De rekeningen zullen lager zijn als je de vaatwasser op deze momenten gebruikt

door Natasja

22 December 2023

De rekeningen zullen lager zijn als je de vaatwasser op deze momenten gebruikt
Advertisement

De vaatwasser is vandaag de dag een van de meest geliefde en gebruikte apparaten in huis, vooral omdat hij grote ladingen vaat zelfstandig kan afwassen, waardoor je tijd en moeite bespaart bij het opruimen van de keuken na de maaltijd. Dit nut is vooral merkbaar bij speciale gelegenheden, wanneer je gasten hebt voor lunch of diner en de hoeveelheid pannen, borden, bestek en glazen die zich ophopen in de gootsteen en wachten om afgewassen te worden, erg groot kan worden.

Zelfs het gebruik van de vaatwasser heeft echter zijn keerzijde, namelijk het hoge elektriciteitsverbruik, dat de kosten van de rekeningen aanzienlijk kan verhogen als je niet weet hoe je het gebruik ervan kunt optimaliseren.

We weten allemaal dat de vaatwasser altijd moet worden gebruikt met een volle lading, maar nooit te vol, zowel om uitstekende reinigingsresultaten te krijgen als om het verbruik te optimaliseren; maar hoeveel mensen weten dat er ideale tijden zijn om de vaatwasser te laten draaien zonder de kosten van de rekeningen buitensporig te verhogen?

Laten we samen uitzoeken op welke momenten het gebruik van de vaatwasser het handigst is.

Advertisement

De beste tijd om de vaatwasser te gebruiken om geld te besparen

De beste tijd om de vaatwasser te gebruiken om geld te besparen

FreePik

In de meeste geïndustrialiseerde landen zijn de elektriciteitskosten verdeeld in verbruikscategorieën met verschillende tarieven. Deze categorieën zijn gestructureerd volgens verbruik en daarom zal het de voorkeur verdienen om de vaatwasser te gebruiken op momenten die als laag verbruik worden beschouwd, d.w.z. de uren waarop de vraag naar energie het laagst is.

Maar waneer zijn deze uren? Meestal zijn dit de nacht- en vroege ochtenduren, van middernacht tot 8 uur, en de avonduren, van 19 of 20 uur tot middernacht. In sommige landen worden de middelste uren van de dag, van 12 uur 's middags tot 3 uur 's middags, en weekends ook beschouwd als lage-energie-uren. Raadpleeg je elektriciteitsrekening voor meer informatie over de verschillende kostencategorieën en bespaar tot 25%.

Niet alleen de vaatwasser, maar ook andere apparaten met een hoog verbruik zoals de wasmachine, wasdroger en oven moeten bij voorkeur op deze tijden worden gebruikt. In nieuwere modellen is een 'uitgestelde start'-modus beschikbaar, zodat je je apparaat kunt gebruiken op het tijdstip dat jij verkiest door de timer in te stellen.

Advertisement

Met de hand of in de vaatwasser? De meest geschikte keuze

Met de hand of in de vaatwasser? De meest geschikte keuze

FreePik

Maar is het waar dat de vaatwasser zowel economisch als ecologisch voordelig is? Ja en nee. Een moderne vaatwasser verbruikt tussen de 13 en 30 liter water per wasbeurt en kan je dus in staat stellen om aanzienlijk te besparen in vergelijking met wassen met de hand, zowel wat betreft het water dat gebruikt wordt voor het wassen als de energie die nodig is om het te verwarmen.

Bij het gebruik moet echter op verschillende aspecten worden gelet:

  • was alleen met de volle lading om het aantal maandelijkse cycli te verminderen;
  • overbelast de vaatwasser niet, zowel om een succesvolle afwas te garanderen als om schade aan het apparaat te voorkomen;
  • gebruik de vaatwasser tijdens de energiezuinige uren;
  • zorg ervoor dat het apparaat altijd brandschoon is voor een maximale efficiëntie;
  • overweeg om een verouderd apparaat te vervangen door een ultramodern exemplaar.

Met deze trucs hoef je niet langer bang te zijn voor de vaatwasmachinerekeningen!

Advertisement