Doe-het-zelf meststof? Gemakkelijk te bereiden, natuurlijk en effectief

door Natasja

23 December 2023

Doe-het-zelf meststof? Gemakkelijk te bereiden, natuurlijk en effectief
Advertisement

Het welzijn van je planten verbeteren is de wens van alle tuiniers en van de vele zorgen die we onze beschermelingen kunnen geven, is bemesting zeker een van de belangrijkste, een noodzakelijke bijdrage om ervoor te zorgen dat ze altijd de juiste hoeveelheid voedingsstoffen hebben en weelderig en stralend kunnen blijven.

Commerciële meststoffen worden vaak in laboratoria geproduceerd en zijn daarom niet duurzaam voor het milieu en ook vrij duur, maar we vergeten vaak om een veel milieuvriendelijker en goedkoper alternatief te overwegen: zelfgemaakte meststoffen. Elke plant heeft zijn eigen specifieke behoeften en alleen als we die grondig kennen, kunnen we ze de juiste voeding geven door die thuis te bereiden, vaak met gerecycled materiaal en in elk geval met natuurlijke en duurzame middelen.

Een goede meststof moet de plant in ieder geval voorzien van de 3 essentiële elementen voor zijn groei: stikstof, fosfor en kalium; door deze elementen in de grond los te laten, zal de plant ze kunnen opnemen, gezonder en steviger worden, zijn groeisnelheid verhogen en mooiere bloemen produceren.

Maar hoe maak je een goede DIY meststof? Hier zijn wat handige tips.

Meststof op basis van citroensap of citroenzuur en suiker

Meststof op basis van citroensap of citroenzuur en suiker

FreePik

Citroensap is een belangrijke bron van verschillende nuttige stoffen voor de planten, met name citroenzuur en appelzuur, die de pH van de grond lichtjes zuur maken en zo de opname van essentiële voedingsstoffen door de wortels bevorderen, en suikers, die de koolstofatomen leveren die nodig zijn voor fotosynthese. Je kunt citroensap uit flessen gebruiken of de vrucht uitpersen en mengen met water tot de oplossing een pH van 5,8 bereikt.

Als je liever citroenzuur gebruikt, kun je overwegen om appelzuur aan de oplossing toe te voegen (één deel voor elke 10 delen citroenzuur) om de effecten te versterken; suiker is in plaats daarvan een noodzakelijk ingrediënt als energiebron, dat de plant voorziet van de koolstof die nodig is voor fotosynthese, zoals hierboven vermeld.

Snijbloemen hebben ook baat bij het gebruik van deze oplossing: doe 1 theelepel citroenzuur en 1 theelepel suiker in het water van de vaas en je zult zien dat de bloemen langer mooi blijven.

Advertisement

Andere natuurlijke doe-het-zelf-meststoffen

Andere natuurlijke doe-het-zelf-meststoffen

FreePik

Er zijn verschillende producten die je kunt gebruiken om bijna gratis een doe-het-zelf-meststof te maken:

  • groenteresten: verzamel uien-, aardappel- en wortelschillen of selderijbladeren in een kom met water tot ze een pasta vormen die je op de grond rond de wortels kunt strooien;
  • knoflook en appel kunnen ook een uitstekende meststof voor de planten zijn: doe 1 of 2 knoflookbollen met evenveel fijngehakte appel in een blender, mix en laat 4 weken staan in een grote bak, af en toe roeren. Gebruik het mengsel om de planten water te geven;
  • voor bloeiende planten kun je bruine rijst koken (een kopje in 2 kopjes water) en 30 minuten laten koken. Zet het vuur uit, laat het afkoelen en verdeel het mengsel over de grond van de bloeiende planten.

Hoe bemest jij je planten om ze gezond te houden?

Advertisement