Ziet jouw huis er te rommelig uit? Ontdek de geheimen van supergeorganiseerde gezinnen

door Natasja

22 December 2023

Ziet jouw huis er te rommelig uit? Ontdek de geheimen van supergeorganiseerde gezinnen
Advertisement

Er zijn van die dagen dat er zo veel te doen en zo dringend lijkt te zijn dat de verzorging en organisatie van het huis onvermijdelijk op de tweede plaats komen en dat rommel beetje bij beetje de kamers overneemt. Tot je op een dag om je heen kijkt en je realiseert dat wanorde nu hoogtij viert in je huis en je geen idee hebt hoe dit heeft kunnen gebeuren. Op deze momenten denk je altijd aan al die gezinnen die altijd een onberispelijk huis hebben en vragen we ons onvermijdelijk af hoe ze zulke bevredigende resultaten weten te bereiken.

Elk gezin is een wereld op zich en heeft zijn eigen specifieke behoeften op het gebied van organisatie en tijdbeheer. Er zijn echter bepaalde kenmerken die alle georganiseerde gezinnen gemeen hebben en die hen in staat stellen om een perfect schoon en opgeruimd huis te hebben ondanks hun vele dagelijkse verplichtingen. Je hebt niet per se de dure hulp van een huishoudelijke hulp of professionele organisatoren nodig, soms is het enige wat je nodig hebt de juiste aanpak om het heft in eigen handen te nemen en rommel terug te drijven naar een donker, vergeten hoekje.

Wat zijn deze kenmerken? Laten we dat samen ontdekken.

Advertisement

1. Iedereen bij de organisatie betrekken

1. Iedereen bij de organisatie betrekken

Pexels

Het eerste belangrijke kenmerk van alle georganiseerde gezinnen is de betrokkenheid van alle gezinsleden. Vraag de kinderen om je te helpen de voorraadkast op te ruimen door de houdbaarheidsdatums te controleren of hun speelgoed op zijn plaats te houden in de daarvoor bestemde bakken. Door kinderen van jongs af aan te stimuleren, zullen ze op een meer natuurlijke manier meewerken en door alle gezinsleden te betrekken bij het op orde houden, zal het gemakkelijker zijn om het huis goed georganiseerd te houden.

Advertisement

2. Planning

2. Planning

Pexels

Planning is essentieel voor een goede organisatie van het gezin. Synchroniseer daarom de agenda's van alle gezinsleden en plan de taken dienovereenkomstig. Pas elke verplichting aan de levensstijl van het gezin aan om een perfecte organisatie te garanderen zonder al te veel moeite.

Een andere manier om de organisatie aan te passen aan jullie levensstijl is om alles te labelen zodat iedereen altijd weet waar hij of zij wat moet laten. Als er kinderen zijn, zorg er dan voor dat de spullen die ze nodig hebben altijd binnen handbereik zijn.

3. Begin met de eenvoudigste dingen

3. Begin met de eenvoudigste dingen

Pexels

Begin met de minder veeleisende taken, zodat je meteen bevredigende resultaten behaalt, die je zullen belonen door je aan te moedigen om meer en ingewikkeldere taken te proberen. Door in kleine stapjes verder te gaan, behaal je de ene overwinning na de andere totdat je de grote finish bereikt.

4. Decluttering

4. Decluttering

Pexels

Voordat je orde gaat scheppen, is het essentieel om je te ontdoen van het overbodige en alles wat je niet meer gebruikt. Een huis opruimen met alleen de belangrijke en nuttige spullen is veel gemakkelijker dan een plek te moeten vinden voor een heleboel nutteloze rommel. Als je besluit om op te ruimen, volg dan het vorige advies om met de eenvoudigste taken te beginnen, maar verwijder eerst het overbodige; het kan je hierbij helpen om een lade of kast aan te wijzen voor alle kleding of voorwerpen die jij of je kinderen niet meer gebruiken en deze leeg te maken naarmate hij vol raakt.

5. Vereenvoudigd

5. Vereenvoudigd

Pexels

Creëer een organisatiesysteem dat bij de levensstijl van je gezin past en dat jullie gemakkelijk kunnen volgen en bijhouden. Of het nu gaat om de indeling van de voorraad in de voorraadkast, de volgorde van het keukengerei of het speelgoed van de kinderen, als ze eenvoudig georganiseerd zijn, zullen ze gemakkelijker op orde te houden zijn, zelfs tijdens de drukste periodes.

Hoe is jouw huishouden, georganiseerd of ongeorganiseerd?

Advertisement