Rozemarijn kweken als een boom is mogelijk met deze kweektechniek

door Natasja

18 December 2023

Rozemarijn kweken als een boom is mogelijk met deze kweektechniek
Advertisement

Onder de populairste aromatische planten die in de keuken worden gebruikt, is rozemarijn een van de hoofdrolspelers in de moestuinen en op de tafels, waar hij veel van de gerechten vergezelt met zijn onmiskenbare en aangename geur. Deze plant is ook erg nuttig voor ons welzijn, maar kan ook een eenvoudig decoratief element voor de huizen worden als hij in potten wordt gekweekt.

Deze plant groeit meestal als een struik, maar met de juiste potteelttechnieken kun je hem laten groeien als een kleine boom, met een dunne, langwerpige centrale stam. Meestal hebben rozemarijnboompjes de vorm van een bal op een lange stam, zoals lolly's, maar ze kunnen ook andere vormen aannemen dankzij vormsnoei, bijvoorbeeld kleine en originele kerstboompjes die perfect zijn om het huis mee te versieren tijdens de feestdagen.

Maar hoe kweek je een boomvormige rozemarijnplant en welke zorg moet je besteden aan het onderhoud? Dat leggen we hieronder uit.

Van een struik tot een kleine boom

Van een struik tot een kleine boom

@thecraftygreenwitch/Intagram

Als je rozemarijn als een kleine boom wilt kweken, heb je twee opties:

  • de eerste optie is om een rozemarijnplant te kopen die al volwassen is en de vorm van een kleine boom heeft, zodat je hem klaar hebt in de vorm die je wilt;
  • de tweede optie is om met een jonge plant te beginnen en in plaats daarvan heb je een beetje geduld nodig, omdat rozemarijnplanten vrij langzaam groeien en je enige tijd moet wachten voordat het houtachtige deel van de stam zich vormt. In het laatste geval moet je er goed op letten dat de stengel verticaal kan groeien en ligneren en hiervoor is het ook belangrijk om de juiste rozemarijnsoort te kiezen, die gemakkelijker rechtop groeit.

Snoeien is de belangrijkste stap in de ontwikkeling van rozemarijn tot boomvorm en de eerste snoeibeurt moet worden uitgevoerd wanneer de plant ongeveer 60 cm hoog is. Tijdens deze eerste snoeibeurt moet je de hoofdstam identificeren en de secundaire takken aan het onderste uiteinde afknippen. Bij jongere planten is het voldoende om te beginnen met een stam van ongeveer 5 cm hoog, die je geleidelijk verlengt naarmate de plant groeit.

Advertisement

De rozemarijnplant in boomvorm houden

De rozemarijnplant in boomvorm houden

BellaVintageHome/Etsy

Als de gewenste vorm eenmaal is verkregen, moet deze in de loop van de tijd worden behouden om de ontwikkeling van een dicht bladerdek te stimuleren en te voorkomen dat de plant weer als struik gaat groeien. Het snoeien van het bovenste deel moet gebeuren door de tak net boven een bladknoop af te knippen om de groei van nieuwe takken direct vanaf die knoop te stimuleren.

De vorm van het gebladerte moet worden behouden door vaker te snoeien, ofwel om de paar weken of om de 1-2 maanden, wanneer je nieuwe groei en het daaruit voortvloeiende verlies van de gewenste vorm opmerkt.

Om de rozemarijnboom te onderhouden, moet je hem voeden in de juiste dosis en met de juiste frequentie, waarbij je de voorkeur geeft aan een lagere dosering meststof, maar ongeveer elke 2 weken toegediend. De pot is ook cruciaal voor een goede groei en moet 1 maat groter zijn dan de kluit.

Voor de verzorging van de plant geldt hetzelfde als voor rozemarijnstruiken: zet de kleine rozemarijnboom op een zonnige plek, beschermd tegen koude lucht en geef hem overvloedig water, maar wacht tot de grond is opgedroogd tussen het water geven door.

Advertisement