5 kamerplanten die je (bijna) kunt vergeten water te geven

door Natasja

21 December 2023

5 kamerplanten die je (bijna) kunt vergeten water te geven
Advertisement

De weelderige planten die een huis sieren zijn altijd mooi, de planten die op de juiste plek staan, met potten, standaards en mooie pothouders, die altijd voor een esthetisch aantrekkelijke voorstelling zorgen! Toch stort je je niet altijd op het kweken van een paar planten, misschien omdat je je herinnert hoeveel je er in het verleden niet hebt kunnen laten overleven.

Het is zeker dat planten, als levende organismen, verzorging nodig hebben, maar er zijn er die echt zo weinig eisen stellen dat je ze - bijna - wekenlang kunt vergeten. Vooral als het op water geven aankomt, laten sommige planten je zorgeloos op vakantie gaan! Laten we eens kijken naar de planten die je kunt vergeten water te geven.... Of bijna!

Advertisement

Rubberplanten (Ficus Elastica)

Rubberplanten (Ficus Elastica)

be.green

Hoewel hij in zijn habitat erg hoog kan worden, is de groei binnenshuis, waar het klimaat duidelijk minder tropisch is, beperkt, waardoor het een uitstekende kamerplant is. De ideale temperatuur ligt tussen de 16 en 24 graden en hij houdt van fel maar niet direct zonlicht. We kennen hem ook als rubberplant, en het was een superpopulaire plant in de jaren 1980 en 1990, die onlangs weer in de schijnwerpers kwam te staan.

In huis, vooral in de herfst en winter, kan het voldoende zijn om de plant één keer per maand water te geven. Steek elke 3 tot 4 weken een vinger in de grond: als hij helemaal droog is, is het tijd om hem grondig water te geven, zorg voor een goede afwatering, en je kan hem eigenlijk tot de volgende maand vergeten!

Advertisement

Olifantsvoet (Beaucarnea recurvata)

Olifantsvoet (Beaucarnea recurvata)

plnts.com

In het Engels noemen ze het 'ponytail palm' omdat het gebladerte eigenlijk een onmiskenbare pluk vormt aan de bovenkant van de stam, een beetje zoals wanneer men haar aan de bovenkant van een nek verzamelt. De andere veelgebruikte naam is 'olifantsvoet', vanwege de typische vorm van de stam die breder wordt en opzwelt bij de kraag. Ook hier wordt het vaak een rooketende plant genoemd vanwege het geloof dat het rook kan absorberen in gesloten ruimtes, hoewel het in werkelijkheid 'slechts' het vermogen heeft om vuur te weerstaan.

Wat zeker is, is dat hij niet veel water vraagt: als hij niet wordt blootgesteld aan directe hitte, kun je water geven ongeveer een maand vergeten. Maar het is altijd beter om van tevoren even te controleren. Hij heeft een buitengewone capaciteit om water op te slaan, maar het is beter om hem niet te veel water te geven!

Parapluplant (Schefflera)

Parapluplant (Schefflera)

reverde.it

Als je een Schefflera gaat kopen, kun je te maken krijgen met twee iets verschillende soorten: een grotere, de Schefflera actinophylla (wat een 'parapluplant' wordt genoemd), en een compactere, namelijk de Schefflera arboricola. De verschillen, afgezien van de totale grootte, zitten in het feit dat de bladeren van de laatste glanzender en kleiner zijn en soms bonte kleuren hebben (groen en crème). Voor de rest is de vorm en habitus hetzelfde, met de bladeren die zich als een paraplu van elke stengel ontvouwen.

Hij houdt van licht, maar het moet indirect zijn en als hij binnenshuis wordt gehouden, groeit hij langzaam. Hij moet alleen overvloedig water krijgen als de grond uitdroogt, wat betekent dat je dit in het koude seizoen gemiddeld elke 2 tot 3 weken kunt doen, terwijl je in de lente en zomer vaker moet controleren.

Euphorbia tithymaloides

Euphorbia tithymaloides

SucculentQueenVira/Etsy

Devil's Backbone is de naam van deze vetplant die inheems is in tropische gebieden (van Florida tot Venezuela en West-Indië) en wordt gekenmerkt door zijn onregelmatig gevormde bladeren en zeer schilderachtige variëteit. Hij ontwikkelt kopjes met vlezige, rode schutbladeren die hem sieren als bloemen, maar waaruit in de zomer bloeiwijzen ontspruiten.

Net als de andere planten mag je deze plant alleen water geven als de grond is uitgedroogd, waarbij je er altijd voor moet zorgen dat de grond goed draineert om waterstagnatie te voorkomen. Dit betekent dat je, binnenshuis en vooral in de herfst en winter, de toestand van de grond om de 2 tot 3 weken kunt controleren en eigenlijk maar één keer per maand water hoeft te geven.

Levende steentjes (Lithops)

Levende steentjes (Lithops)

Luis Fernández García (L. Fdez)/Wikimedia Commons

Ze danken hun naam aan het feit dat ze er echt uitzien als steentjes, maar het zijn vetplanten die oorspronkelijk uit de woestijngebieden van Namibië en Zuid-Afrika komen. Om dit te benadrukken worden ze, zelfs als ze binnenshuis worden gekweekt, vaak omringd door kiezels. Men maakt er zelfs grapjes over, dat ze net zoveel verzorging nodig hebben als steentjes, dus helemaal niet. Dit is overdreven, maar het valt niet te ontkennen dat Lithops langer vergeten kan worden dan veel andere planten, vooral als je ze op lichte plekken hebt gezet met temperaturen tussen de 17 en 23 graden het hele jaar door. In dat geval is één keer per maand (of zelfs minder vaak) een beetje water geven voldoende.

Welke van deze planten zou jij wel in huis willen hebben?

Advertisement