in bepaalde kamers te vermijden?

Waarom ze in bepaalde kamers te vermijden?

Aleph500Adam/Wikimedia Commons - CC BY-SA 4.0 DEED

  • Keuken. Volgens experts zou een spiegel in de keuken helemaal niet mooi zijn, laat staan elegant. Ten eerste omdat de spiegel door de etensdampen altijd dof zou zijn, maar ook omdat het helemaal niet leuk is, als je niet minstens twee keer per dag schoonmaakt, om die vuile oppervlakken te zien, bedekt met spatten of vlekken. Het is dus beter om een spiegel daar te vermijden, zodat je niet te veel tijd kwijt bent aan schoonmaken.
  • Slaapkamer. Wat de slaapkamer en de hal van het huis betreft, zijn de redenen voornamelijk gebaseerd op de kunst van feng shui die we eerder hebben genoemd. In de kamer waar je uitrust, moeten spiegels worden vermeden omdat ze de slaap kunnen verstoren. Het weerkaatst zelfs het kleinste licht en dit kan je wakker maken; het kan negatieve energieën aantrekken, je emotionaliteit destabiliseren en misschien zelfs ruzie veroorzaken met je partner; het kan je doen focussen op esthetische, en dus externe, aspecten, wat je afleidt van je persoonlijke en gedeelde intimiteit. En last but not least, kan een spiegel boven het bed je storen, omdat het je het gevoel geeft dat er voortdurend iets boven je zweeft terwijl je je in een fase van 'bewusteloosheid' bevinden.
  • Hal. Wat de hal betreft, zou het plaatsen van een spiegel die bij het openen van de deur de buitenkant van het huis weerspiegelt, een 'vlucht' van positieve energieën kunnen veroorzaken, waardoor je emotionele evenwicht wordt verstoord. Het is dan ook beter om de voorkeur te geven aan andere ruimtes en misschien gebruik te maken van andere spiegels voor een laatste controle voordat je van huis gaat.

Wil je het eens proberen?

Spiegels in huis hebben is prima, maar, zoals je hebt gezien, plaats ze op de juiste plekken en overdrijf niet. Te veel spiegels kan afleiding veroorzaken en overdreven narcisme aanmoedigen; het is beter om de hoeveelheid te beperken en er een paar op de juiste plaatsen te gebruiken.

Kleine voorstellen die ieder van ons, afhankelijk van zijn of haar eigen gevoeligheid en smaak, al dan niet besluit op te volgen, maar waarom het niet eens proberen? Je gemoedsrust kan er baat bij hebben, denk je ook niet?

Advertisement