Door wasmiddelflessen creatief te recyclen, kun je alledaagse voorwerpen maken

door Natasja

21 December 2023

Door wasmiddelflessen creatief te recyclen, kun je alledaagse voorwerpen maken
Advertisement

Plastic wasmiddelflessen zijn altijd aanwezig in huis en nemen vaak veel ruimte in beslag. Voordat je ze echter in de prullenbak gooit, kun je tal van alternatieve toepassingen voor deze verpakkingen vinden, waardoor je niet alleen de hoeveelheid plastic die in het milieu circuleert kunt beperken, maar ook kunt besparen op de aanschaf van bepaalde dagelijkse artikelen die je gemakkelijk zelf kunt maken.

Naast het feit dat je ervoor kiest om de wasmiddelen onverpakt te kopen of in navulverpakkingen die het gebruik van plastic beperken, zodat je altijd dezelfde fles kunt hergebruiken in plaats van nieuwe te kopen, kun je ook andere toepassingen vinden voor de lege flessen, door ze om te toveren tot leuke plantenbakken, handige pennenhouders, gieters of andere houders.

Ben je benieuwd hoe je zelf praktische alledaagse voorwerpen kunt maken met het creatieve hergebruik van wasmiddelflessen? We stellen hieronder een aantal interessante projecten voor.

Advertisement

1. Badkamermandje

1. Badkamermandje

@ShowCrafts/YouTube

Maak een mooi opbergmandje voor de toiletspullen door een wasmiddelfles te hergebruiken; bedek hem met touw en versier hem naar wens met kralen en bloemen van jute en katoendraad.

Advertisement

2. Leuke plantenbak

2. Leuke plantenbak

@Shweta's Creations/YouTube

Maak een schattige doe-het-zelf plantenbak door een lege afwasmiddelfles uit te knippen in de vorm van een zwaan. Versier hem naar wens, boor afwateringsgaten in de bodem en vul hem met potgrond. Je nieuwe plantenbak is klaar voor de plantjes.

3. Ophangrek

3. Ophangrek

@MissDebbieDIY/YouTube

Maak een handig ophangrekje door verschillende lege shampoo- of douchegelflessen van dezelfde vorm en grootte samen te voegen. Versier ze naar wens en hang ze op met een touwtje. Ze zullen erg handig zijn in de douche, in de keuken of boven het bureau.

4. Houder voor cosmetica

4. Houder voor cosmetica

@EMMA DIY/YouTube

Maak een schattig cosmeticahoudertje door een wasmiddelfles uit te knippen en naar wens te versieren. Een plastic fles kan ook heel handig zijn voor dit doel.

5. Tafellamp

5. Tafellamp

@Kuti Bari/YouTube

Je kunt ook een prachtige tafellamp maken met een lege plastic fles. Knip hem uit en bedek hem met cement om hem de gewenste vorm te geven. Maak het af met acrylverf en zet er een kaars in.

Advertisement

6. Huisdiervoederautomaat

6. Huisdiervoederautomaat

@Virtual Clover/YouTube

Maak een praktische voedseldispenser voor je huisdieren door twee lege flessen of flacons opnieuw te gebruiken. Verwijder de bodem van een van de twee flessen en snijd de andere aan een kant in zodat deze in de hals van de eerste fles past. Je dispenser is in een handomdraai klaar.

7. Rolhouder

7. Rolhouder

@ Eco Artes - Jairo e Margarete/YouTube

Weet je niet waar je de papierrollen moet laten? Maak een praktische rolhouder voor aan de muur door op creatieve wijze een oude fles te recyclen. Snijd de fles gewoon aan één kant uit om het deksel te maken en een lang uitgangsgat aan de andere kant, steek er een plastic cilinder in om de papierrol vast te zetten en je rolhouder is klaar om aan de muur te hangen.

Advertisement

8. Documenthouder

8. Documenthouder

@EMMA DIY/YouTube

Maak voor je bureau een documenthouder door een plastic fles en een oude spijkerbroek te recyclen; knip de fles uit en verf deze naar wens, maak de zakken van de spijkerbroek vast die je als penhouders kunt gebruiken. Je bureaumap is klaar.

Hoe ga jij de oude flessen hergebruiken?

Advertisement