Bleekmiddel: waarom en hoe je het zonder problemen gebruikt voor dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden

door Natasja

19 December 2023

Bleekmiddel: waarom en hoe je het zonder problemen gebruikt voor dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden
Advertisement

Een uitstekende bondgenoot voor het schoonmaken in huis is ongetwijfeld bleekmiddel. Het is bruikbaar in alle kamers van het huis tegen vuil, korsten en schimmelvlekken, maar het moet heel voorzichtig worden gebruikt en niet alleen uit de buurt van kinderen worden gehouden, maar ook van huisdieren. De dampen kunnen namelijk allergische reacties en irritatie veroorzaken.

Laten we dus samen proberen te begrijpen waar het echt nuttig is, hoe het te gebruiken om problemen te voorkomen, waar het nooit mee te combineren en hoe het, indien nodig, te vervangen.

Advertisement

Waarom en waar bleekmiddel gebruiken

Waarom en waar bleekmiddel gebruiken

BEtech4856/Wikimedia Commons - ATTO CC BY-SA 4.0

Bleekmiddel is een zeer nuttig product in huishoudelijke reiniging. Het is een sterk schoonmaak- en ontsmettingsmiddel en kan praktisch in alle ruimtes worden gebruikt. Het belangrijkste is om voorzichtig te zijn en het te verdunnen met water. Laten we samen kijken hoe je het kunt gebruiken in de badkamer, keuken en voor de was.

  • Badkamer. Dit product is geschikt voor alle oppervlakken en is erg handig voor het desinfecteren van het toilet, het schoonmaken van tegels en het verwijderen van vuilresten in de douche. Vooral in dit geval is het raadzaam om het na het aanbrengen enkele ogenblikken te laten inwerken om schimmel en vuil op te lossen en het vervolgens te verwijderen met een straal heet water. Je kunt het ook gebruiken op de muren, altijd verdund, om vochtvlekken te verwijderen die zich kunnen vormen in een van de 'natste' kamers in huis.
  • Keuken. In deze ruimte kun je het gebruiken voor alle oppervlakken die niet poreus zijn, anders is het beter om het niet te gebruiken, maar zorg ervoor dat de materialen niet worden aangetast door de werking. Het advies is om het bij twijfel eerst op verborgen plekken aan te brengen en daarna op het hele oppervlak dat je moet schoonmaken. Het is ook belangrijk om het altijd verdund in water te gebruiken, zodat het niet te agressief is. Bleekmiddel is ook handig om de koelkast mee schoon te maken, omdat het onaangename geurtjes van voedsel verwijdert.
  • Wasgoed. Bleekmiddel staat bekend om zijn blekende eigenschappen en kan worden gebruikt om bevlekte kleding voor te behandelen, vooral witte, maar je kunt het ook toevoegen aan de was, zolang het maar niet in te grote hoeveelheden wordt gebruikt.

Advertisement

Het juiste gebruik van bleekmiddel

Het juiste gebruik van bleekmiddel

Rawpixel

We hebben gezien dat bleekmiddel veel en effectief kan worden gebruikt, maar omdat het een nogal agressief product is, is het goed om te weten hoe je het correct gebruikt om onaangename ongelukjes te voorkomen.

  • Ramen openen. Voordat je bleekmiddel gebruikt, is het altijd een goed idee om de ramen open te zetten, zodat de betreffende ruimte geventileerd wordt en er geen productdampen ontstaan. Op deze manier is er geen sprake van onaangename inademing en mogelijk gevaar.
  • Gebruik handschoenen. Gebruik altijd handschoenen tegen irritatie of allergische reacties, en je zult geen bijzondere problemen hebben.
  • Verdun het altijd in water. Omdat het zijn eigenschappen behoudt wanneer het met water wordt gemengd, is het beter om ze te combineren zodat het niet puur wordt gebruikt en oppervlakken niet worden beschadigd of bevlekt.
  • Meng het nooit met waterstofperoxide. Waterstofperoxide en bleekmiddel gaan niet goed samen. Hier moet er dus voor worden gezorgd dat ze niet met elkaar in contact komen. Dit geldt niet alleen voor puur bleekmiddel, maar ook voor andere hygiëneproducten die er een kleine hoeveelheid van bevatten.

Hoe bleekmiddel te vervangen indien nodig?

Hoe bleekmiddel te vervangen indien nodig?

Aqua Mechanical/Flickr

Bleekmiddel is dus een uitstekend product, dat is onbetwist, maar je moet wel oppassen hoe je het gebruikt om geen problemen te krijgen, en als je het echt niet wilt gebruiken om verschillende redenen, probeer het dan te vervangen door natuurlijke producten.

Baking soda is bijvoorbeeld een van de beste vervangers voor bleekmiddel, samen met witte wijnazijn. Door hun blekende en desinfecterende eigenschappen zijn ze perfecte bondgenoten in de strijd tegen vuil en vlekken, zonder dat je per se chemicaliën hoeft te gebruiken. Alleen of in combinatie met water kunnen ze verbindingen maken die je, net als bleekmiddel, helpen om je huis perfect schoon te houden.

Gebruik jij meestal bleekmiddel of gebruik je liever andere producten, waaronder natuurlijke middelen, om je huis schoon te maken en te desinfecteren?

Advertisement