Het hele jaar door binnenshuis munt kweken om altijd een verse voorraad klaar te hebben voor gebruik

door Natasja

17 December 2023

Het hele jaar door binnenshuis munt kweken om altijd een verse voorraad klaar te hebben voor gebruik
Advertisement

Munt is een van de meest geteelde en gebruikte kruiden vanwege zijn verfrissende smaak en talrijke gezondheidsbevorderende eigenschappen. Munt wordt op grote schaal gebruikt bij de bereiding van smakelijke recepten in zowel de lekkerste gerechten als de meest dorstlessende dranken, en wordt ook veel gebruikt bij de bereiding van middelen die ons helpen een staat van welzijn te behouden, dankzij de verfrissende, spijsverteringsbevorderende en ontstekingsremmende eigenschappen.

Er zijn verschillende soorten munt. De meest voorkomende zijn munt arvensis, met zijn sterke aroma en bittere nasmaak, munt viridis, de soort die het meest gebruikt wordt bij het koken, en pepermunt, die het meest populair is vanwege zijn intense en aangename geur.

Als je het hele jaar door wilt profiteren van de heilzame eigenschappen van deze frisse plant, kun je hem in huis gaan kweken en met een paar eenvoudige tips kun je ervoor zorgen dat hij een lang en voorspoedig leven leidt, zelfs in een pot. Maar hoe kweek je munt in een pot? Hier zijn enkele eenvoudige en nuttige tips.

Advertisement

Hoe munt in huis te kweken

Hoe munt in huis te kweken

IdeallyCurious/Reddit

Je kunt ervoor kiezen om munt te kopen in een kwekerij, maar je kunt er ook voor kiezen om de munt gratis te vermeerderen door te stekken of door kopstekken uit de planten van je familie of vrienden. Munt vermeerderen door te stekken is heel gemakkelijk en kan in een paar eenvoudige stappen.

  • Begin met het nemen van een takje van ongeveer 20 cm van de muntplant;
  • Verwijder de onderste bladeren en laat alleen de bovenste twee paar over;
  • Plaats de ontstane tak in een glas gevuld met aarde waarin je gaten hebt geboord in het onderste deel;
  • Wacht 2 weken voordat je de nieuwe muntplant verpot.

Het kopstekken doe je door de kop uit de grond te trekken en in één of meerdere delen te verdelen, die je vervolgens in aparte potten kunt begraven.

Als je munt in potten kweekt, kies dan een pot met een minimale diameter van 45 cm; de plant groeit erg breed en je hebt genoeg ruimte nodig om uit te breiden.

Advertisement

Technieken om munt binnenshuis te kweken

Technieken om munt binnenshuis te kweken

donn_12345678/Reddit

Om met succes munt te kweken in je huis, hoef je maar een paar eenvoudige regels te volgen zodat je planten altijd alle omstandigheden hebben die ze nodig hebben om te gedijen.

  • De eerste voorwaarde om munt goed te laten gedijen is licht: zorg ervoor dat je de plant naast een raam op het oosten of westen zet, zodat de plant veel licht krijgt in de vroege ochtend- of middaguren;
  • De temperatuur moet constant worden gehouden; deze plant houdt niet van kou en verdraagt geen koude of warme tocht;
  • Zet de muntplant bij voorkeur alleen in een pot met drainerende leemgrond met een licht zure pH-waarde en voorzie hem altijd van de juiste hoeveelheid mest zodat hij alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Met deze eenvoudige maatregelen zal de muntplant voorspoedig en zonder problemen groeien.

Advertisement