Raak je in paniek door de seizoenswisseling in de kledingkast? Volg deze stappen en je zult weer wat 'balans' vinden

door Natasja

21 December 2023

Raak je in paniek door de seizoenswisseling in de kledingkast? Volg deze stappen en je zult weer wat 'balans' vinden
Advertisement

Laten we eerlijk zijn: de kledingseizoenswisseling is iets dat het geduld van zelfs de rustigste persoon op de proef stelt. Je zou graag de kledingkast openen, sluiten, even wachten en als je de kast weer opent, zien dat alles klaar en in orde is voor het nieuwe seizoen. Maar nee, dat is niet mogelijk en het vergt veel zelfbeheersing om niet te besluiten alles weg te gooien en nieuwe spullen te kopen - als dat je intentie is, ga je gang, maar vergeet niet dat kleding gedoneerd of gerecycled kan worden.

Zet deze onbedwingbare gedachten even opzij en denk na over hoe je aan de slag kunt gaan om deze verandering door te voeren en de kledingkast perfect te maken. Er zijn stappen om te volgen, eenvoudig en rechttoe rechtaan, om alles te doen zonder eindeloos veel tijd te verspillen en op een praktische manier.

Advertisement

Waarmee moet je beginnen voor de seizoenswisseling

Waarmee moet je beginnen voor de seizoenswisseling

Wonderlane/Flickr

Kies eerst de juiste dag. Neem een moment voor jezelf, om op te ruimen zonder je te haasten, maar met het doel om niet te veel uren in beslag te nemen. Als je de ideale dag hebt gekozen, kun je verdergaan aan de hand van deze aanwijzingen.

  • Een oppervlak vrij maken. Er zal een rommeltje ontstaan, daar ben je je zeker van bewust. Het is dan ook beter dat er geen frutsels, snuisterijen, telefoons of iets anders rondslingert dat niet alleen zou kunnen vallen en breken, maar ook verdwijnen, opgeslokt door wie weet wat voor kledingstuk - iets vinden zou onmogelijk worden! Je hebt planken nodig om alles op te zetten wat je uit de kast gaat halen of de dozen en tassen waar je ze in gaat opbergen.
  • Leeg maken en controleren. Geleidelijk aan begin met leeghalen, waarbij je de kleding die je weg gaat doen goed controleert. Er zijn dingen die je nooit meer zult dragen - dat is gewoon zo, zet je erover heen en leg dat shirt gewoon weg! Bij welke gelegenheden kun je het nog dragen? Geen enkele - andere shirts zijn veel te versleten om nog te dragen en van weer andere wist je niet dat je ze nog had. Leg al deze kledingstukken weg en maak ruimte voor de nieuwe kledingstukken.
  • De kledingkast schoon en droog maken. Als je alles hebt opgeruimd, maak de kasten en lades eens goed schoon. Desinfecteer, stof af en droog alles. Zo zijn ze schoon en ruiken ze lekker en loop je geen risico op motten en problemen voor de kleding.

Advertisement

Hoe het doel te blijven bereiken

Hoe het doel te blijven bereiken

Creativo

Zodra je de stappen hebt doorlopen waar we het net over hebben gehad ga je verder met de fase die meer betrekking heeft op de kleding die je zal gebruiken.

  • De kleding sorteren en opfrissen. Haal de kleren voor het nieuwe seizoen onder uit de dozen. Als je merkt dat de geur niet optimaal is en dat ze een opfrisbeurt nodig hebben, kun je ze wassen of zelfs gewoon buiten leggen zodat ze hun muffe geur verliezen.
  • Orde scheppen. Zodra de kleding is opgefrist, kun je verder gaan met opruimen. Niemand verbiedt je om na de seizoenswissel van het vorige seizoen nog eens te kijken en een paar kledingstukken weg te gooien, er zal er minstens één kledingstuk zijn dat je besloten hebt te houden ondanks dat je niet overtuigd was. Is het eindelijk tijd om afscheid te nemen?
  • Recyclen of doneren. Wat gebeurt er met kleding die je niet wilt houden? Er zijn twee manieren. Je kunt ervoor kiezen om de kleren te doneren, als ze nog in goede staat zijn, zodat je niet alleen orde in huis schept, maar het is ook een mooi gebaar. Als ze daarentegen niet meer te dragen zijn omdat ze te versleten zijn, kun je overwegen om ze te recyclen, zodat je een bijdrage kunt leveren aan het milieu.

Hoe maak je het leuk?

Hoe maak je het leuk?

Rawpixel

Dit zijn de belangrijkste stappen om een kledingseizoenswisseling in de praktijk te brengen waarbij je je geduld niet verliest. Om het nog 'draaglijker' te maken kun je ervoor kiezen om het in gezelschap te doen, of terwijl je luistert naar aangename ontspannende muziek, misschien jazz of het soort muziek waar je de voorkeur aan geeft. Je zult zien dat het gemakkelijker zal zijn om ook deze keer dit klusje te klaren.

Dit gezegd hebbende, rest ons niets anders dan je veel succes te wensen en wees niet bang om weg te doen wat je niet gebruikt.

Advertisement