Vind snel de privacy die je zoekt in je tuin met deze 7 snelgroeiende planten

door Natasja

20 December 2023

Vind snel de privacy die je zoekt in je tuin met deze 7 snelgroeiende planten
Advertisement

In de tuin is er geen betere manier om privacy te creëren en nieuwsgierige blikken buiten te houden dan met behulp van planten. Deze waardevolle bondgenoten groeien echter vaak traag en als je jonge exemplaren koopt, kan het jaren duren voordat ze de gewenste hoogte bereiken. 

Of je nu gaat verhuizen naar een nieuw huis of de tuin wilt opknappen in het huis waar je al een tijdje woont, het kan zijn dat je een afscheiding wilt maken en de nodige privacy wilt creëren en door de juiste plantensoort te kiezen kun je dit snel bereiken, zelfs binnen een paar maanden of een paar jaar. Elk van de meest voorkomende soorten tuinhagen heeft zijn eigen bijzonderheden die ze meer of minder geschikt maken voor jouw specifieke behoeften.

Als je op zoek bent naar de juiste plant om snel privacy te creëeren, stellen we hieronder de 7 beste snelgroeiende soorten voor waaruit je kunt kiezen. 

1. Snelgroeiende haagconifeer (Cupressocyparis 'Leylandii')

1. Snelgroeiende haagconifeer (Cupressocyparis 'Leylandii')

Wikimedia Commons

Deze elegante groenblijvende conifeer met zijn zuilvormige kegelvormige groeiwijze is een favoriet voor compacte hagen. Door zijn snelle groei kan hij in zeer korte tijd enkele meters hoog worden, waardoor al snel een indrukwekkende groene muur van bescherming ontstaat. Deze plant is zelfs bestand tegen zeer koude temperaturen, geeft de voorkeur aan koele klimaten en verdraagt vocht, waardoor hij ook geschikt is voor gebieden aan zee en meren.

Advertisement

2. Pittosporum tobira

2. Pittosporum tobira

Krzysztof Ziarnek/Wikimedia Commons

Pittosporum, een struik of kleine boom die oorspronkelijk uit Azië komt, is een andere populaire haagplant. Hij heeft leerachtige bladeren, glanzend aan de bovenkant en ondoorzichtig aan de onderkant, en produceert kleine, crèmewitte, sterk geurende bloemen in de vroege zomer. Hij wordt veel gebruikt aan zee en is ook populair als stedelijke decoratie. In de tuin groeit hij snel uit tot een haag van 2-3 meter in zowel hoogte als breedte.

3. Photinia red robin

3. Photinia red robin

lifeDNP/Reddit

Deze groenblijvende plant wordt veel gebruikt om zeer decoratieve hagen te maken. Hij groeit de eerste jaren heel snel, maar zodra hij volwassen is, vertraagt hij en heeft hij de bijzonderheid dat hij het hele jaar door kleurige spelingen met zijn bladeren geeft, van rood in de lente naar diepgroen in de zomer en dan weer terug naar rood in de herfst.

4. Bamboe

4. Bamboe

samirb88/Reddit

Bamboe, een plant die bekend staat om zijn zeer snelle groei en die zowel zomerse hitte als koude wintertemperaturen zonder problemen verdraagt, is erg populair als haagplant, die echter op de juiste manier beheerd moet worden zodat hij niet te veel ruimte inneemt. Jonge planten moeten tijdens de winter beschermd worden met een laag mulch, wat ook helpt om het juiste vochtniveau te behouden.

5. Thuja smaragd

5. Thuja smaragd

tacospitter/Reddit

Thuja is een middelmatig snel groeiende confeer, die veel gebruikt wordt voor compacte, dichte en robuuste hagen. Hij past zich aan verschillende klimaten aan, zolang hij maar aan direct licht wordt blootgesteld. De enige omgeving waar hij zich niet aan past, is het zeemilieu, omdat hij de hoge zoutconcentratie in de lucht niet verdraagt. 

Advertisement

6. Eleagnus

6. Eleagnus

PrimaryMetal961/Reddit

Eleagnus is een compacte groenblijvende struik met een regelmatige groeiwijze. Het is een populaire plant voor windhagen, vooral in de buurt van de zee. De bladeren zijn leerachtig en golvend en de kleine, geurige bloemen bloeien tussen oktober en november. Hij heeft geen specifieke voorkeur voor de grond, maar moet in de volle zon staan. 

7. Pyracantha coccinea

7. Pyracantha coccinea

1stFunestis/Reddit

Deze groenblijvende plant, ook bekend als vuurdoorn, is een rustieke, doornige struik die hagen van meer dan 2 meter hoog vormt. Zijn felrode tot oranje vruchten kleuren het winterseizoen van oktober tot februari. Deze plant heeft een warm, zonnig klimaat nodig en hoeft maar weinig water te krijgen om wortelrot te voorkomen.

Welke planten heb jij gekozen voor jouw tuin?

Advertisement