Is de kleur van de ruitenwisservloeistof belangrijk voor het succesvol schoonmaken van de autoruiten?

door Natasja

20 December 2023

Is de kleur van de ruitenwisservloeistof belangrijk voor het succesvol schoonmaken van de autoruiten?
Advertisement

Een voorruit die altijd schoon en vrij van stof, vuil en korsten is, is essentieel om altijd goed zicht en dus een grotere rijveiligheid te garanderen. Het voortdurend controleren van de slijtage van de ruitenwissers is de eerste stap naar een goede reiniging van de voorruit, maar net zo belangrijk is de ruitenwisservloeistof, die altijd in het reservoir aanwezig moet zijn om een snelle reiniging te garanderen tijdens het rijden.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten ruitenwisservloeistof te koop en, afhankelijk van het merk dat je kiest, ook in verschillende kleuren. Het kiezen van de meest geschikte vloeistof lijkt misschien een triviale zaak, maar is cruciaal voor het succesvol schoonmaken van de voorruit en dus voor het garanderen van de grootst mogelijke veiligheid tijdens het rijden; soms is het echter moeilijk om de verschillende kenmerken uit elkaar te houden.

Is de kleur belangrijk voor het reinigend vermogen van de vloeistof? En vooral, is het mogelijk om vloeistoffen van verschillende kleuren te mengen zonder hun doeltreffendheid te verminderen en zonder de auto te beschadigen? Ontdek het in de korte handleiding hieronder.

Advertisement

Het belang van kleuren in de ruitenwisservloeistof

Het belang van kleuren in de ruitenwisservloeistof

wdinaun/Reddit

Ruitenwisservloeistof is meestal verkrijgbaar in de klassieke blauwe kleur, maar afhankelijk van het merk vind je ook andere gekleurde vloeistoffen in de winkelrekken. Op dit moment hebben de verschillende kleuren ruitenwisservloeistof vooral een cosmetische waarde, omdat er geen norm bestaat, maar in het algemeen kun je verschillende specifieke eigenschappen identificeren afhankelijk van de kleur:

  • blauw: is een standaard ontvetter, geschikt voor elk type gebruik;
  • groen: wordt meestal gebruikt om een vloeistof aan te duiden die effectiever is in het verwijderen van insecten;
  • oranje of geel: wordt gebruikt voor gebruik in de zomer of in meerdere seizoenen;
  • paars: identificeert vaak de vloeistof met specifieke antivries voor het winterseizoen.

Bij het kiezen van de ruitenwisservloeistof moet je echter goed letten op de aanduidingen op het etiket, want deze onderverdeling wordt door veel fabrikanten gebruikt, maar is geen regel. Hoewel het altijd goed is om de standaard blauwe vloeistof te kiezen, kun je een meer weloverwogen beslissing nemen op basis van je behoeften: geef de voorkeur aan de anti-insectvloeistof als je veel op de snelweg rijdt en aan de antivriesvloeistof als je in een bijzonder koud klimaat woont waar de temperatuur onder nul zakt; als het voertuig is uitgerust met regensensoren, geef de voorkeur aan een vloeistof die geen kringen of resten achterlaat, om de sensoren niet in de war te brengen.

Advertisement

Mix van verschillende kleuren en DIY

Mix van verschillende kleuren en DIY

EnVyFreddyyyy/Reddit

Ruitenwisservloeistof bestaat voornamelijk uit water en additieven zoals ethanol, isopropylalcohol, ammoniak, kleurstoffen, milde ontvetters en, in het geval van antivriesmiddel, ethyleenglycol. Ruitenwisservloeistof verandert van samenstelling afhankelijk van de kleur en het verdient daarom de voorkeur om vloeistoffen van verschillende kleuren niet te mengen. Dit kan echter geen kwaad voor dde auto, het vermindert alleen de prestaties van elk afzonderlijk schoonmaakmiddel. Het mengen van bijvoorbeeld een antivriesvloeistof met een generieke vloeistof kan bij lage temperaturen niet effectief zijn vanwege hogere vriestemperaturen, net zoals het mengen van een insectenvloeistof met een andere vloeistof het moeilijker kan maken om insecten van de voorruit te verwijderen.

Als je een liefhebber bent van DIY oplossingen en je je afvraagt of het mogelijk is om thuis een ruitenwisservloeistof te maken, dan raden we aan om ammoniak en afwasmiddel te gebruiken. Doe 4 liter water, bij voorkeur gedemineraliseerd om kalkaanslag te voorkomen, in een grote plastic fles, voeg een eetlepel afwasmiddel en 120 ml ammoniak toe en meng grondig maar voorzichtig om te veel schuim te voorkomen. Je DIY ruitenschoonmaakmiddel is klaar voor gebruik.

We wensen je een veilige reis!

Advertisement